Inscripció BOOTCAMP

Línia 3: “Trencant motlles”. Projectes de comunicació i difusió per donar a conèixer el procés de transformació i digitalització dels centres educatius, així com els seus plans estratègics. Aquesta línia està especialment pensada per impulsar els processos de creació de recursos i materials innovadors en tots els àmbits digitals vinculats als actes de comunicació i difusió.

Aquest projecte està emmarcat dins del nivell de competència digital del Marc de referència de la competència digital docent (MRCDD) i està adreçat a tot el personal XTEC que hi vulgui participar. Activitats sense cost pels docents del Departament d'Educació.

BOOTCAMP by Campus Learning Experience és un campus adreçat a docents amb xerrades formatives i tastets de tecnologies digitals per l’intercanvi d’experiències i l’establiment de xarxes tematitzades per crear col·laborativament materials digitals aplicables a l’aula.

Els participants obtindran certificació de l'activitat del Bootcamp en la que hagin estat inscrits. No se certificarà cap nivell de la CDD.

B1: COMUNICACAUDIOVISUAL: producció i difusió de materials docents.

Durada: 20 h: 15 h formació + 5 h treball individual no presencial

Modalitat: En línia, videoconferències sincròniques i sessions presencials a Factoria CRAI del Campus Sescelades, carretera de Valls, S/N, 43007 Tarragona.

DESCRIPCIÓ

Aquest curs està dissenyat per a docents d'infantil, primària, secundària i cicles formatius que volen aprendre a realitzar i dissenyar projectes audiovisuals per a ser utilitzats com a eina pedagògica.

 Es tracta d’una formació semipresencial, amb treball a distància a través de l’aula virtual del Bootcamp i amb l’acompanyament de l’equip de formadors, que es complementa amb dues sessions presencials per treballar de forma pràctica l’enregistrament de vídeos i de pòdcasts. 

Objectius

Els objectius d’aquesta formació són:

Continguts

Producció de vídeos:

Producció de pòdcast

Primera edició 

Segona edició

B2: JORNADA: IMPULSANT LA FORMACIÓ DELS FUTURS PROFESSIONALS STEM: Robòtica mòbil

Durada: 5 h 

Modalitat: Presencial. Escola Tècnica Superior d'Enginyeria (Campus Sescelades, carretera de Valls, S/N, 43007 Tarragona)

Destinataris: Professorat d'ESO, BAT i Cicles Formatius

DESCRIPCIÓ

L’acció consistirà en un encontre, a les instal·lacions de l’Escola Tècnica Superior d'Enginyeria (ETSE), durant tota una tarda de dissabte. A l’encontre, el professorat participarà en activitats formatives al mateix temps que conviuen amb professionals amb els seus mateixos interessos, amb alumnats d’enginyeria que coneixen de primera mà el trànsit de l’institut a l’escola d’enginyeria i amb alumni que són ja professionals consagrats i poden mostrar els fruits de seguir aquest camí.

La trobada s’estructurarà al voltant de tallers i presentacions, acabant en un espai distès d’intercanvi d’experiències i de relació social com a llavor de noves xarxes de cooperació. 

Objectius

Programa

La jornada constarà de les següents activitats: 


