Jocs de llengua

En aquest ambient podem trobar diferents activitats i jocs que permet a l'alumnat jugar amb diferents tipus de jocs de taula o fitxes potenciant el joc com una font d'aprenentatge.  Un ambient de jocs de llengua permet treballar els conceptes, vocabulari, la memòria,  ...

Aquests jocs es poden utilitzar  per a totes les comunitats d'alumnes modificant el grau de dificultat o adaptant-lo al seu nivell d'aprenentatge.

El jeroglífic permet treballar el vocabulari de manera més creativa i motivadora. 

Aquest a part de formar part de l'ambient de joc de llengua també pot formar part de l'ambient fem de reporters.

L'alumnat pot descobrir els diferents jeroglífics que es plantegen i posteriorment l'alumnat pot crear de nous.

Materials:

Web Gencat: recursos per aprendre català Jeroglics.  En aquesta pàgina trobareu diferents col·leccions amb les solucions.

Scrabble: és una eina atractiva i visual per reflexionar sobre les lletres que composen les paraules. El joc consisteix a crear paraules amb unes fitxes (que s'han agafat aleatòriament d’una bossa) que contenen una lletra i una puntuació. L’objectiu és acumular la màxima puntuació possible. 

Aquest joc ens permet treballar diferents lingüístiques d'una manera lúdica,  és una bona eina per potenciar la comunicació i la diversió i permet reforçar diferents coneixements lingüístics, normes ortogràfiques i vocabulari.

Altres versions de partides  amb l'Scrabble:

Podeu descarregar les fitxes i el taulell en la pàgina web  de l'Associcació Club Scrabble Escolar 

Passaparaula: Es pot jugar individualment o en grup. L’activitat consisteix a endevinar i escriure la paraula que correspon a partir de la definició que es presenta. Hi ha una anella amb totes les lletres de l’abecedari, pot ser que la paraula que heu d'endevinar comenci amb la lletra marcada o pot ser que només lla contingui. Per tant, les definicions de la paraula a endevinar pot començar de tres formes diferents: “comença amb la lletra...”, “conté la lletra...” o “acaba amb la lletra...”.  Si encertes la paraula és pinta de verd, si la falles de vermell i si no la saps dius passaparaula.

A la web llengilitcat trobareu alguns exemples de Passaparaula (digital)

Al wordwall també trobareu molts models i de diferents temàtiques.  (digital)

També podeu trobar per ser impresos:

En un primer moment l'alumnat jugar endevinant les paraules definides. Posteriorment de manera individual o en petit grup l'alumnat pot confeccionar els seus passaparaules per ser resols per la resta de companys i companyes, ampliant així les fitxes per a resoldre en aquest racó de l'ambient de jocs de llengua.