COMPETÈNCIA1. Seleccionar, utilitzar i programar dispositius digitals i les seves funcionalitats d’acord amb les tasques a realitzar. 

ANÀLISI I VINCULACIÓ DELS ELEMENTS DE LA COMPETÈNCIA

COMPETÈNCIA 1. Seleccionar, utilitzar i programar dispositius digitals i les seves funcionalitats d’acord amb les tasques a realitzar. 

Aquesta competència fa referència a l’ús de dispositius digitals i les seves funcionalitats per a la realització de tasques diverses, com a instruments de treball de les àrees curriculars i de les altres competències. Les possibilitats d’adaptabilitat dels dispositius poden fer-los accessibles a la diversitat de necessitats de l’alumnat, la qual cosa és fonamental per facilitar i personalitzar els aprenentatges. Per dispositius s’entén: ordinadors, pissarres interactives, càmeres de fotografia, càmeres de vídeo, lupes binoculars, tauletes, etc. Aquesta llista no intenta ser exhaustiva, ben al contrari, els alumnes han d’estar preparats per encarar, sense cap mena de por, l’aparició de qualsevol nou dispositiu. L’ús dels dispositius s’ha establert en les seves funcionalitats bàsiques, enteses com a les accions que es poden realitzar en cada dispositiu de forma adequada i efectiva per a l’objectiu que es vol aconseguir. Per a la gradació de la competència s’han tingut en compte tres paràmetres: el grau d’autonomia de l’alumne, la complexitat aplicada a l’ús del dispositiu per aconseguir l’objectiu proposat i el grau de dificultat de la tasca. S’entén per autonomia la capacitat que ha de tenir l’alumne per utilitzar i també per fer una tria dels dispositius en funció dels requeriments de la tasca que ha de realitzar. En un primer nivell es preveu que l’alumne pugui realitzar l’activitat encomanada de forma guiada, és a dir, des de l’ús de tutorials fins a l’assessorament dels companys o del mestre en funció de la situació d’ensenyament i aprenentatge. Les funcionalitats bàsiques del dispositiu són les accions més elementals i pròpies que s’hi poden realitzar, la seva apropiada configuració en funció de la tasca, l’adequació a l’entorn digital de treball, així com l’emmagatzematge i publicació de les tasques realitzades, corresponents. En aquest sentit s’entén per tasca senzilla l’ús bàsic del dispositiu i per tasca complexa, la parametrització d’aquest dispositiu per al seu ús. 

GRADACIÓ DE LA COMPETÈNCIA

1.1. Utilitzar els dispositius digitals i les seves funcionalitats bàsiques de manera guiada per realitzar tasques senzilles. 

1.2. Utilitzar els dispositius digitals i les seves funcionalitats bàsiques de manera autònoma per realitzar tasques senzilles. 

1.3. Seleccionar i utilitzar els dispositius digitals i les seves funcionalitats de manera autònoma per realitzar tasques complexes. 

DISTRIBUCIÓ I GRADACIÓ  PER CICLES DELS CRITERIS D'AVALUACIÓ

Competencies

GRADACIÓ CICLE INICIAL

Competencies INICIAL

GRADACIÓ CICLE MITJÀ

Competencies MITJÁ

GRADACIÓ CICLE SUPERIOR

Competencies SUPERIOR

SABERS ASSOCIATS A LA COMPETÈNCIA

Funcionalitats bàsiques dels dispositius (ordinador, impressora, tauleta, pissarra digital, càmera de fotos, videocàmera, etc.). 

• Dispositius d’emmagatzematge: llapis i targetes de memòria, disc virtual personal, etc. 

• Conceptes bàsics de sistema operatiu: carpeta, fitxer, programa, xarxa, recursos compartits, impressió...

 • Llenguatge audiovisual. 

• Seguretat informàtica. 

• Realitat virtual i augmentada. 

• Programació i robòtica educativa. 

• Aspectes legals de dispositius, programes i aplicacions. 

• Manteniment legal i segur dels equips