Programa de la Jornada

Recepció i registre (0.5 h): 15:30-16:00

Sessió 1.a (0.75 h): taller de robòtica: 16:00-16:45

Sessió 1.b (0.75 h): concurs de programació: 16:45-17:30

Sessió 1.c (0.5 h): moto elèctrica: 17:30-18:00

Sessions 2.a-c: desdoblament segons nombre d’inscrits

Sessió 1.d (2 h): professionals STEM: 18:00-20:00

Còctel, intercanvi, premis i comiat (1h): 20:00-20:30

Primera edició 

Dissabte 21 d'octubre de 2023 de 15:30 a 20:30

Segona edició

Dissabte 16 de març de 2024 de 15:30 a 20:30

B3: Programació amb Scratch: Aplicació a àrees no tècnico-científiques

Durada: 15 h: 10 h formació + 5 h treball individual no presencial

Modalitat: Videoconferència sincrònica 

Destinataris: Professorat d'ESO, BAT i Cicles Formatius

DESCRIPCIÓ

Vivim en una època en la qual la tecnologia i la programació han traspassat pràcticament tots els aspectes de la nostra vida, i el món de l'educació no és l'excepció. No obstant això, no és necessari tenir expertesa en tecnologia per incorporar nocions de programació a l'aula. Scratch, amb el seu enfocament en la programació visual i el seu disseny fàcil i intuïtiu, és l'eina idònia per introduir al nostre alumnat en el món de la programació, sense importar la matèria que ensenyem.

Aquest Bootcamps es dirigeix a docents de totes les disciplines i nivells educatius, i no és necessari tenir experiència prèvia en programació per participar-hi. Al llarg del Bootcamp, aprendrem a fer ús de Scratch des de zero tot explorant com aquesta eina pot enriquir l'ensenyament en àrees tan diverses com la llengua, la història, l'art, la música, l'educació física i moltes més. Descobrirem com Scratch pot utilitzar-se per a fomentar la creativitat, el pensament crític i la col·laboració a l'aula.

El nostre objectiu és empoderar als docents perquè utilitzin Scratch com una eina efectiva per encuriosir i entusiasmant el seu alumnat i promoure un aprenentatge actiu i participatiu.

Objectius

Contingut

Mòdul 1. Introducció a la programació (2,30 hores) 

Mòdul 2. Introducció a Scratch (2,30 hores) 

Mòdul 3. Conceptes bàsics de programació amb Scratch (2,30 hores) 

Mòdul 4. Integració d’Scratch a les diferents matèries del currículum (2,30 hores)

Mòdul 5. Projecte final (5 hores - treball individual) 

Escull una de les següents propostes i, dissenya i elabora un projecte amb Scratch envers la proposta escollida.

1: Creació d'una història interactiva utilitzant Scratch en la classe de llengua.

2: Simulació d'esdeveniments històrics mitjançant animacions a Scratch.

3: Creació d'una composició musical interactiva en classe de música.

4: Dissenya i elabora un joc educatiu senzill en el qual es treballin continguts d’una o més de les àrees no tècnico-científiques següents: llengua, art, música i història.


Continguts que es treballaran al llarg del mòdul/s en seran: 


Primera edició

Segona edició 

B4: DRON TELLO: Primers vols i programació educativa amb Scratch i droneblocks

Durada: 25 h: 18 h formació + 7 h treball individual no presencial

Modalitat: Videoconferències sincròniques i una sessió final presencial (opcional) al Campus Sescelades, carretera de Valls, S/N, 43007 Tarragona.

Destinataris: Professorat d'ESO, BAT i Cicles Formatius

DESCRIPCIÓ

El DJI Tello és un dels drons educatius més reeixits del mercat. Gràcies a la seva versatilitat i compatibilitat amb nombroses aplicacions mòbils i d’escriptori, és possible interactuar i controlar l’equip a través de multitud de dispositius utilitzant llenguatges de programació senzills com Scratch o Python.


Dins l'educació, hi ha un nínxol molt gran pel que fa a la programació de drons, ja sigui per a tasques complexes d'automatització d'operacions o en l'àmbit educatiu amb nens i joves. Cal tenir en compte que, per a tots els infants i joves de les pròximes generacions immediates, l'ús d'aeronaus no tripulades són un fet, per la qual cosa la formació tant a la formació pública com a l'extraescolar pel que fa a aquest àmbit és altament interessant.


En aquest curs, aprendrem PAS A PAS i guiat pels nostres experts formadors a iniciar-te en el món de la programació de drons fent servir programari i eines que permetin fer els primers passos sense cap mena de coneixement previ per posteriorment poder treballar amb l’alumnat a l'aula.


Aprendràs les característiques, el funcionament i el control del dron a través de les aplicacions oficials. S'exposaran els beneficis de programar a l'aula i abordar el concepte de programació amb blocs a través de programes com Scratch, DroneBlocks i Mind+.

