Årskurs 1

Projekt årskurs 1

På den här sidan hittar du information om vilka ämnesövergripande projekt du kommer att arbeta med i årskurs 1, och som är direkt kopplade till juridikprogrammets examensmål. En del projekt återkommer i en fördjupad form i årskurs 2 och 3 men då kommer din roll i projektet att se annorlunda ut.

I projekten i åk1 är de generella målen att du ska kunna inta olika perspektiv, aktivt bidra i grupparbeten och utveckla din samarbetsförmåga. Vi lägger grunden för ett vetenskapligt förhållingssätt genom att öva på språklig korrekthet, källkritik, att sovra texter och utveckla analysförmågan.

Nedan hittar du en enkel presentation av projekten.

Rättegångsspelet - Årskurs 1

I årskurs 1 gör vi bland annat en översikt över regler som rör brott och straff samt det svenska rättegångsväsendet. Rättegångsspelet hjälper oss att förstå på ett konkret och praktiskt sätt vad brott och straff handlar om. Vi kommer att prova på hur det är, ur olika perspektiv, att driva och delta i en huvudförhandling.

Du får möjligheten att pröva olika roller i ett brottmål. Dessa roller är till exempel målsägande (den person som utsatts för brottet), målsägandebiträde (en advokat som bevaka målsägandens intressen), den tilltalade (den som misstänks för brottet), försvarsadvokat (en advokat som bevakar den misstänktes intressen), åklagare. Rättegången börjar genom att man får ett fall där åklagaren helt enkelt får väcka åtal och vara med att kämpa om att vinna fallet i domstol.

Rättegångsspelet är ett otroligt uppskattat inslag i juristutbildningen såväl på gymnasiet som på högskolan. Här på YBC har vi genomfört rättegångsspelet i flera år på juridikinriktningen och har blivit uppskattat av elever och lärare.

I detta projekt arbetar vi med följande skills:

  • Kunskap, Kreativitet och Kommunikation

Eternal echoes

  • Detta projekt är ett samarbete i ämnena Samhällskunskap och Engelska.

Vad kan vi lära av historien? I projektet arbetar vi med en plattform som heter Eternal Echoes där vittnesmål från Förintelsen har samlats. Talesättet "Vi får aldrig glömma" är vanligt förekommande i samband med undervisning om Förintelsen, men vad är det vi inte får glömma? Går det att förstå de mänskliga övergreppen som skedde och hur ser vi till att historien inte upprepar sig?

Under projektets gång studerar du vittnesmål, ser dokumentärer, besöker muséer och genomför rollspel.

I detta projekt arbetar vi med följande skills:

  • Kunskap, Kommunikation och Empati




Livets lotteri

Snurra hjulet och du blir återfödd i ett nytt land. Visste du att det bara är 0,08 procents chans att du föds i Sverige?

Tänk dig följande scenario: Du är en sextonåring som har växt upp i landet som du fick i Livets lotteri. En dag får du ett brev från Sverige. Det är skrivet av din sextonåriga kusin som växt upp i Sverige och nu vill ha kontakt med dig. Hen frågar hur det är att att växa upp i det här landet och hur du har det nu.

Livets lotteri är ett samarbetsprojekt i ämnena svenska och samhällskunskap där du får träna på perspektivtagande, informationsinhämtning, källkritik och empati. Du kommer att jobba med material från FN-organet UNHCR, Röda korset och GAP-minder och lära dig att tolka index som Human development index.

Examinationen sker i form av ett brev där fiktion blandas med fakta.

I detta projekt arbetar vi med följande skills:

  • Empati, Kreativitet, (omvärlds)Kunskap