12. Bioekonomi och cirkulär ekonomi

Klimatförändringen, biodiversitetsminskningen och ökningen av mängden problematiskt avfall är kanske de största utmaningarna som människan står för de närmaste 100 åren. Effekterna syns både på global och lokal nivå. Ett viktigt verktyg för att klara dessa utmaningar är övergången från en linjär ekonomi, via en återvinningsekonomi, till en cirkulär ekonomi. Målet är att vi inte längre ska producera avfall som slutdeponeras eller bränns upp utan att allt skräp ska användas som råvara inom industrin. På det sättet minskar behovet av nya råvaror från naturen, och dessutom minskar den totala energiåtgången inom produktionen.

En hållbar produktion innefattar också planering och utveckling av hela produktionskedjan. Målet är att utveckla nya material som är hållbara, reparerbara och återvinningsbara. Dessutom ska all eventuell spillenergi och spillmaterial i hela produktionskedjan kunna tas tillvara och användas hållbart. Detta kallas för resurssmart produktion.

Vid utvecklandet av nya material är tex. skogen en viktig råvara för Finland. Skogsföretagen och vetenskapen forskar i och utvecklar nya material som kan ersätta tex. traditionella plast- och bomullsprodukter. Sådan verksamhet som satsar på hållbar produktion av råvaror och material som är biologiskt nedbrytbara (tex. biokemikalier och nanocellulosa) kallas bioekonomi. Dit hör också hållbart utnyttjande av naturen som vistelsemiljö, tex. naturturism.

12. Bioekonomi och cirkulär ekonomi