Humanitats i Ciències socials

La modalitat d'humanitats i ciències socials s'adreça a alumnes amb inquietuds relacionades amb els estudis lingüístics i literaris, la filosofia, les manifestacions culturals, les ciències socials, jurídiques, polítiques i econòmiques, la gestió i administració pública, la comunicació, les relacions públiques, la publicitat, el turisme i altres serveis d'oci. 

Matèries de modalitat obligatòries

Llengua i Cultura Llatines I

El principal objectiu de la matèria és el desenvolupament d’una consciència crítica i humanista des d’on poder comprendre i analitzar les aportacions de la civilització llatina a la identitat europea, i l’adquisició de tècniques de traducció que permetin a l’alumnat utilitzar les fonts primàries d’accés a l’antiguitat romana com a instrument privilegiat per conèixer-ne, comprendre’n i interpretar-ne els aspectes principals. Per això, aquesta matèria es vertebra al voltant de tres eixos: el text i la traducció, l’aproximació crítica al món romà i l’estudi del patrimoni i el llegat de la civilització llatina.

Sabers: Traducció, plurilingüisme, educació literària, l'antiga roma, llegat i patrimoni.


Matemàtiques i Ciències Socials

El raonament i l’argumentació, la modelització i el pensament computacional són elements característics de la competència STEM. Les connexions establertes entre les matemàtiques i altres àrees de coneixement, i la resolució de problemes en contextos socials estan relacionats amb la competència ciutadana. D’altra banda, el mateix coneixement matemàtic com a expressió universal de la cultura contribueix a la competència en consciència i expressions culturals.

Sabers: anàlisi (sentit numèric, algebraic i de la mesura), model matemàtic, igualtat i desigualtat, relacions i funcions, pensament computacional, probabilitat i estadística i sabers socioemocionals.

Matèries de modalitat optatives

Economia

Aquesta matèria té com a finalitat despertar l’interès dels estudiants i proporcionar-los uns coneixements que els permetin interpretar qüestions econòmiques, de manera reflexiva i raonada, per esdevenir persones capaces d’intervenir activament i crítica en la societat aplicant els coneixements científics que proporciona la ciència econòmica.

Sabers: Decisions econòmiques, realitat econòmica, polítiques econòmiques, reptes de l'economia actual.

Història del Món Contemporani

El seu objectiu és conèixer els condicionants històrics del món present, així com els problemes i els reptes globals de les diferents societats humanes contemporànies, és indispensable perquè l’alumnat se situï al món, adquireixi consciència dels seus drets i obligacions i es comprometi amb l’exercici d’una ciutadania activa i responsable davant dels reptes i desafiaments actuals. Aquesta matèria facilita a l’alumnat les estratègies necessàries per comprendre de manera crítica els esdeveniments i processos contemporanis més rellevants en els àmbits nacional, europeu i mundial, i facilita l’anàlisi de les seves causes i relacions.

Sabers: història contemporània, societats en el temps, reptes del món actual, compromís cívic.

Literatura Universal 

La matèria de Literatura Universal continua el traçat seguit per a l’educació literària en l’etapa anterior, al temps que complementa l’abordada en Llengua Catalana i Literatura i en Llengua Castellana i Literatura de batxillerat. Constitueix un espai privilegiat per al desenvolupament de les dues modalitats de lectura literària estudiades al llarg de tota l’escolarització —la lectura guiada i la lectura autònoma— afavorint la confluència dels seus corpus respectius i de les seves formes de gaudi. D’aquesta manera, adolescents i joves s’allunyen a poc a poc de la mera lectura identificativa i argumental d’obres properes al seu àmbit d’experiències, per accedir a obres complexes que reclamen habilitats d’interpretació més consolidades i que obren la mirada a altres marcs culturals. La matèria permet apropiar un mapa de referències compartides —obres i autors del patrimoni universal; moviments estètics; gèneres i subgèneres; temes, tòpics, arquetips, símbols, etc. recurrents al llarg de la història—, alhora que convida al qüestionament crític d’un cànon que ha deixat fora gran part de les obres escrites per dones o per autores i autors no occidentals. L’ampliació dels imaginaris contribueix sens dubte a la cohesió social, l’educació intercultural i la coeducació. La lectura compartida i autònoma de clàssics de la literatura universal, la deliberació argumentada, el desenvolupament de processos d’indagació o les activitats d’apropiació i de recreació dels clàssics.

Empresa

El món de l’empresa és present diàriament als mitjans de comunicació, forma part de la vida de milions de treballadors i treballadores i empresaris i empresàries, i repercuteix a totes les llars. El coneixement sobre l’empresa és una part essencial per entendre el funcionament del conjunt de l’economia, ja que el que passa a l’interior de les empreses és tan substancial com el que passa en un entorn econòmic més ampli.

L’empresa és una organització integrada per elements humans, tècnics i materials, amb la finalitat de satisfer una necessitat del mercat que li reporti, generalment, un benefici econòmic i social i sota el govern d’un administrador o administradora o d’un empresari o empresària.

