Marc conceptual

Per què som aquí? Què ens diuen les dades?

Tot i el gran esforç de la nostra escola, i de tots nosaltres, per garantir el dret de l’alumnat a poder conèixer, dominar i usar la llengua catalana, les dades recollides en diversos estudis i informes posen de manifest que l’ús del català com a llengua d’aprenentatge i vehicular del sistema educatiu català ha retrocedit en els últims anys en molts centres educatius de Catalunya.

Els estudis en què s’evidencia aquesta davallada i l’ús feble actual del català en els centres són els següents:

• Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu (2021). Estudi sociodemogràfic i lingüístic de l’alumnat de 4t d’ESO a Catalunya. 2006 – 2013 – 2021. Aquest estudi permet analitzar l’evolució de les pràctiques lingüístiques de l’alumnat en els últims anys, ja que es basa en una enquesta que s’ha passat cada 7/8 anys a l’alumnat de 4t d’ESO. Es va fer per primera vegada el 2006, es va tornar a passar el 2013 i finalment el 2021.

• Síndic de greuges de Catalunya (2021). Drets i usos lingüístics dels infants i adolescents a Catalunya. L’escola com a garant de la igualtat d’oportunitats. L’estudi es va fer a alumnat de 5è de primària i de 3r d’ESO, l’any 2021.

• CUSC – Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació (2022). Enquesta sobre els usos lingüístics escolars a Catalunya. Estudi no publicat, elaborat a partir d’una enquesta resposta per alumnat de 4t d’ESO, cicles formatius i 2n de Batxillerat.

• Consell Escolar de Catalunya (2022). L’ús del català a l’educació. Document que inclou 67 propostes finals per incrementar l’ús del català en l’àmbit educatiu.

Possibles causes de la davallada de l'ús del català:

• La reproducció, a l’escola, de les dinàmiques sociolingüístiques que se segueixen a la resta de la societat.

• La manca de referents en català en el món audiovisual i mediàtic.

• Un possible desconeixement, relaxament o cansament, per part dels professionals de l’educació, en l’aplicació de les metodologies d’immersió lingüística.