Les Corts

Els centres de secundària de Les Corts incorporen els seus projectes al Xaplec en el 2017-18:

  • Institut Ausiàs March: Vol defensar la innovació per potenciar el talent. Us hi esperem!
  • Institut Joan Boscà: Educa en la diversitat, la tolerància i la cultura. Tot un repte de pau!
  • Institut Les Corts: El centre aposta per una educació pública de qualitat. Visiteu-nos!

Centre: Escola Ausiàs March

  • Títol: Jump Maths at School [Projecte]
  • Objectiu innovador: Tenim com objectiu no sols millorar els resultats en les matemàtiques, sinó poder donar resposta a les necessitats de tot el nostre alumnat, dotar-los d’eines i recursos per a futurs aprenentatges, augmentar la seva autoestima envers la matèria i tot en un procés innovador.
  • Descripció: El programa innovador de matemàtiques JUMP MATH, ha estat creat pel canadenc John Mighton, doctor en matemàtiques, guanyador dels premis WISE 2016 i emprenedor social de la redAshoka que ha estat reconegut com Emprenedor social de l’any 2015 per Schwab Foundation.
  • Desenvolupament: El nostre projecte segueix la proposta de JUMP MATHS, que és un programa molt ben estructurat i pautat, on cada detall està dissenyat per facilitar l’adquisició de competències matemàtiques, manipulant i adquirint conceptes essencials. El programa soluciona els dèficits en l’aprenentatge de les matemàtiques en les aules mitjançant dinàmiques participatives, l’avaluació contínua, i la divisió de les lliçons en petites unitats fàcilment assumibles i perfectament esglaonades.
  • Innovació: Hem iniciat un nou projecte de matemàtiques. Aquest curs, s’ha implementat de 1r a 5è, i el proper a P5 i a 6è també. Prèviament, hem fet una reflexió sobre el treball de les matemàtiques en el nostre centre, ens hem informat, visitat centres pilots, ens hem format i ,finalment, l’estem portant a terme.
  • Resum: La pràctica, amb exercicis clars i precisos, és la clau per a que els alumnes puguin afirmar cada petit avanç en la comprensió de les matemàtiques, amb llibres dissenyats per a que els alumnes practiquin els conceptes adquirits a classe i els mestres puguin fer una avaluació contínua.


Centre: Escola Barcelona

  • Títol: Projecte Famílies [Projecte]
  • Objectiu innovador: El Projecte Famílies engloba tots els cursos del centre i vol estimular la confiança família-escola amb activitats conjuntes de formació i reflexió.
  • Descripció: A l'Educació Infantil les famílies venen a explicar un conte als alumnes i s’ho preparen amb tot tipus de suport: visual, digital, amb objectes diversos. A Cicle Inicial, expliquen alguna cosa del seu ofici o treball i porten elements per presentar, com uniformes, díptics, estris, etc... A Cicle Mitjà es treballa jocs tradicionals o jocs en família i a 4t les famílies comparteixen vivències com són viatges, costums, etc. A Cicle Superior expliquen algun tema que els interessa a les famílies, com el hobbies i altres.
  • Innovació: El Projecte Famílies integra el treball entre tots els cicles, i unifica mirades entre el professorat i les famílies, en una xarxa de responsabilitats comuna, en el marc de la comunitat educativa.
  • Resum: El Projecte Famílies engloba a tots els cursos del centre. Bàsicament estableix una relació amb les famílies per a que cada curs per a que els pares i mares d’un grup exposin a la classe algun tema. Solen fer-se cada quinze dies i cada cicle planteja un objectiu diferent.


Centre: Escola Duràn i Bas

  • Títol: Servei d'aprenentatge amb l'Escola Massana [Proejecte]
  • Objectiu innovador: L'Escola, conjuntament amb el professorat de l'IMEB, volia desenvolupar la nostra creació -que seria un esgrafiat, tècnica de gran arrel en la nostra cultura des del segle XVI- amb la qual estan decorades moltes cases i monuments de Catalunya. Delimitat l'espai, es va treballar sota la sàvia direcció d'Alejandro Martin, especialista en pintura ornamental aplicada al mur.
  • Descripció: L'alumnat de 6è gaudeix d'una nova experiència! "Com treballar amb futurs professionals del mon de les arts", experiència que van treballar conjuntament amb els alumnes de l'Escola Massana en l'especialitat de decoració de murs .
  • Innovació: La tècnica de l'esgrafiat i els models arreu del nostre país havien estat treballats en l'aula de plàstica, però en aquesta sessió es van contemplar les múltiples i diverses aplicacions i models realitzats com a base del disseny que voldríem arribar a fer.
  • Resum: Els alumnes de l'Escola Duran i Bas van estudiar aquesta tècnica concreta, i buscaven visitar diferents edificis decorats amb aquesta modalitat específica. Així van conèixer la Casa del Velers, diversos edificis de la Barcelona Modernista i alguns específicament gaudinians.


