Cum se face brânza la stână, Munţii Făgăraș / Făgăraşului

imagini: Mihai Barbu, Diana Barbu, Ică Giurgiu

text: Ică Giurgiu (Clubul de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti), Mihai Barbu, Diana Barbu


August 2010. La stâna Furfuescu (imaginile 1, 2), din Muntii Făgărașului (1680 metri altitudine) (vezi acces descris la), obligați și bucuroși ca să cerem adăpost - la început de august 2010, din cauza descărcărilor electrice și ploii cu grindină - am înregistrat succesiunea operațiilor care duc - după o zi de muncă continuă, urmașă de obicei a unei nopți în care ciobanii au trebuit să dea față cu ursul și/ sau lupii - la obținerea a 3-4 kilograme de brânză (începuse perioada cu iarbă puțină pentru mâncat de către oi și vaci, deci cu puțin lapte muls).

1

2

4

 

Pe la orele 17-18 este mulsul de seară (imagini 4, 5). Indiferent de starea vremii și tăria vântului, ciobanii stau sub o copertină care oarecum ii protejează și care ferește mai ales vasele în care se mulge, ca să nu plouă in ele. În spatele copertinei (strungii) un tovarăș (de obicei un băiețandru) convinge/ împinge pe rând oile (imaginea 6) ca să treacă prin deschizăturile înguste, de unde ajung între picioarele celor care le mulg; puține se arată docile, așa că de obicei trebuie smulse de 2-3 ori până când sunt poziționate cu ugerul deasupra căldarii în care se va aduna laptele.

5

6

7

 După ce au fost mulse cele 700 de oi (timp necesar 1,5-2 ore), se mulg și cele trei vaci (imaginea 7); dacă vreuna din ele nu stă destul de liniștită, înainte de începerea mulsului este priponită de un țăruș.

8

9

În fine, se dă deoparte ceaunul în care a fost făcută mămăliga și se pun lemne pentru un foc ușor (imaginea 8). Laptele care a fost muls (împreună de la oi și vaci), după ce este strecurat prin tifon se toarnă în cazanul mare care este acum pe foc (imaginea 9), unde rămâne vreo 15 minute. Apoi se pune în el cheag (de obicei sintetic). Cazanul se ia de pe foc și rămâne acoperit, neagitat timp de vreo 15 minute. Apoi se ridică acoperirea cazanului (imaginea 10) și începe adunarea brânzei într-un înveliș de tifon (imaginile 11-13).

10

11

12

13

 Produsul obtinut este stors întâi manual (imaginea 14), apoi se pun un lemn peste el și o bârnă încastrată, cu o greutate la capătul celălalt (imaginea 15), ca să se mai stoarcă din zerul rămas. Produsul obținut (imaginea 16) este frământat (imaginea 17), apoi este din nou adunat în tifonul acoperitor și pus la zvântat, undeva de o bârnă, nu în încăperea unde este focul.

14

15

16

17

18

Tovarășii celui care a preparat laptele, după ce s-a terminat cu mulsul de seară duc oile la păscut. Apoi, când s-a întunecat, vin și ei în stână (imaginea 18) pentru un sfert de oră, vreme în care mănâncă ceva cald, apoi își iau sumanele și se duc să se culce în mijlocul oilor, de unde pot reacționa imediat la atacul ursului sau lupilor.

Pe la 4-5 dimineața ciobanii încep un nou rând de muls, după care se va pleca cu oile la păscut. Măgărușii/ catârii/ asinii (cu ei se transportă bagajul necesar la stână, brânza, apa necesară pentru spălarea vaselor în care se prepară laptele etc.) (imaginea 19) vin să dea târcoale prin preajma stânei; apoi îi așteaptă treburile zilnice și păscutul.