 

A més, s'analitzarà l'SDK per controlar el dron mitjançant ordres de teclat i es programaran senzills scripts a Python utilitzant algunes llibreries. També es veurà una introducció al concepte d'eixam de drons així com la configuració i el disseny de plans de vol mitjançant l'ús de diferents programes.


Com a docent aprendràs que amb els drons a l’aula el teu alumnat desenvoluparà les següents habilitats cognitives: raonament espacial, sincronització, coordinació, anàlisis de situacions, d'enginy i agilitat mental, així com els següents valors: responsabilitat, treball en equip, respecte per les normes, companyerisme, confiança, desenvolupament personal, entre altres.

Objectius

Continguts

Primera edició 

Segona edició 

B5: Drons i aplicacions curriculars a l'aula

Durada: 25 h: 18 h formació + 7 h treball individual no presencial

Modalitat: Videoconferències sincròniques i una sessió final presencial: Camí de l'Espinoi, s/n, 08180 Moià, Barcelona

Destinataris: Professorat BAT i Cicles Formatius

Descripció

Dins l'educació, hi ha un nínxol molt gran pel que fa a la programació de drons, ja sigui per a tasques complexes d'automatització d'operacions o en l'àmbit educatiu amb alumnat de Batxillerat i cicles formatius. Cal tenir en compte que, per a tots els infants i joves de les pròximes generacions immediates, l'ús d'aeronaus no tripulades són un fet, per la qual cosa la formació tant a la formació pública com a l'extraescolar pel que fa a aquest àmbit és altament interessant.


Com a docent aprendràs que amb els drons a l’aula el teu alumnat desenvoluparà les següents habilitats cognitives: raonament espacial, sincronització, coordinació, anàlisis de situacions, d'enginy i agilitat mental, així com els següents valors: responsabilitat, treball en equip, respecte per les normes, companyerisme, confiança, desenvolupament personal, etc.

Objectius


Continguts

Aquest curs consta de  5 mòduls formatius. Cada mòdul s’estructura en diferents sessions on es presenta un temari concret. Els coneixements que es transmeten en cada sessió són acumulatius i estan pensats per a introduir el temari de manera progressiva al participant. Durant el curs s’imparteixen els mòduls de manera consecutiva, així doncs, la numeració de les sessions està feta en l’ordre cronològic que es farà servir per a aquestes sessions.  


Primera edició 


Segona edició 

B6: IA: Com podem aplicar aquesta eina a projectes a l'aula

Durada: 15 h: 10 h formació +  5 h treball individual no presencial

Modalitat: Videoconferència sincrònica.

Destinataris: Professorat de totes les etapes educatives.

DESCRIPCIÓ

Introdueix els professors al món de la intel·ligència artificial generativa (IA Generativa) i com pot transformar l'educació. Els participants exploraran les bases de la IA i les seves aplicacions pràctiques en el context educatiu. Els participants no només adquiriran coneixements fonamentals, sinó que també posaran en pràctica aquest coneixement per millorar les seves capacitats docents. 

Objectius

Continguts

Continguts que es treballaran al llarg del mòdul/s en seran:

Part I: Introducció a la intel·ligència artificial (2 hores)

Part II: IA Generativa: Conceptes bàsics, funcions i eines (2 hores)

Part III: Aplicació de la IA Generativa a l'educació (2 hores)

Part IV: Aplicació de la IA Generativa a la gestió docent (2 hores)

Part V: Aplicació pràctica de la IA a l'aula (2 hores)

Part VI: Projecte final - treball individual (5 hores)



Primera edició

Segona edició

B7: La realitat virtual com recurs educatiu

Durada: 10 h:  6 h formació + 4 h treball individual no presencial

Modalitat: Presencial. Factoria CRAI Campus Sescelades, carretera de Valls, S/N, 43007 Tarragona.

Destinataris: Professorat de totes les etapes educatives.

DESCRIPCIÓ

Aquest curs està dissenyat per a docents d'infantil, primària, secundària i cicles formatius que volen conèixer i explorar l'ús innovador de la Realitat Virtual (RV) i Realitat Augmentada (RA) com a eines pedagògiques. 