Adquirir les competències específiques relacionades amb l’activitat empresarial, tant des dels seus aspectes interns com en totes les implicacions amb el seu entorn, constitueix una base fonamental per a la vida activa dels i les alumnes. El món empresarial té una presència quotidiana en la nostra societat i ens afecta molt directament. Per tant, cal disposar d’un bagatge i de tot un seguit d’instruments que portin a uns posicionaments crítics, madurs i socialment responsables davant els esdeveniments que ens afectin, ja sigui com a persones consumidores, treballadores o empresàries. Així, d’una banda, cal entendre els mecanismes que mouen l’empresa, des de la seva organització, i conèixer les principals àrees de decisió: recursos humans, producció i comercial. En aquest punt caldrà considerar, fer visible i valorar la tasca de les dones treballadores, empresàries i emprenedores, i els factors que sovint limiten l’accés de les dones al món de l’empresa, per tal de contribuir a posar en valor els rols de gènere en el marc d’una relació entre iguals.

També cal valorar críticament les seves repercussions socials: els conflictes socials, l’ètica empresarial, la gestió mediambiental o l’impacte tecnològic. El treball d’aquests aspectes contribuirà a fomentar la iniciativa emprenedora com una forma de desenvolupament personal duta a terme amb creativitat i rigor. Per tant, la matèria optativa de Funcionament de l’Empresa contribueix de manera múltiple als objectius del batxillerat que es relacionen amb la ciutadania responsable, l’esperit crític o la iniciativa personal.

Món Clàssic

La matèria optativa anual de primer de batxillerat Món Clàssic s’adreça a l’alumnat de qualsevol de les modalitats de batxillerat, amb la finalitat de desenvolupar la capacitat d’anàlisi crítica i el treball autònom, i la recerca i la valoració de la pervivència dins de diferents àmbits dels sabers, com ara el científic, lingüístic, literari, artístic, cultural i històric que el llegat grecoromà aporta al segle XXI.

La matèria es fonamenta en la focalització de determinats aspectes actuals del món occidental que contenen unes profundes arrels clàssiques que remeten a Grècia i a Roma, per desenvolupar una anàlisi crítica dels referents clàssics associats a diferents àmbits del coneixement. Aquesta anàlisi pretén l’estudi dels elements de pervivència grecoromana que es troben relacionats amb situacions quotidianes i properes a l’alumnat d’aquesta etapa.

Els diferents blocs de sabers de la matèria persegueixen l’assoliment de les competències específiques, a partir de la presentació i de l’estudi de diferents contextos de pervivència del món clàssic al llarg del curs, per tal que l’alumnat pugui anar identificant i relacionant els diferents elements i les diferents connexions entre el llegat grecoromà i el món actual.

D’aquesta manera, per exemple, l’estudi d’ètims i d’expressions grecollatines, la visió de la perspectiva de gènere, l’imaginari mitològic amb les seves trames i personatges, i l’organització social en el món clàssic i la seva evolució s’estudien en context, a partir de casos o situacions reals o versemblants.

Llengua i Cultura Gregues I

Aquesta matèria es vertebra al voltant de tres eixos: el text i la traducció, l’aproximació crítica al món hel·lè i l’estudi del patrimoni i el llegat de la civilització grega, tres realitats que xopen pregonament les arrels culturals del món occidental. La matèria parteix dels textos per afavorir l’aproximació crítica a les aportacions més importants del món grec al món occidental, així com a la capacitat de la civilització grega per dialogar, tant amb la diversitat de parers interna, com amb les influències externes, adaptant-les i integrant-les en els seus propis sistemes de pensament i en la seva cultura.

Sabers: Traducció, plurilingüisme, educació literària, l'antiga Grècia, llegat i patrimoni.


Optatives de lliure elecció

FRANJA 1

Psicologia

L'objectiu de l'optativa de psicologia és intentar entendre com funciona la ment de les persones i com ens comportem en les diferents situacions i etapes de la vida. Parlem del desenvolupament des del naixement fins a la vellesa, i quins canvis es produeixen al llarg de la vida. Parlem també de com percebem el món i a les altres persones, de com funciona l'aprenentatge, la memòria i la intel·ligència. Parlem també de les emocions i els sentiments, i de com afecten al nostre comportament i a la presa de decisions.

Estudiem també els diferents estats de consciència i finalment, intentem entendre el que ens motiva i el que ens impulsa cap a un determinat objectiu.

Reptes Científics (FiQ)

L'objectiu és ampliar coneixements en les dues disciplines i ser capaç d’analitzar situacions d’aprenentatge concretes i pràctiques i donar respostes coherents amb les teories explicades. Així es treballen temes de física com el corrent continu, les ones i la llum. I de química com mètodes de separació i anàlisi, i alguns tipus de reaccions (àcid-base, redox,...). Es treballa a partir de la teoria necessària, realitzant pràctiques virtuals i al laboratori, i l'aplicació en la resolució de situacions i problemes.

