Årskurs 3

Projekt årskurs 3

Du har kommit fram till ditt tredje år på YBC! Du förväntas ha en bred kunskapsbas att stå på och du förväntas vara fortsatt nyfiken på att lära dig mer. Du har flera samarbeten, projekt och erfarenheter med dig från dina första två år på gymnasiet och har en välutvecklad samarbetsförmåga och är duktig på att ta ansvar och leda arbetsprocessen framåt. Din skriftliga och källkritiska förmåga är god, du är duktig på att hålla presentationer och ditt vetenskapliga förhållningssätt är väl utvecklat. Ledorden i årskurs tre är självständighet, samarbete, kompromissvilja, engagemang och intitiatviförmåga.


Euroscola

I åk3 fortsätter det internationella arbetet i ett projekt som heter Euroscola. Varje år har ett antal svenska gymnasieklasser chansen att representera Sverige i Euroscola i Strasbourg. Urvalet sker via en tävling där eleverna skapar projekt med EU-koppling och vinsten är alltså en resa till Strasbourg.

YBC deltar i tävlingen med elever från åk3 och i år (HT20/VT21) har eleverna valt att jobba med ett projekt som heter EU-podden.

I EU-podden intervjuas EU-parlamentariker, EU:s klimatpolitik granskas, ett besök på Europahuset genomförs och mycket mer. Parallellt med inspelningen av podden skrivs en tävlingsansökan och sedan är det bara hålla tummarna att vi sitter på det vinnande bidraget!

Vid det här laget är du en fullfjädrad EU-vetare och frågetecknen du hade i början av åk2 har förhoppningsvis rätats ut.

I detta projekt arbetar vi med följande skills:

  • Kunskap, Kreativitet, Entreprenörskap och Kommunikation

Rättegångsspelet - Årskurs 3

I årskurs 3 fördjupar vi oss på processrätten som innebär regler som rör det svenska rättegångsväsendet och praktiskt processförfarande. Rättegångsspelet ger oss möjlighet att prova på hur det är, ur olika perspektiv, att driva och delta i en huvudförhandling med en djupare kunskap och erfarenhet som anammas under åk 1 och 2.

Rättegångsspelet kommer att genomföras med hjälp från Juridikum på Stockholms universitet. Rättegångsspelet genomförs på Juridiska institutionens i rättegångssalen.

Rättegångsspelet är ett otroligt uppskattat inslag i juristutbildningen såväl på gymnasiet som på högskolan. Här på YBC har vi även en rolig kickoff för elever i årskurs 3 på juridik-inriktningen med spännande föreläsare och efterföljande mingel med bubbel och tilltugg.

I detta projekt arbetar vi med följande skills:

  • Kunskap, Kreativitet och Kommunikation

  • IC - thinking

  • I samarbete med Idedi, institutet för demokrati och dialog, på Fryshuset får du gå en kurs på åtta tillfällen. Det är en spännande kurs, framtagen av University of Cambridge, Uppsala Universitet och Umeå Universitet. Under kursen får du ta del av ett intressant utvecklingsarbete för att minska svartvitt tänkande och polarisering samt främja psykisk hälsa och kritiskt tänkande.

  • Vad är IC - thinking?

  • IC står för integrative complexity.

  • Ett högt IC motsvarar ett nyanserat, brett och flexibelt tänkande. Här ser man flera olika sidor av en fråga, olika undantag eller någon form av giltighet i flera olika perspektiv, samt olika ömsesidiga relationer eller processer mellan dessa.

  • Ett lågt IC motsvarar ett kategoriskt, endimensionellt, svartvitt tänkande, likt ett snävt tunnelseende. Här ser man inte någon form av giltighet i andra perspektiv och har inget utrymme för något tvivel.

  • Kursen förebygger svartvitt tänkande och "vi mot dem" -tänkande samt främjar social hållbarhet, psykisk hälsa, demokratiska processer och ett komplext tänkande.

  • I detta projekt arbetar vi med följande skills: Empati, Kommunikation, Kreativitet, Kunskap

En sjukt sann historia

Under 3-4 veckor får du i kurserna Svenska 3, Psykologi 2 och Religion 1 en inblick i sekter. Fokus i kursen ligger på en roman som vi läser, “Sekten - en sann historia” av Peter Pohl utgiven år 2005. Romanen är verklighetsbaserad och bygger på intervjuer med personer i en sekt som existerar.

Vi ser även en dokumentär om sekter, lyssnar på en föreläsning och läser artiklar.

Vi söker svar på flera frågor:

  • Vad är egentligen en sekt? Det finns många sekter i världen, de kan grovt delas in i 3 grupper. En grupp utgörs av sådana som har sina rötter i Bibeln. En annan grupp hänvisar till östasiatiska religioners heliga skrifter. Den tredje gruppen består av helt nya religioner.

  • Varför går människan med i en sekt? Vad är det sekter erbjuder som lockar människor att ansluta sig? Hur kan det komma sig att medlemmarna förefaller blint att lyda ledaren? Vad kan orsakerna vara att människor är beredda att helt förkasta tidigare värderingar och sociala beteenden för att hänge sig åt en sekts ideologi och livsmönster?

  • Finns det några utmärkande drag hos dem som blir medlemmar? Vad gör man för att kontrollera och manipulera medlemmarna i en sekt?

I detta projekt arbetar vi med följande skills:

  • Empati, Kommunikation, Kreativitet och Kunskap.