Formació eminentment pràctica que permet als participants experimentar directament amb diversos dispositius de RV i RA i explorar una àmplia gamma de continguts i aplicacions enfocats a entorns educatius. 

A més de l'aprenentatge pràctic, els docents analitzaran els beneficis educatius de la RV i la RA, així com el seu paper com a guies i facilitadors d'aquestes tecnologies.

Objectius

Aquest curs té com a objectiu principal capacitar els participants en l'ús i la integració efectiva de les tecnologies de Realitat Virtual (RV) i Realitat Augmentada (RA) dins del seu entorn educatiu, amb la finalitat de millorar la qualitat de l'ensenyament i l'aprenentatge a través de la innovació pedagògica.

El curs busca proporcionar als docents una comprensió completa de les tecnologies de RV i RA, des de les seves definicions fins a les seves aplicacions educatives concretes. Això permetrà als participants adquirir el coneixement necessari per a identificar oportunitats d'aprenentatge en què aquestes tecnologies poden ser aplicades de manera eficient.

Els participants tindran l'oportunitat de provar diversos dispositius i experimentar amb continguts específics segons la seva etapa educativa. Això els permetrà desenvolupar les habilitats necessàries per a crear i dissenyar experiències d'aprenentatge innovadores per als seus alumnes.

Continguts

Realitat Virtual

o Què és?

o Tipus de RV

o Història

o Dispositius i aplicacions

o Problemàtiques (mareig, dificultat en creació de continguts, ...)

o Exemples i casos d’ús

o Els beneficis de la RV en l’educació

o Rol del professorat i aplicació pedagògica

o Metavers

o CoSpaces

o Imatges i vídeos 360

Realitat Augmentada

o Què és?

o Tipus de RA

o Exemples i casos d'ús (general i concretes en docència)

o Dispositius i aplicacions

o Els beneficis de la RA en l’educació

o Aplicacions mòbils i plataformes amb continguts educatius

Primera edició

Segona edició 

B8: Del guix al tàctil: Possibilitats educatives de les pantalles interactives

Durada: 25 h: 18 h formació + 7 h treball individual no presencial

Modalitat: Semipresencial.

Presencial: Campus educatiu de Tarragona. Autovia de Salou, s/n. Aula EV-04 a l’edifici “Vives” del Campus Educatiu de Tarragona.

Destinataris: Professorat de totes les etapes educatives.

DESCRIPCIÓ

El febrer de 2027 es podia llegir en premsa que “El Govern inverteix gairebé 90 milions d’euros en instal·lar panells digitals interactius a les aules dels centres educatius”.

Uns 30.000 panells digitals interactius (PDI) es repartiran en tota mena de centres públics del sistema educatiu català.

Segur doncs que abans que acabi el curs o el curs vinent tindràs un PDI en moltes de les aules que utilitzis.

Les potencialitats de millora de l'ensenyament i l'aprenentatge en són moltes.

A tot el que ja saps com a professional de l'educació, ara pots afegir el coneixement pedagògic i manipulatiu d'aquesta nova eina educativa.

Prepara't ja amb aquest curs, essencialment pràctic i a la vegada ben informat dels perquès d'aquesta innovació tecnològica i el seu potencial pedagògic en les teves mans.

Quan finalitzis el teu perfeccionament hauràs conegut moltes aplicacions pedagògiques del PDI així com bancs de recursos disponibles per incorporar-los a les teves activitats. Finalment, hauràs aplicat els coneixements adquirits a una activitat de les que habitualment fas servir.

Tot compartit i debatut treballant en equip amb altres docents.

Objectius

Continguts

Mòdul 1

Sessió: Engeguem pantalles.

M1.S1.A0 Portar a la memòria USB imatges de les pantalles interactives que teniu al vostre centre. A ser possible incloure imatges en què es vegi marca i model (etiqueta de darrere)

M1.S1.A1 Presentació: Què farem al llarg de l’acció de millorament i quina producció individual cal presentar al final.

M1.S1.A2 Engegar la pantalla, explorar els menús i especular sobre les seves característiques i funcionalitats.

M1.S1.A3 Pràctica amb cada un dels tres models de pantalla de l’aula.

- Engegar

- Connexió física de dispositius externs a la pantalla interactiva (cal portal l’ordinador personal i una unitat de memòria usb amb contingut divers).

- Utilitzar el navegador

- Utilitzar com a projector

- Les apps de la pantalla interactiva, cercar-les i afegir-ne.

- Connexions per maquinari.

M1.S1.A4 Entrada al quadern d’aprenentatge.

Mòdul 2

Sessió 1: Fonamentació pedagògica de les pantalles interactives

M2.S1.A0 Visualitzar de vídeo i respondre preguntes que van apareixent.

M2.S1.A1 Treball en equip: Per què sabem que funciona?

Lectura i comunicació de la síntesi de documents sobre recerca que fonamenta la validesa educativa i la millora en els aprenentatges que pot produir l’ús de pantalles interactives.

M2.S1.A2 Visualitzar vídeo i respondre preguntes que van apareixent.

M2.S1.A3 Treball en equip: pràctiques d’aula que es poden millorar amb la pantalla interactiva. (millorar= igual aprenentatge en menys temps, més aprenentatge en el mateix temps)

M2.S1.A4 Visualitzar vídeo i respondre preguntes que van apareixent.

M2.S1.A5 Treball en equip: activitats d’aprenentatge que difícilment podràs fer si no utilitzes pantalla interactiva.

M2.S1.A3 Entrada al quadern d’aprenentatge.

Sessió 2: Taller preparatori de la tasca final.

M2.S2.A0 Compartir al núvol material que treballen els vostres estudiants i que es podria enriquir amb l’ús de la pantalla interactiva (utilitzar plantilla).

M2.S2.A1 Exposició de materials i retroalimentació de grup.

M2.S2.A2 Treball en grup. Tria individual del material de treball.

M2.S2.A3 Entrada al quadern d’aprenentatge.


Mòdul 3


Sessió 1: Recursos per millorar l’ensenyament i aprenentatge amb l’ús de pantalles interactives.

M3.S1.A1 Bancs de recursos pels diversos models de pantalla interactiva.

M3.S1.A2 Treball en grup. Resolem tasques senzilles però desafiants.

M3.S1.A3 Entrada al quadern d’aprenentatge.


Sessió 2: Modelat d’usos genuïns de pantalla interactiva.

M3.S2.A1 Interactivitat (tests al vol, correcció col·lectiva...)

M3.S2.A2 Enregistrament de sessions: traçabilitat i personalització amb l’aprenentatge asíncron

M3.S2.A3 Videoconferència

M3.S2.A4 Entrada al quadern d’aprenentatge.


Sessió 3: Del prototip al producte refinat.

M3.S3.A1 Presentació individual dels prototips de tasca final.

M3.S3.A2 Entrada al quadern d’aprenentatge.


Sessió 4: Compartim creacions. 

M3.S4.A1 Presentació individual del producte final.

M3.S4.A2 Entrada al quadern d’aprenentatge.



Primera edició 

Segona edició 

B9: Disseny i impressió 3D a l'aula. Fonaments i desenvolupament de la capacitat espacial

Durada: 15 h: 10 h formació + 5 h treball individual no presencial

Modalitat: Videoconferència sincrònica.

Destinataris: Professorat d'ESO, BAT i Cicles Formatius

DESCRIPCIÓ

Al llarg d'aquest Bootcamp, els participants s'endinsaran en l'emocionant món de la tecnologia 3D, adquirint coneixements i competències essencials per a integrar-la de manera efectiva a les seves aules. A través d'un enfocament pràctic, els docents aprendran a utilitzar eines de disseny 3D d'avantguarda, exploraran conceptes de modelatge tridimensional i es familiaritzaran amb els processos d'impressió 3D. A més, se'ls proporcionaran estratègies pedagògiques específiques per a transmetre aquestes habilitats al seu alumnat, promovent així el desenvolupament d'habilitats visuoespacials essencials en un món cada vegada més orientat a la tecnologia.

