Lanzarote: Playa Blanca

Playa Blanca lienee Lanzaroten kaunein rantakohde. En enää ikinä matkusta Puerto del Carmeniin nähtyäni Playa Blancan kauneuden. Tosin shoppailu- ja biletysmahdollisuudet ovat Puerto del Carmenissa paremmat.

Playa Blancan kilometrejä pitkä kävelykatu aivan meren rannassa on todella upea. Lyhyin välimatkoin on kauppoja, ravintoloita ja pieniä, hienohiekkaisia uimapoukamia. Vesi on kirkasta, mutta melko nopeasti syvenevää, joten aivan pienimmille lapsille rannat eivät ole parhaita mahdollisia.

Kaikkein kaunein paikka Playa Blancassa on Marina Rubicón -huvipursisatama (ylin ja kaksi alinta kuvaa vasemmalla), jossa on kävelysiltoja, kauppoja, hienoja ravintoloita (osa kalliita) ja yleinen uima-allas. Tätä ei pidä sekoittaa Puerto Playa Blanca -laivasatamaan, josta esimerkiksi Naviera Armas ja Fred Olson -varustamot risteilevät mm. Fuerteventuralle useita kertoja päivässä.

Lentokentällä kävelymatka terminaalista busseille loivaa ylämäkeä pitkin oli hieman pidempi kuin yleensä lentokentillä, joten pyörälliset matkalaukut ovat tarpeen. Aurinkomatkojen lentokenttäkuljetus Arrecifestä Playa Blancaan on sen sijaan melko lyhyt. Menomatka ajettiin suoraan, joten kuljetus kesti vain 35 minuuttia. Paluumatkalla kierreltiin Puerto del Carmenin hotellien kautta, jolloin kuljetuksen kesto oli noin 1 h 15 min.

H10 Lanzarote Princess -hotellin plussat ja miinukset(http://www.hotelh10lanzaroteprincess.com/, laaja kuvagalleria hotellista tässä linkissä)

+ Playa Blancan lähes parhaalla paikalla sijaitseva hotelli

+ lyhyt matka keskustaan, satamaan ja huvipursisatamaan

+ lähistöllä pari supermarkettia ja erittäin runsaasti ravintoloita

+ allasalueen portista alle 200 metriä (Papagayo-ostoskeskuksen läpi tai vierestä) hienohiekkaiselle, kauniille Playa Doradan rannalle, jolla on hyvät palvelut

+ erittäin kaunis uima-allasalue

+ saapumisiltana (varsinaisen päivällisajan jo päätyttyä) monipuolinen kylmä iltapala pääravintolassa noin klo 22.40 alkaen

+ hyvät ruokailuajat (kylmä varhaisaamiainen klo 5.00-7.30, aamiainen buffetista klo 8.00-11.00, buffetlounas klo 13.30-15.30, buffetpäivällinen klo 19.00-22.00, allasbaari klo 11.00-18.00, allasravintola klo 11.00-19.00, Papagayo-baari klo 20.30-00.00, aulan pianobaari klo 17.00-01.00 ja Mike's Coffee klo 11.00-23.00)

+ herkulliset ja monipuoliset ateriat, mm. aamupalalla jopa tuoreet smoothiet/pirtelöt, päivällisellä aina kokin paistopisteessä kalaa sekä lihaa ja pari kertaa viikossa jälkiruokapöydässä suklaaputous

+ Mike's Coffee -kahvila, jonka erikoiskahvit, teet ja kaakaot sisältyvät all inclusiveen (kakut eivät)

+ mahdollisuus syödä ateriat ulkoterassilla

+ upea vastaanottoaula (kuva vasemmalla)

+ rauhallinen ympäristö (lokakuussa 2013 joissakin huoneissa katu- ja puistotyömaan melua)

+ all inclusiveen sisältyi yhden kerran myös päivällinen Sakura-alacarte-ravintolassa, minigolf ja tennis

+ all inclusive kotiinlähtöpäivänä voimassa klo 18 asti

+ vastaanotosta saa päivittäin vaihdettavat allas/rantapyyhkeet (yhden kerran maksettava pantti 15 e/pyyhe)

+ ainakin perhehuoneessa runsaasti säilytys/kaappitilaa sekä tyhjä minibaari jääkaappina käytettäväksi ja aina terassi

+ huoneessa itse säädettävä ilmastointi (tosin huonelämpötilaa ei saanut laskettua paljon alle 23 asteen, vaikka ilmastointi oli täysillä, kun ulkona päivälämpötilat olivat 26-30 astetta)

