Norm

Lagar eller mönster?

Norm

Normer, är ett sociologiskt begrepp för allmänt delade, men många gånger underförstådda, regler och förväntningar på beteende som gäller inom en mindre social gemenskap eller i samhället i stort. Med normer menas ett riktmärke (mönster) för hur man ska utföra något eller hur man ska uppträda mot varandra, till exempel i vår kultur i Sverige äter vi med kniv och gaffel.

För att människan ska kunna fungera tillsammans krävs det regler för hur individerna ska bete sig mot varandra. När människor interagerar med varandra skapas mönster för hur man ska bete sig inom familjer, företag, föreningar etc och samhället i stort. Normer gäller även mellan organisationer, mellan företag och mellan länder. Normer är oerhört kulturellt betingade, i vissa kultur tar man i hand när man hälsar, medan i andra kulturer hälsar man på varandra med kindpussar.

Sociala normer varierar i många dimensioner. De största skillnaderna i sociala normer finns mellan olika kulturer, över svår överkomliga geografiska avstånd och mellan olika tidsepoker. Normer varierar även mellan olika religioner och livsåskådningar, mellan länder, mellan samhällsklasser och folkslag inom ett land och beroende på vilket yrke, sexuell läggning, civilstånd och kön personerna i gruppen har.

En rättsregel är en lag, regel eller rättslig norm som gäller i ett visst rättssystem . Den kan vara specifikt formulerad som en del av den skrivna rätten och kallas då lagregel eller statut men den kan också vara uttolkad av en domstol utifrån praxis lagars förarbeten eller doktrin. Uttalanden i juridisk doktrin inom rättsvetenskapen kan också definieras som rättsregler.

En rättsregel bygger traditionellt på dels rättsfakta men också en rättsföljd

Man kan skilja på bland annat primära rättsregler (som gäller envar), samt processuella rättsregler som gäller inom rättegångsprocessen.