9. Energikällor

Människan kan inte producera energi, vi kan bara utvinna den från naturen och omvandla den till en form som vi kan använda, tex. värme, elektricitet, rörelse. Trots det används uttrycket "energiproduktion" till vardags så vi bör känna till varifrån och hur energin utvinns.

Energin utvinns från förnyelsebara eller icke-förnybara energikällor. Till icke-förnyelsebara energiformer hör kärnkraft samt fossila bränslen, dvs, kol, olja, naturgas (fossilgas) samt torv. Förnyelsebara energikällor är rinnande vatten, sol, vind, våg- och tidvatten, geoenergi (=mark- och bergvärme) samt bioenergi (=ved, bioetanol, biodiesel, biogas).

Utvinning av energi har alltid sina dåliga sidor med tanke på människa och miljö. På samma sätt har alla energikällor sina goda sidor då man jämför dem med de andra. Nackdelar med fossila bränslen är att de någon gång tar slut eftersom nybildningen är klimatberoende och tar 10-tals till 100-tals miljoner år (med undantag för torv som tar några tusen år). Dessutom orsakar de utsläpp av koldioxid och försurande gaser till atmosfären. Transporten av olja förknippas också med risk för oljeutsläpp till hav och mark. I den positiva vågskålen ligger däremot faktorer som högt energiinnehåll, förhållandevis lätt transport samt generering av arbetstillfällen.

Gemensamt positivt för de förnyelsebara energikällorna är att de inte genererar koldioxidutsläpp och på det sättet är miljövänliga. Det är dock viktigt att komma ihåg att de också kräver utrymme, underhåll och transporter, precis som kraftverk som processerar icke-förnyelsebara energiråvaror.

Elektrifieringen av fordonsparken kräver utveckling av både batteriteknik och lagringsform av el från tex. vind- och solkraft. Lagringen kan ske i form av s.k. grönt väte, som utvinns ur vatten med hjälp av elektricitet.

Det internationella energirådet (IEA) uppskattar att energiförbrukningen kommer att öka med ca 30% de närmaste 20 åren. Detta ställer hårda krav på energiutvinningen och energitekniken. De fossila energiformerna är både klimat- och miljöbelastande på många olika sätt. Dessutom förknippas oljeindustrin ofta med arbetsförhållanden som är slavartade och oljeutvinningens miljöpåverkan drabbar också människor som traditionellt varit bosatta i de områdena. Korruption och förtryck är tyvärr ibland oljeindustrins mörkare baksida.

En hållbar energiframtid kräver insatser på flera olika håll. Viktiga aspekter är tex:

Alla aktörer i samhället bör ta ansvar. Samhället är alla företag (både stora och små), kommuner, privatpersoner och myndigheter. För att lyckas i stor skala krävs det internationellt samarbete kring överenskommelser, så att varje land kan dra upp sina egna riktlinjer och stifta lagar. För att lagarna ska följas krävs det upplysning om nyttoeffekterna för både företag och privatpersoner. För att privatpersoner ska känna engagemang krävs det också kunskap om både människa och miljö.

09_Energikällor