+ kansainvälinen lastenkerho 3-12 -vuotiaille

+ hotelliin voi tilata vuokrapyöriä, myös lastenpyöriä tai aikuisten pyöriin liitettäviä lasten tandemeita ja perävaunuja, kypärät ja lastenistuimet ilmaiseksi ( http://www.papagayobike.com )

- ainakin meidän perhehuoneessamme nuhruinen ja vanha kylpyhuone (uusitut kahden hengen huoneet voivat olla parempia)

- käytävien kokolattiamatot tahraiset

- huoneiden taso ei vastaa yleisten tilojen tasoa

- vain lastenallas (kuva vasemmalla) lämmitetty ja vain kylmimpinä talvikuukausina (noin tammi-helmikuussa) 23 asteeseen, syvyys 0,35 metriä (aikuisten allas 0,8-1,6 metriä)

- pääravintola kovin ruokalamainen meluineen ja hälinöineen

- all inclusiven ruoat toistavat hieman itseään

- puolihoidossa myös päivällisen juomat ilmeisesti maksulliset (all inclusivessa sisältyivät hintaan)

- etelämaiseen tapaan huoneissa ohuet seinät (mm. kaappien liukuovien vetely ja joskus jopa kuorsaus kuuluivat naapurista)

- joihinkin huoneisiin kuuluu melu sisätiloissa järjestettävistä minidiscosta ja show-esityksistä noin klo 23 asti

- Aurinkomatkojen ainoa Playa Blancan hotelli, jossa lähtöpäivänä ei huonetta voi pitää klo 12 jälkeen, ei edes lisämaksusta ja varaustilanteen niin salliessa (tosin vastaanotosta voi varata maksutta puolen tunnin ajan vaatteidenvaihto- ja suihkutteluhuoneeseen)

Lanzaroten monipuolinen retkiohjelma Aurinkomatkoilla

Viikolla 43/2013 Aurinkomatkat tarjosi Playa Blancasta (ja Puerto del Carmenista) seuraavanlaisen retkiohjelman: sunnuntaina Aurinkomatkojen oma retki Lanzaroten entisen pääkaupungin Teguisen maalaismarkkinoille, maanantaina tuliperäiseen etelään ja keskiviikkona maalaukselliseen pohjoiseen.

Lanzaroten tärkein retki on ”Tuliperäinen etelä”, jossa näkee Timanfayan kansallispuiston kuumaisemat, El Golfon vihreän laguunin (meren rannassa oleva tulivuoren kraatteri, jonka merenpuoleinen seinämä on sortunut; kuva vasemmalla) ja Los Hervideroksen tyrskykalliot. Retkeen sisältyy myös lyhyt kameliratsastus. Playa Blancasta retken kesto oli noin klo 9.20-13.10 (Puerto del Carmenista kauemmin).

Iso osa Lanzarotea jää kuitenkin näkemättä, ellei osallistu myös ”Maalauksellinen pohjoinen” -retkelle (Playa Blancasta noin 8.40-16.20, Puerto del Carmenista vähemmän). Pohjoinen on nimittäin maisemiltaan täysin erilainen kuin etelä. Retkellä pääsi tutustumaan Aloe vera -viljelmään, romahtaneisiin Jameos del Agua -laavakupliin (kuva vasemmalla), joissa asuu sokeita albiinorapuja, näköalakahvilaan ja laavatunneliin (viiteen peräkkäiseen laavakuplaan) rakennettuun César Manriquen taiteilijakotiin ( http://www.fcmanrique.org ) . Suosittelen tätäkin retkeä ehdottomasti!

Lisäksi Aurinkomatkojen opas kauppasi kansainvälisiä retkiä. Maanantaisin ja torstaisin pääsi suomenkieliselle sukellusveneretkelle (http://www.submarinesafaris.com). Jos mielii suomenkielisille sukellukselle, retki on varattava hyvissä ajoin. Kaikkina päivinä sunnuntaita lukuun ottamatta sukellusveneretki olisi kuitenkin toteutunut englanniksi opastettuna. Torstain retkellä bussissa opastus oli englanniksi, sukellusveneessä englanniksi, ruotsiksi ja suomeksi. Kyseessä on Puerto Caleron satamasta risteilevä sukellusvene (kuva vasemmalla), joka on rakennettu Suomen Turussa vuonna 1990 ja myyty espanjalaisille vuonna 1997. Monien muiden turistikohteiden ”sukellusveneistä” poiketen tämä on oikea sukellusvene, joka sukeltaa kokonaan pinnan alle. Yleensähän vain matkustamo on pinnan alla ja itse vene seilaa oikeasti pinnalla (esim. Playa Blancan Nautilus-vene, 12 paikkaa, 10 vedenalaista ikkunaa, ”sukelluksen” kesto 50 minuuttia, aikuiset 20 e, 4-14 -vuotiaat 10 e).

