Pensament computacional

Educació Infantil i Cicle Inicial


El pensament computacional implica resoldre problemes, dissenyar sistemes i comprendre el comportament humà, fent ús dels conceptes fonamentals de la

informàtica. És fonamental per a tothom, no només els informàtics, i cal integrar-lo en altres disciplines més enllà de la informàtica.

El pensament computacional és un procés de resolució de problemes que inclou (però no es limita a) les següents característiques:

     - La formulació de problemes d'una manera que ens permeti utilitzar un ordinador i altres eines per ajudar a resoldre'ls.

     - L’anàlisi i organització lògica de dades.

     - La representació de dades a través d'abstraccions, com ara models i simulacions.

     - L'automatització de solucions a través del pensament algorítmic (una sèrie de passos ordenats).

     - La identificació, anàlisi i aplicació de les possibles solucions amb l'objectiu d'aconseguir la combinació més eficient i eficaç de passos i recursos.

     - La generalització i transferència d’aquest procés de resolució a una àmplia varietat de problemes.

L'aprenentatge basat en problemes és particularment important en la Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques, també conegut com a STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics).

Els beneficis educatius del pensament computacional són diversos, començant per l’ús d’abstraccions que milloren i reforcen les habilitats intel·lectuals, i que per tant poden ser transferits a qualsevol altre àmbit.

Al CRP de les Garrigues disposem dels següents jocs per a treballar el pensament computacional a l'aula d'Educació Infantil i Cicle Inicial d'Educació Primària.

Bits&Bytes

És un joc senzill de cartes que permet:

Tots aquests conceptes bàsics de la computació ajudaran als alumnes a adquirir competències digitals útils per al seu futur. A més a més, desenvoluparan el pensament computacional i conceptes bàsics de la programació sense necessitat de tecnologia.

Adreçat: 2 o més jugadors/es a partir de 4 anys

Com es juga: https://www.youtube.com/watch?v=JWYtauUaWRI

Instruccions: http://www.bitsandbytes.cards/spanish/

Inclou

Code and Go. Mouse mania

És un joc de taula per aprendre a programar i a seqüenciar. És una manera d’introduir la programació sense l’ús de les pantalles.  Proporciona un aprenentatge STEAM i una introducció bàsica als conceptes de programació:

Adreçat: 2-4 jugadors/es  A partir de 5 anys

Instruccions: https://www.robotsparaninos.com/code-and-go-robot-mouse-activity-set/

Inclou

Let’s go code

Aquest joc proporciona un conjunt d’activitats interactives que introdueix el llenguatge posicional i les direccions a la vegada que treballen el pensament computacional. Els alumnes creen i segueixen les seqüències d’ordres. A més, aquest joc promou les habilitat de pensament crític i permet el treball en equip i el joc cooperatiu. A partir de les activitats de moviment que ofereix, els alumnes també desenvolupen les seves habilitats motores.

https://www.youtube.com/watch?v=ygfJVXCN_yk

Adreçat: 1+ jugadors/es a partir de 5 anys

Instruccions: https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1_MqhKpBrmkibbF66xg4QkR0BmV0f0_vh

Inclou: 

Robot Turtles

Robot Turtles és un joc de taula per a que els nens i nenes a partir de 4 anys puguin aprendre els fonaments de la programació. Aquest joc s’adapta a l’edat dels nens desbloquejant nous conceptes a mesura que els nens van agafant domini del joc.

L’objectiu de cada jugador és que la seva tortuga aconsegueixi arribar fins a la gemma del seu color a través de moviments i accions per tot el tauler. No és un joc competitiu, no guanya el primer que arriba, ja que tots ho han d’aconseguir.

Adreçat: 2-5 jugadors i 1 adult. A partir de 4 anys

Com es juga: https://www.youtube.com/watch?v=a8URpigiXJs

                         https://www.youtube.com/watch?v=u2AVPjnethQ (anglès)

Instruccions: https://www.mybotrobot.com/robot-turtles-espanol/

Inclou: