Juridik

Läran om hur rättsreglerna kan förstås och användas

Juridik

Varje samhälle styrs av rättsliga regler som dagligen påverkar dig som individ, företagare och samhällsaktör, ofta utan att du alls tänker på det. Att studera juridik gör att du bättre förstår hur samhället fungerar och varför det är utformat som det är. Dessutom är juridiska kunskaper till nytta för dig som exempelvis konsument, anställd, egenföretagare, fastighetsköpare, brottsoffer och arvtagare – det vill säga situationer du kan hamna i som privatperson eller i ett framtida yrke. Du kommer lära dig mängder av nya juridiska ord, resonera rättsfilosofiskt, skapa juridiska dokument, samt lösa och tänka kring juridiska problem. Ett exempel på ett juridiskt problem kan vara:

"1,4 ton kokain [...] beslagtas på en segelbåt i Västindien. Kokainet blir nu en del av Sveriges största narkotikamål genom tiderna - Operation Playa. Den svenske medborgaren Jonas Falk pekas ut som huvudman. I tingsrätten blir han dömd till 18 års fängelse, men i hovrätten frias han helt. 18 år blir 0 - hur är det möjligt? " Källa: www.svtplay.se

I de tre olika kurserna Privatjuridik, Affärsjuridik samt Rätten och samhället lär du dig juridik utifrån tre olika perspektiv som visas ovan.

Nationella lagar

De lagar som gäller för alla som vistas i Sverige är samlade i Sveriges lagar och svensk författningssamling. Lagarna kan sägas bygga på de normer som samhället har beslutat ska gälla för alla i Sverige. Lagen föreskriver vad du får göra och inte göra och vad konsekvenserna blir när du bryter mot lagen.

Exempel Miljörätt: Hållbar utveckling är utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov. En hållbar utveckling bygger på tre dimensioner: social hållbarhet, ekologisk hållbarhet och ekonomisk hållbarhet.

Länk nedan: Hållbar utveckling i ett historiskt perspektiv (Relative to Absolute Sustainability....)

Sommaren 2018 var extremt varm och torr. Härligt för många semesterfirare men den medförde också skogsbränder och ett jordbruk i kris. Studerar man längre tidsserier är det en vetenskaplig sanning att vårt sätt att leva påverkar grunden för vår existens, -jordens klimat.

Begreppet Hållbar utveckling är centralt inom miljörätten. De lagar och förordningar i Sverige som har som syfte att främja hållbar utveckling är samlade i Miljöbalken. Miljöbalken består av sju avdelningar som innehåller 33 kapitel och ungefär 500 paragrafer. Till detta hör ett stort antal förordningar och föreskrifter. Flera andra lagar är också kopplade till miljöbalken, till exempel skogsvårdslagen, luftfartslagen och väglagen.

Länk nedan: Miljöbalken, inte alltid lätt att tolka (Juristens klagan.....)

Internationella lagar

Internationella lagar består i internationella avtal och överenskommelser, som stater frivilligt ingår med varandra. Många av de internationella lagar som finns är resultatet av diskussioner och förhandlingar i FN. De länder som förbinder sig att följa en internationell lag inkorporerar den också i sina nationella lagar. Exempel på vad som regleras i internationell lagstiftning: Havsrätt, Miljölagstiftning, Mänskliga rättigheter och användandet av yttre rymden.

Även inom unioner som EU beslutas om lagar som medlemmarna måste följa. I EU:s fall står dessa lagar över de svenska lagen. Exempel på lagar som gäller inom EU: Konsumenträtt vid handel utanför det egna landet.

Folkrätt: Juridik och mänskliga rättigheter

Vad är mänskliga rättigheter? Innebär rättigheter också skyldigheter? Har alla samma rättigheter? Hur ser det ut runtom i världen?

Efter Andra världskriget enades människor från olika delar av världen om att liknande tragedier inte får upprepas. En internationell kommitté ledd av Eleonor Roosevelt bildades med uppdraget att skriva en konvention (syn. överenskommelse) som slog fast att alla människor har individuella och kollektiva rättigheter. Den Allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna (som konventionen kom att kallas) består av 30 artiklar som gemensamt uttrycker de grundläggande och universella fri- och rättigheterna som alla individer omfattas av. Artiklarna behandlar både sådant som alla har rätt till, som frihet och utbildning, och sådant som alla har rätt att vara fria från, som slaveri och tortyr. De mänskliga rättigheterna slår alltså fast individers rättigheter och staters skyldigheter och är det främsta exemplet på en internationell överenskommelse som integrerats i det svenska rättssystemet. Barnkonventionen är ett annat exempel.

I klippet nedan får du en kort introduktion till FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter.