Allmän information

Tidplan för DNP

Skolverket har reviderat tidplanen för införande vid ett flertal tillfällen. Ett av de senaste besluten från regeringen är att DNP för årskurs 3 stryks. 

Övergången till digitala prov sker successivt. Först ut är gymnasieskolan med engelska 5, engelska 6, svenska 3/svenska som andraspråk 3, under hösten 2024. Proven ska genomföras i slutet av ämnen/kurser där proven är obligatoriska. 

Men redan under senvåren 2024 genomför årskurs 6 bedömningsstöd i biologi, fysik, kemi och samhällskunskap. De genomförs i Skolverkets nya provplattform. De nya digitala bedömningsstöden är inte obligatoriska, till skillnad mot DNP. De har formen av ett prov och stöttar läraren i betygssättningen. I övrigt är det samma tekniska och organisatoriska förberedelser för huvudman och skola som med DNP. 


All information om DNP
Gå direkt till Skolverket för att läsa mer om de digitala bedömningsstöden.
Se film om betygstödjande bedömningsstöd i biologi, kemi, fysik och samhällskunskap för årskurs 6.

Varför införs Digitala nationella prov?

Syftet med att digitalisera nationella proven är att göra det enklare för skolan att hantera och administrera proven:

Skolverkets provplattform

Allmän information

Eleverna kommer att genomföra de digitala nationella proven och bedömningsstöden i Skolverkets provplattform. Alla delar av provet kommer att genomföras i provplattformen. Elever och lärare kommer att få möjlighet att testa provplattformen innan proven genomförs, och också träna på demoprov. 

De som kommer ha tillgång till provplattformen är elever, lärare, rektorer, förvaltningen och annan skolpersonal som till exempel it-ansvariga och skoladministratörer. Skolverkets provplattform kan bara användas för Skolverkets nationella prov och bedömningsstöd. För övriga digitala prov använder vi i Ystads kommun Digiexam. Kontakta din it-ansvarige/it-koordinator om du vill ha mer information om Digiexam. 

Läs om provplattformen på Skolverkets sida.

Användare och användaruppgifter

För att elever, lärare, rektorer och annan personal ska kunna använda provplattformen behöver Skolverket få information om användarna. Det är utbildningsförvaltningen som varje läsår ansvarar för att föra över användaruppgifter till provtjänsten i god tid innan proven genomförs. Det görs med hjälp av verksamhetssystemet Edlevo. Skolorna får besked av förvaltningen när överföringen av användare är klar. 

För högstadiet och gymnasiet görs detta lokalt på skolan av skoladministratör.

Logga in och förbereda proven

När användarinformationen har förts över till provplattformen av förvaltningen ska rektor och/eller skoladministratören logga in för att tilldela behörigheter till annan personal. Alla som använder provplattformen får en eller flera roller och kan därmed utföra olika arbetsuppgifter utifrån den tilldelade rollen. 

När bedömningsstöden genomförs i Ystads kommun under våren 2024 kommer personal behöva logga in i provplattformen med hjälp av sitt BankID

Länk till Skolverkets provplattform hittas via samlingen i Skolon. Observera att det är olika länkar för personal och elever. 

Innan det är dags att genomföra proven behöver de administreras lokalt av skolan i provplattformen. Det handlar till exempel om att tilldela prov till eleverna och vid behov göra inställningar för individuella anpassningar som rektorn beslutat om för elever i behov av stöd.

Roller i provplattformen ansvarar rektor för (presenteras under Roller i provplattformen).

Gå direkt till sidan för roller i provplattformen.

Genomföra nationella prov

När det är dags för de nationella proven och bedömningsstöden loggar eleverna in i provplattformen. Eleverna når provplattformen från sin samling i Skolon. Läraren, eller annan skolpersonal, som övervakar provet är också inloggad i provplattformen och följer genomförandet. Den som övervakar provet kontrollerar att eleverna har startat, hanterar eventuella avbrott och ser till att eleverna skickar in provet. 

Eleverna kommer att kunna göra egna inställningar i provmiljön, till exempel anpassa storleken och radavståndet på texten, och i vissa prov kan eleven använda andra funktioner som stavnings- och grammatikkontroll och läsa upp text som tal. 

Rätta, bedöma och se resultat

En del provuppgifter automaträttas direkt i provplattformen. Andra provuppgifter bedöms av lärare, och det görs också i provplattformen. Exempel på uppgifter som ska bedömas manuellt i provplattformen är uppgifter där eleverna ska argumentera för en åsikt eller skriva en längre text.