Tämä Puerto Caleron sukellusvene voisi kuitenkin sukeltaa jopa 60 metrin syvyyteen. Turistisukelluksilla mennään 30-31 metriin, jossa nähdään kaloja ja laivojen hylkyjä. Sukeltajat käyvät myös syöttämässä kaloja, jotta niitä saadaan houkuteltua veneen lähelle. Sukellus kestää noin 35 minuuttia ja koko retki Playa Blancasta 3-4 tuntia riippuen siitä, kuinka monista hotelleista turisteja haetaan. Retkeen sisältyy myös vapaa-aikaa Puerto Caleron satamassa. Jokainen saa maksutta omalla nimellään varustetun sukellusdiplomin ja maksusta voi ostaa valokuvia itsestään sukellusveneen kannella. Kaiken kaikkiaan perheemme aikuisten mielestä tämä retki oli hinta-laatusuhteeltaan (aikuiset 55 e, yli 60-vuotiaat 48 e, 4-14 -vuotiaat 32 e) Playa Blancan huonoin, mutta lapset pitivät tästä retkestä kaikkein eniten.

Aurinkomatkojen opas tarjosi muitakin kansainvälisiä retkiä. Kaikkina päivinä sunnuntaita lukuun ottamatta olisi ollut saatavilla puolen päivän kalastusretki. Keskiviikkoisin ja lauantaisin olisi päässyt perheiden (ns. Gold-vaihtoehto) Catlanza-luksuskatamaraanipurjehdukselle ( http://www.catlanza.com ), maanantaisin, torstaisin ja sunnuntaisin aikuisten (ns. Platinum-vaihtoehto) Catlanza-purjehdukselle Puerto Calerosta. Tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin olisi voinut mennä Fuerteventuran saaren valkohiekkaisille dyyneille lasipohjaisella Princesa Ico -katamaraanilla. Myös surffaus- ja sukellusopastusta olisi ollut saatavilla. Muita retkivaihtoehtoja olivat Pirun illallinen (kuukiertoajelu ja auringonlasku tulivuorella), La Gerian viiniretki, espanjalainen ilta Castillo de San Jose -linnoituksessa saaren pääkaupunki Arrecifessa, La Graciosan saariretki ja tulivuoripatikointi (reitti valinnan mukaan 6 tai 11 km). Oppaalta voi ostaa myös lippuja (sis. kuljetuksen) Rancho Texas Park -puistoon ja jopa uimaan siellä merileijonan kanssa!

Kansainvälinen retkitarjonta

Kansainvälisiä retkiä myyviä toimistoja on sekä H10 Lanzarote Princess -hotellin vieressä Papagayo-kauppakeskuksessa että Playa Blancan keskustassa.

Bongasin esimerkiksi seuraavat retkien järjestäjät: Low Cost Tours Europe ( http://www.lowcosttourslanzarote.com ), Customer Travel ( http://www.customertravel.com ) ja Last Minute Travel ( http://www.lastminute-transfer.com ).

Kansainvälisillä retkillä on tarjolla mm. Gran Tour (Grand Tour), jolla saman päivän aikana vieraillaan sekä etelän että pohjoisen tärkeimmissä kohteissa. Teguisen sunnuntaimarkkinoille pääsee Playa Blancasta 8 eurolla (lapset 4 eurolla). Tarjolla on Fuerteventuran retkiä sekä pelkällä laivakuljetuksella että Fuerteventuran saarikierroksella. Myös itse ajettaville jeeppisafarille tai rantakirppuretkelle (buggy) on mahdollista osallistua. Retkiä järjestetään myös Lanzaroten pääkaupunki Arrecifeen, jossa on mm. Castillo de San Josen nykytaiteen museo (César Manrique, Salvador Dali, Joan Miro...).

