11. Jordbävningar

Manteln är i ständig rörelse i form av konvektionsströmmar. Strömmarna drar med sig litosfärplattorna så att de ibland kolliderar, glider bort eller  från varandra. I alla gränszoner kan man uppleva fenomen som beror på litosfärplattsrörelserna och som skapar höjdskillnader på jordskorpan. Omformande processer som sätts igång av värmen i manteln kallas för endogena processer. Vulkanism, jordskalv, bergveckning och förkastningar är tecken på endogen aktivitet. 

Jordskalv inträffar överallt på jorden där jordskorpan är i rörelse. Detta sker i alla gränszoner, men också där jordskorpan utsätts för vittring och erosion, dvs. i stort sett överallt. Erosionen märks speciellt bra i områden som haft bergskedjor, och den minskade vikten hos den uttunnade jordskorpan märks i form av landhöjning. Samma sak sker också i områden som har varit täckta av inlandsisar eftersom de trycks uppåt av den bärande magman i manteln. 

Den punkt i jordskorpan där spänningen mellan två rörliga delar släpper utlöses en jordbävning. Punkten är jordbävningens fokus och kallas för hypocentrum. Den plats som finns på jordytan rakt ovanför fokus kallas för epicentrum. Från hypocentrum utgår samtidigt tre olika typer av jordbävningsvågor, nämligen de snabbaste P-vågorna, de aningen långsammare S-vågorna samt de långsammaste L-vågorna. Alla dessa kan registreras av en s.k. seismograf, men det är bara L-vågorna som orsakar sådana skakningar i berggrunden att människans verksamhet påverkas. Jordbävningens styrka mäts i magnitud (M) på den logaritmiska magnitudskalan.

Jordbävningar kan förorsaka stor skada på byggnader, infrastruktur och människor, och för att samhällen ska klara sig i högriskområden krävs det att man behärskar både säker byggnadsteknik och att göra upp räddningsplaner samt utbilda räddningspersonal och informera befolkningen.

Starka undervattensskalv kan utlösa en tsunami (=störtvåg) som kan färdas flera kilometer in på land och orsaka stor skada i form av förstörda hus och infrastruktur. Människor kan drunkna och både jordbruket och vattentillförsel sätts ur spel pga saltvattnet.

11. Jordbävningar