Línia 2: “Llançadora d'innovació digital”. Projectes d'innovació per donar suport a la transformació dels centres educatius mitjançant la Competència Digital Docent.

Línia 2: “Llançadora d'innovació digital”. Projectes d'innovació per donar suport a la transformació dels centres educatius mitjançant la Competència Digital Docent.

Aquest projecte està emmarcat dins del nivell de competència digital del Marc de referència de la competència digital docent (MRCDD) i està adreçat a centres educatius.

Projecte per la transformació de centres en espais físics i virtuals d’aprenentatge interconnectats d’innovació oberta per treballar projectes participatius i col·laboratius en xarxa l’internet de les coses amb connectivitat d’alta velocitat 5G. Els docents del centre participant obtindran l’acreditació del nivell B1 de la CDD.

Formació GRATUÏTA pels docents del Departament d'Educació

Dades de contacte:

Descripció del projecte de centre

Projecte per la transformació de 3 centres en espais físics i virtuals d’aprenentatge interconnectats d’innovació oberta per treballar projectes participatius i col·laboratius. Aquests espais de laboratori permetran impulsar processos creatius d’innovació i transdisciplinarietat, treballant reptes i projectes interdisciplinaris, tecnològics i digitals en context i diàleg amb el seu entorn perifèric, local i de caràcter rural al voltant de l’internet de les coses amb interactivitat a temps real gràcies a la connectivitat d’alta velocitat 5G.

El laboratori d’innovació serà un espai Maker obert, de creació i d’intercanvi vinculat amb internet de les coses i laboratoris virtuals d’aprenentatge.

Els laboratoris recolliran, generaran i compartiran en obert coneixement, tècniques, assajos, experiments i vivències. Permetran dinamitzar el centre, desenvolupar la metodologia Maker i establir una xarxa de col·laboració d’espais de laboratori.

Els dROLAB’s 5G treballaran col·laborativament fomentant el talent, la creativitat, promovent l’Agenda 2030 i contribuint a fer realitat els 17 ODS en comunitats rurals.

Totes les accions compten amb el suport de les Àrees 5G de Catalunya, especialment les de l’àmbit de la URV situades a Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona, amb els seus laboratoris 5G (Laboratori Coebrelab Rural 5G: Polígon del Molló. Mora la Nova i Aula laboratori 5G URV, C. Sescelades. Tarragona).

Les Àrees 5G posen a disposició del projecte i dels centres participants, espais Maker (laboratoris) per treballar l’internet de les coses i experimentant-la amb connectivitat d’alta velocitat 5G així com l’adaptació a la realitat dels centres mentre no disposin de connectivitat 5G i l’assessorament i acompanyament en el disseny d’un espai IoT al centre.

Per la participació de centres ubicats a altres comarques, ICE URV compta amb accés a la xarxa de labs 5G

Objectius

Logística, planificació i cronograma

El projecte es desenvoluparà entre setembre de 2023 i març de 2024. Durant aquest temps els centres podran fer ús d’espais físics (laboratoris) i virtuals, i disposaran de la logística, d’equipaments i materials IoT en préstec per poder dur a terme totes les accions previstes.

El caràcter pràctic de la proposta, preveu pràctiques guiades del temari, activitats d’aplicació a l’aula i pràctiques presencials als laboratoris per la validació dels projectes IOT amb connectivitat 5G, totes elles contextualitzades a les etapes educatives dels participants.

El curs es durà a terme en la modalitat e-learning, mitjançant el Campus Virtual, amb horari flexible facilitant la gestió personal del temps amb l’acompanyament d'un tutor/a expert en la matèria d'estudi.

Hi haurà temporitzades sessions presencials, semipresencials i híbrides segons ho requereixi l’àrea de la CDD. Serà comú la generació de materials audiovisuals i enregistraments de les sessions pel Campus Virtual.

2. CONTINGUTS DE LA PROPOSTA

Continguts de la proposta i els eixos temàtics estratègics

Creiem que el projecte inclou els eixos temàtics:

Dinamització o actualització de l'ús digital dels espais dels centres educatius o propostes amb metodologia maker.

El projecte oferirà als centres una gran oportunitat per aprofundir en tecnologies avançades i adaptar-se als nous temps al mateix temps que els permetrà integrar dispositius i sensors prototipant enginys tecnològics IoT per recollir dades i analitzar-les en temps real. Això permetrà transmetre-ho a través de projectes pràctics i experimentals.

Incorporant i treballant l’IoT de forma transversal al currículum, es podran dur a terme projectes reals aplicables a l’aula i al centre convertint-los en laboratoris d’experimentació IoT amb projecció i impacte en l’entorn més proper. 

Finalment, es crearà una comunitat Maker i IoT al Campus Virtual del projecte, xarxes socials (@dROLAB’s 5G) i plataformes digitals dels centres, on es compartiran els projectes i les experiències. Això permetrà crear un espai de col·laboració i aprenentatge conjunt, ajudar a promoure la cultura Maker i la tecnologia IoT a l'aula, al centre i fomentar la creativitat, el pensament crític i la innovació entre els participants. Volem aconseguir una educació de qualitat, millorant l'experiència educativa.

