Mamífers de Can Pi de la Serra

Nom comú: Esquirol

Nom científic: Sciurus vulgaris

Breu descripció: és un rosegador de petites dimensions. En relació amb el seu fort cos, podríem dir-ne que són uns genials acròbates. Tant els mascles com les femelles són del mateix tamany. La seva llarga cua, com la d’altres animals del seu mateix hàbitat, l’ajuda a mantenir l’equilibri per saltar d’arbre en arbre, i el manté calent mentre dorm. El color del pelatge depèn de la seva espècie. Hi ha de rojos, marrons, grisos i tacats.

Dieta: Menja llavors, com pinyons, glans, avellanes i nous, bolets i fruits silvestres.

Hàbitat: S’instal·len als boscos, preferiblement els de pins, a prop de rius o d’altres zones d’aigua.


Nom comú: Geneta

Nom científic: Genetta genetta

Breu descripció: és un mamífer de la família dels vivèrrids. Estan relacionades amb els gats, el que es coneix com FELIFORME. Solen tenir un pelatge tirant a llarg i amb taques, una cua llistada,la qual els hi dóna molt bon equilibri, el cap petit i orelles grans. És un animal molt àgil, bon escalador, i amb reflexos excepcionals.

Dieta: És carnívor. La seva alimentació es basa en petits mamífers, com ratolins de bosc.

Hàbitat: La Geneta comú, es majoritariament als boscos mediterranis.

Nom comú: Talp

Nom científic: Talp europea

Descripció: El talp es un mamífer que viu sota terra mesura aproximadament 11-16 cm i pesa entre 30, 130 grams. Te un pelatge curt i particular el pel li permet moure pels túnels.

Alimentació: Menja cucs de terra, llimacs, larves d'insectes i aranyes.

Hàbitat: Viu en els prats de la mitjana i l'alta muntanya. També viu en alguns boscos.

Nom comú: Ratolí.

Nom científic: Mus musculus

Descripció: és un petit mamífer. El cap està separat del tronc per un coll ben assenyalat. La boca limitada per dos llavis. Els ulls proveïts de parpelles. Els bigotis que serveixen com òrgans tàctils.

Alimentació: Es omnívor, menja llavors, vegetals i petits animals.

Hàbitat: Viu als camps i als boscos; també ocupa, si pot, les cases velles, els magatzems i altres edificis.

Nom comú : Musaranya.

Breu descripció : són uns mamífers menuts. Es caracteritzen pels petits ulls i un gran musell amb bigotis molt sensibles.

Alimentació : menjen insectes i cacen tan de nit com de dia . Moltes espècies de musaranyes, normalment les europees, menjen el seu propi pes d’insectes i es poden arribar a morir si pasen més de 4 hores sense menjar .

Hàbitat : Tot el món.

Nom comú: Guineu

Nom científic: Vulpes Vulpes

Breu descripció: tenen una capacitat de vida de uns 2 o 3 anys però poden arribar als 10 anys i fins i tot les que viuen en captivitat poden sobrepassar els deu anys. Tenen una cua molt espesa i un fi musell. Les altres característiques depenen del hàbitat en que viuen .

Alimentació: Menjen especialment rosegadors .

Hàbitat: Hi ha moltes espècies de guineus però l’espècie que habita prop de la masia de Can Pi de la Serra és la guineu roja que viu a Europa i ha Amèrica.


Nom comú: rata o rat.

Nom científic: Rattus sp.

Descripció: Son un gènere de rosegadors de mida mitjana els quals poden arribar als 500g de pes, mes grans que els seus parents propers, els ratolins. Hi ha tres especies de rates: la rata negre, la rata comuna i la rata polinèsia.

Alimentació: Les rates mengen de tot, son omnívores. S’alimenten en zones urbanitzades del menjar emmagatzemat o dels residus. En les zones no urbanitzades de fruits, arrels, petits mamífers... el canibalisme en les rates esta molt estès. La rata te la necessitat imperiosa de l’aigua.

Hàbitat: les rates viuen normalment en clavegueres o tubs de les cases o de les ciutats, pobles...

Nom comú: senglar, porc senglar o porc fer.

Nom científic: Sus crofa

Descripció: És un mamífer a Europa, Àfrica, Amèrica i Àsia encara que on hi hagí mes a Europa. Aquest nom prové per menjar glans. Aquest animal es de mida mitjana amb un cap gros i allargat, te ulls petitons. El seu coll es gruixut i te unes potes curtes, les del davant mes llargues que les del darrera.

Alimentació: Aquest animal és omnívor. Menja cucs, insectes, rèptils, ratolins, cargols, glans, llavors, fruites, arrels, patates, remolatxes, blat de moro...

Hàbitat: El porc senglar es pot adaptar a tot tipus de hàbitat sempre que hi hagi un mínim de cobertura i aliments encara que prefereix llocs amb molta vegetació per poder-se camuflar on abundi aigua per veure-la i rebolcar-se en el fang.