Siirtokatevaunu Simn

 Simn siirtokatevaunujen rakentaminen alkoi tilaamalla Shapewaysiltä Juha Telimaan piirtämiä Simnin koppia. Niitä löytyy Shapewaysiltä lyhennettynä ja oikean mittaisena versiona. Kiitos Juha.

 Koska kopparakenne tuli helposti, niin täytyi enää löytää oikeanlaiset telit vaunuun, hyvä pohjaratkaisu ja hieman painoa korkealle vaunulle. Sopivat telit löytyvät esimerkiksi Märklinin vaunusta 4473, jossa on sopivasti kytkinkin telissä kiinni. Pohjalevyn tein yhden millimetrin vahvuisesta polystyreenilevystä ja painoksi tuli lattarauta mitoiltaan 20 x 3 mm ja pituudeltaan noin 19 cm.

 Yllä olevassa kuvassa näkyy pohjan ja rungon tekemisen eri osat. Pohjan styreenilevy on juuri sen kokoinen kuin kopan sisäosa ja sopivasti kopan sisäosassa on reunukset, jonka varaan kopan voi laskea alustaa vasten. Leikkasin polystyreenilevyyn sopivan kokoiset aukot molempiin päihin akselien kohdalle, jotta pyörät pääsevät pyörimään vapaasti, sillä liimasin lattaraudan styreenilevyn keskelle päästä päähän asti. Liimaamisessa käytin tavallista pikaliimaa. Styreenilevyyn porasin oikeisiin kohtiin 7 mm reiät telien kiinnitystä varten lisäksi lattarautaan täytyi porata vastaaviin kohtiin hieman isommat reiät, 10 mm, jotta telin kiinnitysnastalle tuli tilaa. Lisäksi koppaan täyttyi liimata puskimet paikoilleen sopivalle korkeudelle.

 Ennen kopan liimaamista alustaan maalasin kopan sisältä mattamustalla spray maalilla, jottei kopan sisältä päivä paista läpi. Sitten vain alusta lattarautoineen kiinni koppaan reunuksista. Telien ei kannata olla kiinni alustassa kiinni kun suorittaa liimauksen, sillä maalausta on vielä paljon edessä edessä. Tämän jälkeen maalasin vaunun alustan mattamustalla. Ja kaikessa tässä maalaamisessa myös koppa ulkoa maalaantui hieman ja sen vuoksi pohjamaalasin koppaa päältä päin valkoisella, sillä alumiinillä maalaamisen kanssa olisi tullut muuten peittävyysongelmia.

 Sitten olikin vuorossa enää maalaushommat kynäruiskulla ja siirtokuvien kiinnitys. Ruiskumaalasin vaunujen katon ja sivuseinät tinnerillä ohennetulla Revellin 99:lla. Ruiskutettavasta maalista 60 % oli tinneriä ja 40 % varsinaista maalia. Alumiinimaalin peittävyys on erilaista kuin muiden maalien, ja siten pohjamaalauskella on nyt suuri merkitys. Seuraavaksi oli vuorossa katon ja sivuseinien teippaaminen. Päädyt maalasin Revellin 50:llä, jonka ohensin aivan kuten alumiinimaalinkin. Vaunujen alareunan maalasin Humbrollin 25:lla. Maalauksen jälkeen väritin vielä mustalla permanentti tussilla puskimet.

 Ja enää lopuksi vaunujen lakkaaminen kirkkaalla kiiltävällä lakalla, Revell 1, jotta siirtokuvat tarttuvat kiinni. Lakat täytyy ohentaa asetonilla suhteessa 50 % ja 50 %. Tein siirtokuvat nettikuvista ja tulostin ne läpinäkyvälle siirtokuva-arkille, jonka jälkeen lakkasin arkin kahteen kertaan ohentamattomalla Revellin 1:llä käyttäen levittämiseen pientä pensseliä. Lakan pinta tasoittuu levittämisen jälkeen kivasti joten pensselin jälkiä ei huomaa jälkeenpäin. Sitten siirtokuvien kiinnitys, jonka jälkeen vielä lakkasin koko vaunun kauttaaltaan Revellin 1:lla, joka on siis kiiltävä lakka, jotta alumiini sai kivan hohdon. Ohentaminen kuten edellä. Sitten vain telit paikalleen.

Sitten päästetäänkin vaunut työhommiin.