Disponibilitat de maquinari i materials digitals

L’Espai Virtual allotjarà els materials per dur a terme les activitats IoT i acreditar la CDD B1 i albergarà l'eportafoli dels participants amb les evidències d’aula.

Les sessions pràctiques preveuen suports multimèdia i propostes d’aula per etapes educatives.

Els participants tindran, en préstec, els equipaments per treballar l’IoT i el suport d’expert/a formador/a per transferir les activitats a l’aula. Finalitzat el projecte el préstec continuarà fins a disposar de la dotació del Departament.

3. GRAU D'INNOVACIÓ DE LA PROPOSTA

Propostes d'experimentació en tecnologia educativa que parteixen de situacions d'aprenentatge i/o reptes que impliquin treballar competències específiques de les diferents matèries.

El projecte permetrà experimentar amb dispositius i sensòria per la recollida de dades i l’anàlisi en temps real transmetent-ho a l’aula a través de projectes pràctics i experimentals, fomentant la creativitat i el pensament crític.

Les propostes d’experimentació surten de reptes reals contextualitzant l’IoT en diferents matèries:

* Creació de sistemes de monitoratge de les condicions ambientals a l'aula per millorar el confort i per incloure conceptes relacionats amb la meteorologia, la física i la química.

* Creació de música i efectes sonors (aules de música).

* Recollida de dades quantitatives, per a l'anàlisi estadística i la resolució de problemes, la creació de projectes de tecnologia, com ara robots o altres dispositius automatitzats (aula de Tecnologia).

*Creació de jocs i altres aplicacions interactives en anglès.

*Mesura i l'anàlisi de dades biomètriques, com el ritme cardíac i la temperatura corporal, durant l'activitat física.

*Monitoratge de l'ambient i la biodiversitat en diferents entorns naturals, relacionant els ecosistemes i la importància de la biodiversitat en els diferents hàbitats, a la recollida de dades sobre el clima i les condicions meteorològiques.

Proposta de creació de prototip de software, hardware i/o model d'intervenció centrat en la tecnologia educativa, exportable a altres centres.

Totes les propostes i models de tecnològics que es duran a terme dins del marc del projecte seran exportables a qualsevol centre i etapa educativa perquè han estat concebuts per facilitar-ne la transferència, viabilitat i s’ha vetllat per concretar propostes i accions amb els futurs materials i equipaments de les dotacions del Dep. D'Educació.

Entre altres equipaments, es treballarà amb la placa Wappsto:bit i la d’extensió Seluxit Wappsto:bit NB IoT per BBC micro:bit perquè permet aprendre habilitats STEM creant projectes de IoT i gràcies a aquesta placa d’extensió connecta la micro: bit a Internet a través de connectivitat cel·lular 4G-5G o WiFi. Brinda accés a un tauler intel·ligent que permet veure les dades dels sensors i operar de forma remota el micro: bit permetent administrar, veure dades i monitorar el rendiment dels projectes en qualsevol moment i des de qualsevol lloc.

La Wappsto:bit NB IoT permetrà als participants dur a la pràctica el testatge, i presa de mesures com ara la pressió de l’aire, la llum ultraviolada, la humitat del terra, la detecció de soroll, el monitoratge dels contenidors de reciclatge de brossa, etc…

Previsió d'implantació de xarxes de col·laboració

El dROLAB’s 5G compta amb una xarxa de col·laboradors des del curs 19-20 que garanteix la durabilitat i sostenibilitat futura del projecte amb els centres educatius.

Participen entitats com: Consell Comarcal Ribera d’Ebre - CoEbre 5G rural Àrea 5G Terres de l'Ebre, Digital Catalonia Aliance (DCA), Fundació i2Cat, Mobile Word Capital Bcn, 

Empreses com: SomInternet, les vinculades a la DCA i la URV

Actualment, hi ha centres educatius que ja han incorporat 5G als seus estudis com: INS Julio Antonio, Mora d’Ebre i INS Pere Martell, Tgn

Així mateix, s’incorporaran aquest curs 22-23 els centres:INS de l’Ebre, Tortosa,INS Montsià, Amposta, INS Manel Sales i Ferré, Ulldecona i INS Vidal i Barraquer, Tgn

Actualment, s’està treballant per introduir loT amb internet d’alta velocitat 5G als centres nomenats.

La xarxa de col·laboradors dona suport i acompanyament als centres actuals preveient l’ampliació de 4 centres el curs 23-24 de Lleida, Igualada, Girona i Sant Cugat.

Paral·lelament, cada curs es crea un grup de treball amb els centres que s'incorporen a la xarxa per l’assessorament i acompanyament durant el curs per garantir la incorporació d’aquesta tecnologia als  estudis.