Sahatavaravaunu Hbi

Sahatavaravaunuja on tullut rakenneltua samalla rakennusmenetelmällä kuin aikasemminkin lisää itselleni ja myös muille. Tällä kertaa olen tehnyt myös vanhempia Hbi vaunuja, joissa runko on ruskea ja kylkiosat kokonaan "vanhan" vihreitä.

 Ruskeavihreä sävyisten vaunujen maalaamisessa olen käyttänut Revellin 5 katon maalaamiseen, Revell 37 ruskean runkorakenteen maalaamiseen sekä sekoitettuna yhteen noin puolet ja puolet Revell 48 ja 50. Maalien ohentamisen ja lakkaamisen olen tehnyt samalla tavalla kuin aikaisemminkin.

 Sinisten sahatavaravaunujen rakentamisen lähtökohdaksi ostin muutaman Fleischmannin Hbis299 DB vaunun, joiden tuotenumerot ovat 5336, 5337 ja 5339. Ulkoisilta mitoiltaan vaunu on juuri VR:n Hbi vaunun mittainen.

 Alkuun vaunu täytyi purkaa osiin. Katto irti ja katon keskikoukut poikki vaunun keskipalkista, jotta katto on helpompi kiinnittää takaisin, katon sisältä siirtoseinäohjaimet irti ja alkuperäiset siirtoseinät pois kokonaan.

Nyt seinät rakennetaan kokonaan uudestaan yhden millimetrin vahvuisesta polystyreenilevystä.

 Leikkasin polystyreenistä sopivan kokoiset seinät vaunun kyljiksi. Entisten siirtoseinien urien kohdalle leikkasin noin 1,5 mm  vahvasta pahvista tukiseinät varsinaiselle uudelle seinäpinnalle. Asensin pahvisen seinä ensin paikalleen, sitten katon päälle, jonka jälkeen liimasin pikaliimalla uuden seinän pahvin pintaan. Seinien kulmapysyvyyttä voi vahvistaa vielä kulmiin laitettavilla polystyreenin palasilla. Vaunut olivat aika keveitä, joten laitoin vielä kaksi mutteria kaksipuoleisella teipillä kiinni vaunun lattialle. Tässä vaiheessa vaunun sisälle ei enää mennäkään.

 Seuraavaksi olikin vuorossa sitten paklaushommat. Alkuperäisen vaunun katto ei oikein vastannut Hbi vaunun katto, joten sitä täytyi vähän paklailla. Paklasin vaunun katon reunoissa olevat urat umpeen ja lisäksi jatkoin kattoa päätyjen osalta noin 3 milliä ulospäin. Lisäksi uuden sivuseinän laittamisessa syntyi alahelmaan paklattavaa, sillä uusi seinä oli puolimilliä ulompana kuin vaunun alarunkopalkki. Paklaamisen tein  tällä kertaa ainakin ihan tavallisella pikasilotteella, jolla olin jokin aika sitten paklannut asuntoni seiniäkin. Pakkeli kuivui tosi nopeasti, koska oli kyseessä pieni määrä. Kaiken kaikkiaan paklasin kohdat 2 - 4 kertaan, riippuen miten pakkelin levittäminen onnistui eri kohtiin. Paklauspölyn puhdistamiseen käytin tavallista pientä pensseliä. Käyttämäni pakkeli on sitten veteen liukenevaa joten ei passaa enää paklauksen jälkeen mennä vaunua pesemään. Paklaus ja hionta olivat kovemmat hommat kuin mitä ennakkoon niiden arvelin olevan.

 Sitten olikin vuorossa enää maalaushommat. Ruiskumaalasin vaunujen katot tinnerillä ohennetulla Revellin 5:lla. Ruiskutettavasta maalista 60 % oli tinneriä ja 40 % varsinaista maalia. Seuraavaksi oli vuorossa katon, päätyjen ja sivuseinien teippaaminen. Lisäksi laiton jo alussa akseleiden kuoppiin pienet teippipallot. Teippaamisessa käytin ihan tavallista maalarin teippiä, jonka painoin tarkasti pintaa vasten reunoista, jotta notkea ohennettu maali ei pääse kielletylle alueelle. Seinät, päädyt ja vaunun rungon maalasin Revellin 50:llä, jonka ohensin aivan kuten valkoisenkin maalin. Maalauksen jälkeen väritin vielä mustalla puskimet ja alhaalta pyörä- ja jarrurakenteita. 

 Ja enää lopuksi vaunun lakkaaminen kirkkaalla kiiltävällä lakalla, Revell 1, jotta siirtokuvat tarttuvat kiinni. Lakat täytyy ohentaa asetonilla suhteessa 50 % ja 50 %. Tein siirtokuvat nettikuvista ja tulostin ne läpinäkyvälle siirtokuva-arkille, jonka jälkeen lakkasin arkin kahteen kertaan ohentamattomalla Revellin 1:llä käyttäen levittämiseen pientä pensseliä. Lakan pinta tasoittuu levittämisen jälkeen kivasti joten pensselin jälkiä ei huomaa jälkeenpäin. Sitten siirtokuvien kiinnitys jonka jälkeen vielä lakkasin koko vaunun kauttaaltaan Revellin 2:lla, joka on mattalakka. Ohentaminen kuten edellä.

Sitten päästetäänkin vaunut työhommiin.

Dv12 vetoinen pitkä sahatavarajunarunko sillalla.