TAC PRIMÀRIA


A l'escola treballàvem l'àmbit digital a través de les seves quatre dimensions competencials:

  • instruments i aplicacions

  • tractament de la informació i organització dels entorns de treball i aprenentatge

  • comunicació interpersonal i col·laboració

  • hàbits, civisme i identitat digital

Com que l'àrea TAC no existeix com a tal, el contacte que els alumnes tenen amb les tecnologies de l'aprenentatge i el coneixement ho fem a través de dues àrees: l'anglès i el català. Tot el que treballem reforça i complementa aquestes dues àrees, alhora que potencia les dimensions de l'àmbit digital que hem esmentat abans.

Entenem que no es tracta tant de treballar les tecnologies com a finalitat, sinó com a mitjà enriquidor i facilitador d'aprenentatge. Són una eina que posem al nostre servei per fer més efectiu, atractiu i motivador el procés d'aprenentatge de l'alumnat.

STOP MOTION

S'anomena Stop Motion a una tècnica per realitzar animacions d'objectes reals. Consisteix a prendre moltes fotografies d'un o diversos objectes, movent-los només una mica entre fotograma i fotograma. Un cop finalitzat el treball, quan passes ràpidament tots els fotogrames que has pres de forma ordenada i consecutiva, tens l'efecte visual del moviment o animació. Es tracta d'una tècnica molt senzilla que dóna uns resultats interessants i atractius. És fàcil de fer servir, i permet a l'alumnat exercir la seva creativitat i concentració en l'elaboració d'una producció artística original.

Recull d'animacions amb Stop Motion alumnes CS Escola Ausiàs March, Les Corts (Bcn)

Aplicació Stop Motion Studio

Abans de treballar amb l'alumnat hem de vetllar perquè el dispositiu des del qual es prendran les fotografies estigui completament estàtic (a un trípode, o subjecte d'alguna altra manera) per tal que el punt d'origen no variï entre fotograma i fotograma, ja que això faria perdre l'efecte visual de moviment de l'objecte que es vol animar. També hem d'explicar que el moviment que apliquen a l'objecte entre foto i foto ha de ser petit; el recorregut ha de ser mínim. Com més petit, més realisme s'aconseguirà transmetre en l'efecte del moviment.

Hi ha diferents pogrames o aplicacions per a tauletes que et permeten realitzar aquesta tècnica. També pots aconseguir-la amb un senzill editor de vídeo (al cap i a la fi, es tracta només d'un passi de fotos). Nosaltres vam fer servir una aplicació que s'anomena Stop Motion Studio. Vam destinar dues sessions a treballar aquesta tècnica, amb els alumnes de Cicle Superior i Mitjà organitzats en grups de quatre. Us deixem un vídeo amb el recull de les animacions que els alumnes van crear.

Alumnes del Cicle Superior durant el monogràfic Stop Motion del curs 2016-17 (Escola Ausiàs March)

SCRATCH

Scratch és un entorn de programació visual per blocs. També se'l defineix com a projecte educatiu sobre el llenguatge de la programació. Però la característica que considero més important és que està dissenyat perquè tothom pugui iniciar-se en el món de la programació; i això és possible gràcies a la seva intuïtiva interfície gràfica i a que pertany al grup de programari lliure o de codi obert, és a dir, és totalment gratuït.

Alumnes del Cicle Superior programant amb Scratch i creant el seu propi videojoc

Creat l'any 2003 pel grup Lifelong Kindergarten del Massachusetts Institute of Technology (MIT), sota la direcció de Mitchel Resnick, pretén esdevenir una eina per a l'aprenentatge del llenguatge de programació i l'educació en processos algorítmics, lògics i matemàtics. Scratch és un software que pots descarregar i treballar off line, però també una aplicació que pots executar on line des d'un navegador, característica que el fa especialment interessant perquè els alumnes puguin fer-lo servir a casa seva de forma ràpida i senzilla. Amb Scratch pots crear jocs, animacions o històries interactives.

Interfície gràfica Scratch

Fem el nostre propi videojoc amb Scratch. Escola Ausiàs March, Les Corts (Bcn)

A l'escola fem servir Scratch amb els alumnes del Cicle Superior. Cap al final del curs, a l'àrea TAC, els alumnes treballen intensament el programa per elaborar un videojoc pensat perquè hi puguin jugar els alumnes més petits de l'escola. Un cop creats els videojocs, els alumnes grans van a buscar als petits a les seves aules, els acompanyen a l'aula TAC i els ensenyen en què consisteix el videojoc. Després juguen plegats. Van canviant d'ordinador cada cert temps per tal de passar per tots els diferents videojocs que han fet els seus companys del Cicle Superior. En aquest audiovisual us ho expliquem.