Last Minute Travel järjestää myös erityisen ”César Manriquen jalanjäjillä” -retken, jossa tutustutaan Manriquen monumentteihin, Mirador del Rio -näköalapaikkaan, César Manriquen säätiöön (Manriquen taiteilijakoti, kuva vasemmalla) ja valinnan mukaan romahtaneisiin Jameos del Agua -laavakupliin tai pitkään, upeasti valaistuun Las Cuevas de los Verdes -laavatunneliin (”vihreät luolat” löytäjiensä sukunimen mukaan), jossa ihmiset aiemmin piilottelivat esimerkiksi merirosvoilta. Nämä molemmat ovat osa Corona-tulivuoren 7 kilometriä pitkää laavatunnelia. Jos pelkkä jommassa kummassa laavaluolassa käynti kiinnostaa, sekin on mahdollista ”Caves North Express” -retkellä (aikuiset 20 e, lapset 10 e).

Lanza Sail ( http://www.lanzasail.com ) järjestää 4-8 tunnin retkiä purjehdusveneellä. Laivojen reittejä ja aikatauluja voi katsoa osoitteesta http://www.transmediterranea.es .Playa Blancassa voi ajella myös Segwaylla! Jos haluaa itse ajella mönkijällä, buggy-rantakirpulla tai jeepillä joko Lanzarotella tai Fuerteventuralla, voi osallistua Quad Adventuren ( http://www.quadadventure.net ) safareille.Kalastamaan vie esimerkiksi Sport Fishing Lanzarote ( http://www.sportfishinglanzarote.com ), maastoratsastusretkille Lanzarote a Caballo ( http://www.lanzaroteacaballo.com ) ja sukeltamaan tai snorklaamaan Dive College Lanzarote ( http://www.divecollegelanzarote.com ), Cala Blanca ( http://www.calablancasub.com ) sekä Rubicon Diving ( http://www.rubicondiving.com ).TeemapuistojaRancho Texas Park ( http://www.ranchotexaslanzarote.com ) on Villin Lännen tyyliin rakennettu eläin- ja uintipuisto. Ennakkovarauksella on mahdollista uida merileijonan kanssa samassa altaassa. Puistossa järjestetään myös päivällisbuffetteja Villin Lännen tyyliin erilaisine esityksineen.Costa Teguisen Aquapark Lanzarote ( http://www.aquaparklanzarote.es ) 50 km Playa Blancasta on Lanzaroten suurin vesipuisto, joka tosin ei ole auki keskitalvella, koska altaat eivät ole lämmitettyjä. Samasta kaupungista löytyy myös Lanzarote Aquarium -akvaario ( http://www.aquariumlanzarote.com ).

Guinate Tropical Park Penguin Paradise -eläintarha ( http://www.guinatepark.com ) sijaitsee saaren pohjoisosassa. Lapsille on pieni leikkipaikka.

Muuta nähtävääNazaretin kylässä (Teguisen kaupungin lähellä) on LagOmar-museo ( http://www.lag-o-mar.com ), useista elokuvistakin tunnettu Omar Sharifin talo ulkoilmamuseoineen. Siellä on mm. Kapteeni Nemo -televisiosarjan esineitä ja luolia. Lentokentän lähellä sijaitseva Gran Karting Club ( http://www.grankarting.com ) tarjoaa mikroautoilua 2346 metriä pitkällä ja 10 metriä leveällä radalla jopa 80 km/h. Lapsille on omat autonsa ja ratansa. Jo 5-vuotiaat pääsevät ajamaan ”miniformulalla”.Melkein edellisen vieressä sijaitsee toinen, kovasti kehuttu mikroautorata Lanzarote Go Karting tai Go Karting San Bartolomé ( http://www.lanzarotegokarting.com ). Radoilla on pituutta kilometrin verran. Tämä mikroautorata on sikäli poikkeuksellinen, että se on rakennettu kukkuloiden väliin, joten radoissa on myös nousuja ja laskuja. Jo 3-vuotiaat pääsevät ”hurjastelemaan” F1-autolla tai ”Rolls Roycella”.Viimeiset vinkit AppStoresta tai Google playsta voi ladata itselleen ilmaisen Lanzaroten-oppaan.Säätietoja kannattaa katsoa osoitteesta https://sites.google.com/site/matkailufoorumi/saeae ja hotelliarvosteluja osoitteesta https://sites.google.com/site/matkailufoorumi/hotellit. Meriveden lämpötilan Playa Blancalla tänään näet osoitteesta http://www.seatemperature.org/europe/spain/playa-blanca.htm.

Hyvää matkaa!

playa blanca, puerto del carmen, lanzarote, h10 lanzarote princess, hotelliarvostelut, kokemuksia, matkakertomukset, matkakertomus, valokuva, valokuvat