När bedömningen är klar finns provresultaten tillgängliga i provplattformen, för den personal som har behörighet. Lärare har tillgång till sina elevers resultat på grupp- och individnivå. Rektorer och annan personal med behörighet får resultaten på skolenhetsnivå. 

Rapporter (excel och pdf) kan plockas ut på elev, undervisningsgrupp och prov. De exporterna kommer användas för att föra över informationen till Edlevo. 

Manual och film om provplattformen/provmiljön

I manualen får lärare och elever till exempel lära sig hur man navigerar mellan sidor i provet eller hittar provmaterial som eleverna behöver för att kunna svara på frågor.

Filmen nedan visar hur provmiljön i provplattformen ser ut och fungerar. Filmen tar bland annat upp navigering, bokmärka sidor, inställningar, anteckningar samt hur provet startar och avslutas. 

Manual om provplattformen i PDF-form. 

Demoprov

För att lärare och elever ska kunna förbereda sig inför DNP och de betygsstödjande bedömningsstöden har Skolverket tagit fram demoprov för elever i åk 6 i ämnena samhällskunskap, biologi, kemi och fysik. Fler demoprov kommer att publiceras successivt. 

Med hjälp av demoproven kan eleverna bli bekanta med provmiljön, bli trygga i provsituationen och förstå hur provuppgifter i olika ämnen kan se ut. 

Ingen inloggning krävs för att genomföra demoproven. Inga elevlösningar sparas och demoprovet kan göras flera gånger. 

Gå till Skolverket för att ta del av Demoproven.

Skolverkets webbutbildning om provplattformen

Detta stycke ligger även under Roller i Skolverkets provplattform.

Skolverket har tagit fram en gedigen webbutbildning om provplattformen. 

Utbildningen är uppdelad i två delar: Administration riktar sig primärt till dem som har rollerna Rektor, Skoladministratör och Provadministratör; Genomföra och bedöma riktar sig till dem som ska övervaka provtillfälle, bedöma eller se resultat, dvs primärt rollerna Lärare (och provledare och bedömare.)

Varje del tar ca 50 - 60 min att genomföra. Du behöver skapa ett användarkonto för att få tillgång till webbutbildningen. 

Gå till Skolverkets webbutbildning om provplattformen och skapa ett konto. 

Informationsfilm om provplattformen och Skolverkets webbutbildning.

Ersättningsprov

Det kommer att finnas ersättningsprov på papper som kan användas om det digitala provet inte kan genomföras på grund av oförutsedda, till exempel tekniska, händelser. Det är alltid rektor som beslutar om skolan ska använda ersättningsprovet istället för det digitala provet. 

Inför proven 2024/2025 kommer rektorer få möjlighet att beställa ersättningsprov. Rektorerna får ett beställningsbrev inför hösten. 

Ersättningsproven kommer bara att finnas under en övergångsperiod. Det är inte i dagsläget klarlagt om ersättningsprov får användas av enskild elev som av någon anledning inte kan genomföra provet.

Testa ett provgenomförande - ett genrep

Skolform: GR

Under vårterminens andra halva kommer åk 6 får möjlighet att testa ett provgenomförande i provplattformen. Det är frivilligt att genomföra testet, men utbildningsförvaltningen föreslår att skolorna eller någon skola gör detta för att hjälpa förvaltningen att testa hela flödet; från överföring av användaruppgifter och inloggning till själva provgenomförandet med tilldelning av prov till elever. Detta övningsprov bör vara det sista steget en skola gör i förberedelsearbetet - som ett genrep. Vill ni öva på provplattformen går det minst lika bra att läsa manualen och och genomföra demoproven. 

Det som framförallt skiljer ett test av provgenomförande från ett riktigt DNP/bedömningsstöd är själva bedömningsdelen.  I övningsprovet finns några få automaträttade uppgifter i natur- och samhällskunskap.

Övningsproven kan användas tex för att: 

Som datumen ser ut nu är det möjligt att testa ett helt provgenomförande mellan 21 mars och 24 maj. De digitala bedömningsstöden genomförs mellan 29 april och 24 maj. 

Kontakta dnp@ystad.se om du på skolan behöver hjälp med att använda ett övningsprov. 

Pilotgrupp för provgenomförande - ett genrep

Skolform: GY

Gymnasiet planerar för en pilotgrupp som ska genomföra ett övningsprov under höstterminen 2024. Mer information kommer.