Centre: Escola Itaca

  • Títol: Projecte d'Expressió Plàstica [Projecte]
  • Objectiu innovador: Volem estimular la importància de l’Educació Artística i especialment la de la plàstica a l’escola mitjançant el desenvolupament de l’esperit crític, l’experimentació, l’aprofitament i l’acceptació de l’error, amb la finalitat d’aprendre a valorar la funció comunicativa del llenguatge plàstic.
  • Descripcció: L’escola, des dels seus orígens, ha donat molta importància a la formació de la sensibilitat, de la creativitat i de l’esperit crític, com s’esmenta en el nostre projecte educatiu, i s’ha treballat el seu desenvolupament a través de l’expressió artística.
  • Innovació: El projecte permet treballar l’art a partir de l’evolució conceptual del nen/a mitjançant el treball de totes les àrees, tot utilitzant la pàgina Web de l’escola com eina d’exposició dels treballs fets a plàstica, amb la finalitat d’aconseguir estimular les sensacions i sentiments que provoca en l’infant. L'alumne és el centre!
  • Resum: Els alumnes aprenen a triar materials, eines i tècniques per a les seves produccions mitjançant l’ajut de l’adult, amb la finalitat de verbalitzar el que han fet i el que creuen que han aconseguit, per poder contrastar-ho amb la feina dels companys, tot treballant els valors i hàbits socials del respecte per la feina dels altres.


Centre: Escola Lavínia

Títol: Llengua, ensenyament i aprenentatge [Projecte]

  • Objectiu innovador: Oferim models de bones pràctiques en l’àmbit de la comunicació oral i escrita i en l’ús de les TAC.
  • Descripció: Treballem la competència comunicativa de l’alumnat a partir de a reflexió sobre les pràctiques educatives escolars en els aspectes transversals: consciència fonològica, construcció lexical i semàntica i exploració els recursos TAC a través de produccions digitals.
  • Innovació: L’actuació a l’aula respon a una teoria que li dona fonamentació dins d’un marc de continuïtat entre el llenguatge oral i l’escrit i entre les adquisicions evolutives i els aprenentatges escolars. La resposta implica una actuació dins d’entorns educatius vàlids i reals.
  • Resum: Dirigim l’aprenentatge de la llengua a partir d’una metodologia basada en l’aprenentatge significatiu i constructiu utilitzant recursos TC i materials que anem confeccionant a mesura que es van experimentant en les activitats d’ensenyament i aprenentatge amb l’alumnat.


Centre: Escola Les Corts

  • Títol: INVESTIGUEM [Projecte]
  • Objectiu innovador: Volem utilitzar metodologies innovadores en els àmbits tecnocientífics, per tal de millorar la inclusió i la cohesió social vers l'assoliment de resultats de les competències bàsiques.
  • Descripció: Intercanviem l’experiència mitjançant un Congrés Intern d’Investigació, en el marc del Projecte “Petits talents científics”, que treballem en la Setmana de la Ciència amb diferents activitats per a cada cicle.
  • Innovació: Treballem la recerca i la descoberta lúdica i científica en metodologies d’aula de reflexió-acció , amb un ritme de classe dinàmic i autogestionat, fruit d’una diversificació d’activitats que alternen el treball individual i de grup.
  • Resum: Cada curs, l'alumnat de tots els nivells del centre fan un projecte d’investigació i recerca tecnocientífica, lligat a un tema global d’escola. És un projecte interdisciplinari en el marc de la reflexió i acció innovadora, on estan implicades totes les àrees -en especial el coneixement del medi- amb la participació de les famílies, per tal de fomentar l’experimentació, la indagació i la descoberta en l’aprenentatge de les ciències a infantil i primària, afavorint la creativitat i el creixement personal.


Centre: Escola Pau Romeva [Projecte]

Títol: Construint pensament matemàtic

  • Objectiu innovador: Volem millorar la competència matemàtica dels nostres alumnes partint de l’anàlisi dels resultats obtinguts i la reflexió de la pràctica pedagògica sobre l'entorn, les matemàtiques i l'educació visual i plàstica.
  • Descripció: Partint de la reflexió i l'anàlisi dels resultats de Competències Bàsiques busquem estratègies per millorar en l'expressió escrita de problemes, mesures geomètriques, horàries i disseny de gràfics.
  • Innovació: El treball matemàtic manipulatiu permet als infants construir el pensament matemàtic a través de l’observació i experimentació de diversos materials. Així comencen a discriminar, a abstraure, a generalitzar i a crear relacions a partir de dades extretes de la realitat i poc a poc anar descobrint la funcionalitat de la matemàtiques. El gaudir d'aprendre!
  • Resum: Potenciem una reflexió global compartida del professorat amb elements d’anàlisi sistemàtic. L’objectiu és proporcionar una línia didàctica de continuïtat que asseguri unes directrius de coherència pedagògica per a un millor assoliment de les Competències Bàsiques.

Per saber-ne més... contacteu amb nosaltres!