10. Arktis - kallt och värdefullt

Arktis är den region som brer ut sig kring nordpolen. Begreppet kan definieras på flera olika sätt, men förenklat kan man säga att Arktis motsvarar ungefär det område som befinner sig norr om norra polcirkeln, dvs. nordkalotten. Arktis kan också definieras som det område på norra halvklotet som har permafrost året om, eller som det område vars julitemperatur underskrider +10oC. Regionen är rik på naturresurser som de arktiska länderna förfogar över, men hittills har det hårda klimatet begränsat de ekonomiska möjligheterna att exploatera området.

I takt med att klimatet blir varmare blir nya områden i Arktis tillgängliga för ekonomisk utvinning, tex. skogs-, fiske, gruv- och energiindustri. Den känsliga naturen i Arktis hotas allt mer vartefter människan tar i bruk nya områden. Samtidigt som vattenområdena blir isfria och nya farleder skapas blir de också viktigare geostrategiska områden. Man kan säga att det för tillfället råder en kapplöpning om både naturresurser och militär kontroll i Arktis. Ryssland har varit aktivast under det senaste decenniet och vi kan troligen förvänta oss mera spänningar mellan Ryssland och Natoländerna Kanada och USA i framtiden.

De arktiska länderna samarbetar i frågor som berör både industri, miljö och människor i Arktis. Den gemensamma nämnaren i alla samarbetsprojekt är hur man ska hitta sätt att dra nytta av de resurser som blir tillgängliga i Arktis, utan att överutnyttja naturen och orsaka miljöförändringar som hotar både djur, växter och ursprungsbefolkning. Hållbart utnyttjandeär nyckelordet och detta arbete leds och koordineras av Arktiska rådet. Finland var ordförandeland i Arktiska rådet 2017-2019, men Finlands roll i Arktis ligger kanske främst i att vi besitter stort kunnande i hur man är verksam i kalla klimat, tex. inom byggnadsindustri, infrastrukturprojekt, räddningsverksamhet samt sjöfart (isbrytare). Finland har mycket att vinna på en uppvärmning av Arktis, men samtidigt ligger miljövärdena och samernas kultur tungt i den andra vågskålen.

10. Arktis – kallt och värdefullt