Grans i petits juguen plegats als videojocs que hem creat

CODE STUDIO

Code Studio és una iniciativa de Code.org adreçada a escoles de primària i instituts de secundària, amb l'ànim de divulgar l'aprenentatge dels conceptes bàsics de la programació de codi. La plataforma Code.org és una organització sense ànim de lucre que pretén difondre el llenguatge de la programació com a part de l'educació bàsica dels estudiants. I Code Studio és l'eina que aquesta organització posa a disposició dels centres educatius de forma altruista. La idea va sorgir de la necessitat cada cop més creixent que es dóna als EEUU (i segurament a la resta de països) de trobar programadors per ocupar llocs de feina específics. Aquestes feines relacionades amb la informàtica creixen amb celeritat mentre que, paradoxalment, les escoles i instituts no ofereixen formació en aquest àmbit concret.

Interfície gràfica de Code Studio

A la nostra escola, cada alumne de primària té un compte obert a l'aplicació Code Studio. Tenen el seu cognom com a nom d'usuari i una contrassenya personal per a accedir. A través d'un link facilitat pel mestre arriben a la pàgina d'autenticació. Un cop accedeixen troben les activitats del curs que estan fent. Tots ells han començat pel Curs 1. Alguns alumnes de 5è i 6è ja estan fent el Curs 2. Dins del curs hi ha una sèrie d'etapes; i a dins de cada etapa tot un seguit d'activitats o problemes que han de resoldre. Per exemple, a la captura que us hem adjuntat, han d'aconseguir que l'ocell vermell arribi on està el porquet verd, tot fent servir uns blocs de codi per fer-lo moure.

Alumnes de 4t , 5è i 6è aprenent a codificar amb Code Studio

La Setmana CodeWeek, promoguda per la Unió Europea i organitzada per Code.org és una iniciativa per apropar la programació i l'alfabetització digital a tothom d'una manera divertida i atractiva. L’objectiu és fomentar la programació als diferents països de la Unió Europea com a activitat que afavoreix la resolució de problemes, la creativitat i el pensament estructurat. L'edició d'enguany tindrà lloc del 7 al 22 d'octubre de 2017.

Tots els centres educatius o entitats que organitzem alguna activitat relacionada amb la programació al llarg de la CodeWeek o en dates posteriors, estem convidats a anunciar-ho i fer-ho visible. Amb l'escola Ausiàs March hem volgut participar d'aquesta iniciativa amb l'esdeveniment Extenem Code Studio a tota Primària. Vam afegir l'esdeveniment a la pàgina de Codeweek per deixar-hi constància. Automàticament, ens van georeferenciar en el seu mapa d'activitats relacionades amb la programació del 2017.

Web: Europe Code Week 2017

Twitter: @CodeWeekEU - etiqueta: #codeEU

Facebook: https://www.facebook.com/codeEU

El nostre esdeveniment georeferenciat

L'esdeveniment de la nostra escola

Certificat de participació a la Code Week 2017

FIRST LEGO LEAGUE

Enguany, l'escola Ausiàs March de Les Corts participarem a la First Lego League del curs 2017-18. És el primer cop que participem d'aquesta experiència relacionada amb el món de la robòtica. Un cop vam tenir enllestit el terreny de joc i muntat els robots, hem començat a treballar amb el software Lego Mindstorms per programar-los. Tenim dos robots, i són préstecs del CRP Les Corts. Els tindrem a l'escola tot el curs! Els hem posat nom! Un es diu Isaac i l'altre es diu Asimov! Volem agrair al CRP de Les Corts l'oportunitat que ens brinden de poder participar en una experiència com la FLL.

Tot just començàvem a programar els robots vam rebre a l'escola una visita molt especial. Els alumnes de 1r de Batxillerat de l'Institut Ausiàs March que el curs passat van guanyar la First Lego League a Catalunya. Després de guanyar el campionat de Catalunya van anar a Logroño a competir a la final espanyola, i van quedar quarts. Betevé va venir a l'escola a enregistrar el moment d'aquesta visita. Aquí us deixem la notícia que van emetre per televisió!

Betevé a l'escola Ausiàs March Alumnes de 5è treballant amb Lego Mindstorms

Participació al certamen First Lego League 2018, a la UPC de Barcelona