Model educatiu del centre

1. Missió de l'escola

La missió de l’Escola Puigcerver és formar alumnes responsables i creatius, potenciant l’autonomia, l’esperit crític i instruint els alumnes perquè -com a futurs ciutadans de Catalunya i inserits en un món globalitzat- actualitzin els valors culturals i/o ideològics.


2. Valors de l'escola

Els valors en què es basa l’Escola Puigcerver són: la responsabilitat de la persona, l’autonomia, l’acceptació del respecte als altres i la cultura de l’esforç en un marc de convivència i solidaritat.

L’Escola Puigcerver és una escola catalana. Per això, la llengua vehicular és la catalana i s’hi imparteix la cultura, la història i els costums catalans. A més a més, està oberta al coneixement de les cultures d’Europa i del món.

L’Escola Puigcerver és una escola comarcal perquè entén que l’àmbit demogràfic i de convivència més genuí de la nostra nació és la comarca.

L’Escola Puigcerver és una escola activa, atès que els seus mètodes d’aprenentatge es basen en l’acció. També fomenta la pràctica de l’esport no només com a mitjà d’educació física, sinó també com a element de formació integral, valorant la superació personal, l’esforç i l’esperit d’equip.

L’Escola Puigcerver és una escola inclusiva. Reconeix la diversitat i dóna resposta a tot l’alumnat, personalitzant l’aprenentatge per tal que cada alumne pugui desenvolupar al màxim les seves potencialitats i talent.

L’Escola Puigcerver és una escola plurilingüe que valora la llengua com a coneixement i instrument de comunicació, d’aprenentatge, d’aproximació a altres cultures i d’obertura a la diversitat de cultures del món. A l’Escola treballem amb una gran varietat de llengües des dels primers cursos segons el seu projecte lingüístic.

L’Escola Puigcerver és una escola innovadora, ja que constantment es planteja l’aprofundiment i el perfeccionament constant dels mètodes i didàctiques per dinamitzar la pràctica educativa.

L’Escola Puigcerver és una escola connectada, centrada en impulsar i regular l’ús de les tecnologies de la informació i comunicació i posar-les al servei de l’aprenentatge, el coneixement i la creativitat dels nostres alumnes. Entén els aprenentatges com una activitat de comunicació centrada en set llenguatges: el matemàtic, el verbal, el plàstic, el musical, el corporal, el tecnològic i l’informàtic.

L’Escola Puigcerver és una escola sostenible, que impulsa les bones pràctiques mediambientals per la millora ecològica i qualitativa del centre. Impulsa projectes per economitzar despeses, estalviar aigua i energia, reciclar i reduir residus.

L’Escola Puigcerver és una escola humana: on l’alumne i les persones són el centre del projecte; per aquest motiu l’escola treballa de manera personalitzada i completa per aconseguir la felicitat, la gratitud i benestar emocional dins d’un marc d’espais més humanitzats.

L’Escola Puigcerver és una escola laica, oberta i democràtica que ensenya a respectar qualsevol manera de pensar sempre que valori la llibertat i dignitat de la persona. L’educació per a la democràcia és la base fonamental del seu projecte educatiu.



3, Actuacions curriculars transversals

Els eixos vertebradors del projecte educatiu de l’Escola Puigcerver són, entre d'altres:

a) Acció Tutorial

El Pla d’Acció Tutorial és un conjunt d’activitats de tot l’equip docent adreçades a l’alumnat amb l’objectiu de vetllar per l’assoliment de la seva maduresa personal i la seva plena integració social. Consisteix en el seguiment individual i col·lectiu dels alumnes contribuint en el desenvolupament de llur personalitat i incidint en l’orientació de caràcter personal i acadèmica.

És una tasca de compromís d’acció per part de tots i cadascun dels mestres i professors de l’Escola. Requereix el treball en equip dels docents, d’acord amb la programació del curs, l’ideari del centre i el projecte educatiu de l’Escola. D’aquesta manera, cada grup-classe, tant a infantil, primària i a secundària, està acompanyat per un tutor o tutora que té cura dels seu procés acadèmic i del progrés de la seva educació. I, a la vegada, connecta amb les famílies per intercanviar informació i orientació.


b) Atenció a la diversitat

En aquest projecte s’ajuda i s’acompanya a l’alumne en l’assoliment progressiu de les competències bàsiques i s’orienta en la planificació i realització de les seves tasques escolars. S’hi contemplen continguts d’aprenentatge de diverses complexitats que s’adapten als diferents ritmes de treball. S’usa una metodologia on la diversitat és un fet habitual dins l’aula i té en compte tots els nivells d’ensenyament amb l’objectiu de fer créixer l’alumne segons les seves possibilitats.

L’atenció a la diversitat es contempla com un procés educatiu on tots els mestres, professors, tutors i l’equip psicopedagògic hi incideixen, sobretot en l’avaluació de l’aprenentatge i, també, posant a l’abast tots aquells recursos possibles -material adaptat, material de reforç o d’ampliació i aprofundiment- que condueixen a l’alumne cap a un millor aprofitament de les classes adquirint major rendiment acadèmic. En tots els cursos es realitzen activitats que incideixen en aprenentatges bàsics -algunes de forma periòdica i les altres de forma puntual- per ajudar els alumnes que ho necessiten.

c) Pla Lingüístic

L’Escola Puigcerver és una escola catalana. Per tant, el català és la llengua d’ús habitual i l’aprenentatge de la lectoescriptura es fa en aquesta llengua.

Tanmateix, l’oferta lingüística de l’Escola és molt variada.

L’itinerari és el següent:

· Anglès: obligatori de P3 a 2n de BATX.

· Castellà: obligatori de 1r d’EP a 2n de BATX.

· Francès: obligatori de 3r d’EP a 2n d’ESO i optatiu de 3r d’ESO a 2n de BATX.

· Alemany: optatiu de 3r d’ESO a 2n de BATX.

d) Pla TAC

Les tecnologies de l’aprenentatge i el coneixement són eines bàsiques en tots els àmbits de la nostra societat. L’Escola –lluny d’escapar-se’n- ha de ser un espai de reflexió i utilització d’aquestes tecnologies que, constantment, evolucionen i ens ofereixen la possibilitat d’escollir noves eines per aprendre i assolir els coneixements de cada nivell.

Per tal que aquestes tecnologies i els seus llenguatges puguin compartir espais amb els elements tradicionals d’aprenentatge, l’Escola Puigcerver ha dissenyat una proposta curricular dirigida a tots els nivells dels seus alumnes; és a dir, des de P3 fins a 2n de BATX.

e) Pla Lector

El Pla lector és un projecte viu i dinàmic que té com a objectiu afavorir la lectura en tots dels cursos. Els seus principals objectius són:

· Formar bons lectors que gaudeixin de la lectura.

· Fer de la lectura un eina d’aprenentatge en totes les àrees i matèries.

· Millorar la competència lectora i afavorir l’èxit educatiu.