Samhälle

Samhälle

När människan levde som jägare i små grupper hade alla ett gemensamt mål vilket var att skaffa mat för dagen. Då fanns det inte så stora krav på samhället eftersom alla skötte sitt eget.

Vi gör ett språng in i det moderna komplexa samhället som ställer helt andra krav på individerna i form av samarbete och kompromisser. För att minska konflikterna har vi organiserat oss i samhällen byggda på normer och strukturer såsom rättssystem. Vi har upprättat gränser, medborgarskap, nationella- och internationella överenskommelser osv.

Du kommer att studera sambanden mellan historia och nutid, mellan nationella och internationella arenor och söka förklaringar till den ständigt pågående samhällsutvecklingen. Begrepp som folkrätt, konvention, förklaring, avtal (bi- och multilaterala), rättighet och skyldighet, juridiskt och moraliskt ansvar blir dina följeslagare i olika sammanhang. Du lär dig att växla mellan olika perspektiv för att skapa en djupare förståelse för varför världen ser ut som den gör.

Du kommer att lära dig att förstå och förklara olika samhällsförhållanden och olika livsvillkor som människor i olika kulturer och samhällen lever i ur ett ekonomiskt, juridiskt och psykologiskt perspektiv. Du kommer att inspireras till nya tankesätt och tillvägagångssätt för att öppna upp för nya perspektiv och få en mer nyanserad bild av samhället.

Programmets arbetssätt bygger på ett vetenskapligt förhållningssätt där du tränas i att söka, sovra, analysera och värdera information främst utifrån samhällsekonomiska, företagsekonomiska och juridiska frågeställningar.


Samhällsstruktur

Ett sociologiskt förklaringssätt är att en organiserad grupp som förenas genom exempelvis kulturella, ekonomiska, vetenskapliga eller politiska syften utgör ett samhälle. Inom statsvetenskapen används samspelet mellan individ och samhälle för att förklara olika strukurer och samband som utgör samhället. Ur statsvetenskapen härrör också talesättet samhället överlever individerna - vad innebär det?

För att förstå din omvärld behöver du förstå vad som utgör ett samhälle. Just samhällsbegreppet används i många olika sammanhang och på olika sätt.

De flesta vetenskapliga discipliner är överens om att ett samhälle består av:

  • sociala nätverk (kultur, politik etc.) som binder ihop individerna

  • någon form av medlemskap (ex. medborgarskap) för dess medlemmar

  • organisering (ex. rättssystem, arbetsmarknad) som ger struktur och regler

Utöver dessa faktorer kan dessutom perspektiv på olika nivåer användas, ex:

  • Det lokala, regionala och globala samhället

  • Det hållbara samhället

  • Det kosmopolitiska samhället

Samhället utifrån faktorerna ovan står och faller inte med enskilda individer, vilket leder till slutsatsen att samhället överlever individerna.

Vilken information väljer du?

Idag lever vi ett högteknologiskt samhälle där informationsflödet är enormt och snabbt. Hur påverkar det de ekonomiska förutsättningarna i samhället och hur hanterar och anpassar sig företag, organisationer och individer till det?

Din utbildning på ekonomi-juridikprogrammet genomsyras av kritiskt tänkande. Vilka källor kan vi lita på och hur använder vi den information vi läser? På vilket sätt samspelar du som individ med informationssamhället? Vilket ansvar har du att vara källkritisk? Vi fokuserar på att utveckla din språkliga förmåga och att använda modern teknik som ett hjälpmedel för informationssökning, presentationer och kommunikation. Din dagliga undervisning genomsyras av att du använder medier såsom film, podd, foto vilket ger dig säkerhet och trygghet i användning av olika medier.