Aquest Bootcamp també se centra en la promoció de la creativitat i el pensament crític a través del disseny i la impressió 3D, brindant als docents les eines necessàries per inspirar al seu alumnat a explorar solucions innovadores. En finalitzar, els participants estaran preparats no només per a aprofitar plenament les possibilitats de la impressió 3D a l'aula, sinó també per convertir-se en líders educatius en el camp de les tecnologies visuoespacials, obrint noves perspectives per a l'aprenentatge i la creativitat dels seus i les seves estudiants.

Objectius

Continguts

Mòdul 1. Introducció als conceptes bàsics (2,5 hores)

 

Mòdul 2. Tinkercad com a eina de disseny 3D a l’aula (2,5 hores)


Mòdul 3: Introducció a la impressió 3D (2,5 hores)

 

Mòdul 4: El disseny i la impressió 3D a l’aula (2,5 hores)

Mòdul 5: Projecte final - treball individual (5 hores)

*En cas que disposis d’una impressora 3D, pots provar d'imprimir la teva creació 3D. 

*El document a entregar ha de tenir com a mínim els següents apartats:



Continguts que es treballaran al llarg del mòdul/s en seran:



Primera edició

Segona edició

B10: Experimenta amb activitats interactives

Durada: 10 h: 7 h formació + 3 h treball individual no presencial

Modalitat: En línia. (3 h videoconferències sincròniques)

Destinataris: Professorat de totes les etapes educatives.

DESCRIPCIÓ

Curs dissenyat amb l'objectiu d'oferir una comprensió detallada de les activitats H5P i la seva aplicació dins l'entorn educatiu. A través d'aquest curs, es busca proporcionar una visió completa de la creació de contingut interactiu i dinàmic utilitzant H5P.

El disseny instruccional del curs d’autoformació combina continguts teòrics amb activitats pràctiques. Es promou la col·laboració i l'intercanvi d'experiències a través de diverses dinàmiques i exercicis. El producte final permet als participants aplicar i demostrar les habilitats i coneixements adquirits durant la formació.

Objectius

Continguts

Mòdul 1: Introducció a H5P

·   Què és H5P?

·   Beneficis d'utilitzar activitats H5P en l'educació.

·   Tipologia d’activitats

Mòdul 2: Creació d'Activitats H5P

·   Accés i navegació dins H5P.

·   Disseny d'activitats interactives: drag and drop, quizes, presentacions interactives, entre altres.

·   Personalització i adaptació d'activitats.

Mòdul 3: Modalitats d’aplicacions de les activitats H5P en entorns disponibles.

·   Moodle, Canva, H5P.org, Lumi Aplicació

·   Creació i gestió d'activitats H5P dins de l’aula virtual.

·   Avaluació i seguiment del progrés de l'alumne.

Mòdul 4: Disseny del Producte Final

·   Elecció de la temàtica i tipus d'activitat.

·   Disseny i creació del recurs educatiu.

·   Testeig i correcció d'errors.

·   Presentació i feedback dels companys.


Primera edició

Segona edició

B11: Disseny d'accions participatives dins de l'aula amb eines digitals 

Durada: 10 h

Modalitat: En línia. Hi haurà dues sessions de videoconferència sincrònica.

Destinataris: Professorat de totes les etapes educatives.

Descripció

Aquest curs està dissenyat per a docents d'infantil, primària, secundària i cicles formatius que volen aprendre a dissenyar accions participatives a les seves aules amb l’ajuda de diverses eines digitals gratuïtes. 

Es tracta d’una formació pensada per poder-se fer a distància a través de l’aula virtual del Bootcamp amb l’acompanyament de l’equip de formadors, això pretén compartir els dissenys elaborats per cada participant i apropar punts de vista i estratègies per aprendre els uns dels altres.

Objectius

Els objectius d’aquesta formació són:

Continguts

Els continguts que es treballaran són:

Primera edició

Segona edició