Obtenir informació de vídeos, notícies actuals i recerques per Internet, amb un doble objectiu: ser capaç d’entendre i comentar notícies científiques, fer-ne un seguiment a mesura que es van produint.

Comunicació audiovisual

L'objectiu és desenvolupar en l’alumnat les capacitats i habilitats per analitzar i valorar productes audiovisuals i també realitzar-los. També se centra en l’estudi de tècniques cinematogràfiques, escriptura de guions i elaboració de productes publicitaris. Amb la combinació de teoria i pràctica, per poder explorar la vessant creativa i gaudir del món audiovisual.

Matemàtiques aplicades

A l'optativa de Matemàtica Aplicada intentem fer coses pràctiques fent ús d'unes matemàtiques més aviat bàsiques. Com a coses pràctiques aquest any farem: mesures directes o indirectes tenint en compte els marges d'error. Com es poden estimar correctament aquests marges d'error. Es realitzen exercicis pràctics de càlculs de velocitats, altures inaccessibles, relacions entre variables, interpretació de nombres molt grans o molt petits, etc. També s’utilitza el full de càlcul en general i especialment com a eina estadística així com del programa Geogebra.

Amb un enfocament més teòric treballarem l'ús dels percentatges, les funcions com a relació entre variables amb un sentit físic real, l'estadística i la probabilitat.

Francès**

La matèria de francès de segona llengua estrangera a Batxillerat és la continuïtat de 4t ESO. Per tant, està pensada per a l’alumnat que l’hagi cursada a l’ESO. Es partirà d’un nivell B1 del Marc Europeu de Llengües. Es recomana a l’alumnat que no tingui el diploma i vulgui cursar l’idioma, facin una posada a punt abans de començar el curs.

Es treballaran les competències de comprensió i expressió oral i escrita per tal de passar d’un nivell independent a un usuari avançat. Es treballaran aspectes de la vida adulta com els viatges, el medi ambient, la salut i d’altres temes d’actualitat. L'alumnat que ho desitgi podrà presentar-se a les proves DELF B1 o B2.


FRANJA 2

Creació literària

L'escriptura és una bona eina d'autoconeixement, ens ajuda a tenir més consciència de qui som i de la nostra manera d'estar al món, cosa que ens fa guanyar serenitat i poder personal.

Aquest és un dels propòsits de l'assignatura. Un altre objectiu és potenciar la creativitat i estimular la imaginació, que són destreses indispensables en qualsevol àmbit de la vida. I, per últim, la finalitat d'aquesta optativa és adquirir l'hàbit d'escriure de manera regular i així millorar i perfeccionar les habilitats verbals i d'expressió.

Reptes científics (BiG i Biomedicina)

L’objectiu de l’optativa de reptes científics de Biologia és aprendre protocols bàsics de treball del laboratori de Ciències Biològiques.

Els diferents aspectes que es tracten són: utillatge bàsic del laboratori, preparació de mostres de cèl·lules, observació de diferents òrgans, teixits i tipus cel·lulars, reconeixement de substàncies químiques diverses a partir de reaccions químiques bàsiques, cultiu de bacteris i fongs, bioestadística bàsica... Cada temàtica es tracta amb la realització d’una o vàries pràctiques de laboratori en diverses sessions; acabada la pràctica es redacta una memòria seguint les normes bàsiques d’un article científic.

Robòtica

Matèria recomanada per estudiants de l'àmbit cientificotecnològic, i/o alumnes on vulguin introduir la robòtica en els seus TDR. Consta de tres blocs diferenciats, el primer aprendre a programar, el segon dissenyar, construir i programar un vaixell fet amb la impressora 3D. Per últim, el 3r bloc consisteix en realitzar un projecte propi, amb tots els aprenentatges adquirits en els dos bocs anteriors.

Problemàtiques socials

L'objectiu de l'optativa de Problemàtiques Socials és aproximar a l'alumnat a problemes socials tant de caràcter local com global, per tal de despertar en l'alumnat l'interès per les ciències socials així com la capacitat d'entendre, analitzar i abordar problemes complexos.

L'enfocament de la matèria es fa des d'una òptica interdisciplinària a partir de l'anàlisi de situacions i reptes concrets que siguin de l'interès de l'alumnat i preferiblement a proposta seva.

La dinàmica de treball a l'aula pretén mostrar diverses maneres d'analitzar, debatre, afrontar i donar a conèixer les problemàtiques socials actuals i oferir a l'alumnat eines diverses que els puguin ajudar a extrapolar els aprenentatges fets a altres situacions o problemàtiques que, per no ser existents encara o per no haver sorgit com a inquietud a l'aula, no s'hagin treballat concretament en el desenvolupament de la matèria.

Història BatxiBac***

Matèria només per a l'alumnat que cursa el programa Batxibac