Samenwerking met externe partners

CLB

Het schoolbestuur heeft een beleidsplan weergegeven in een afsprakennota afgesloten met het CLB van de VGC. 

Het CLB heeft als opdracht bij te dragen tot het welbevinden van de leerlingen nu en in de toekomst. Hiervoor wordt bij de leerlingen de basis gelegd van alle leren zodat zij door hun schoolloopbaan heen de competenties kunnen verwerven en versterken die de grondslag vormen voor een actuele en voortdurende ontwikkeling en maatschappelijke participatie.

De begeleiding van de leerlingen door het CLB situeert zich op volgende domeinen:

-      het leren en studeren

-      de onderwijsloopbaan

-      de preventieve gezondheidszorg

-      het psychisch en sociaal functioneren.

Het CLB werkt vraaggestuurd vanuit de leerlingen, de ouders en de scholen, behalve de verplichte begeleiding.

De psycho-sociale begeleiding

 Begeleiding door het CLB gebeurt met instemming van de ouders en kan niet worden verder gezet zonder toestemming.

De instemming van de ouders  is niet vereist als de begeleiding betrekking heeft op leerplichtproblemen van een leerplichtige jongere in het kader van de wettelijke opdracht van de overheid inzake leerplichtcontrole.

De medische begeleiding  

De medische begeleiding bestaat uit algemene, gerichte consulten of profylactische maatregelen. Voor elk medisch onderzoek krijgen de ouders een vragenlijst mee. Het is erg belangrijk deze in te vullen, zodat de arts over alle informatie beschikt om het onderzoek goed uit te voeren.

Ouders kunnen m.b.t. de algemene en gerichte consulten verzet aantekenen tegen de keuze van de CLB-arts. In dit geval melden zij dit per aangetekende brief of tegen ontvangstbewijs aan de directeur van het CLB. Binnen de 90 dagen moeten zij een andere arts van hetzelfde CLB, een arts van een ander CLB of een arts die over hetzelfde bekwaamheidsbewijs beschikt als de CLB-arts kiezen.

Algemene consulten

De leerlingen van het tweede jaar kleuteronderwijs en het vijfde jaar lager onderwijs ondergaan een algemeen consult.

Een algemeen consult is een moment waarop de algemene gezondheidstoestand, vaccinatietoestand, groei en ontwikkeling en sensoriele toestand worden nagekeken en adviezen geformuleerd naar de leerling en zijn ouders. De algemene consulten gebeuren in het CLB.

Gerichte consulten

Bij de leerlingen van het eerste en het derde jaar lager onderwijs worden gerichte consulten georganiseerd. Dit zijn onderzoeken waarin vooral groei, ontwikkeling, vaccinaties en opvolging van de gezondheid worden nagekeken. De onderzoeken worden bij voorkeur in de school uitgevoerd, in een infrastructuur die voldoende kwaliteit biedt. Zoniet zorgt het CLB zelf voor een locatie.

Profylactische maatregelen

Het CLB houdt toezicht op de vaccinatietoestand van de leerlingen en biedt vaccinaties aan die in het vaccinatieschema zijn opgenomen. Ouders en leerlingen worden hierover geïnformeerd en geven hiervoor hun toestemming.

De ouders hebben de plicht om onmiddellijk de directeur en het CLB te verwittigen bij de hieronder vermelde ziekten. Tevens is het belangrijk voor de gezondheid van de andere kinderen dat besmette en zieke kinderen thuis herstellen.

-                      Kroep (difterie)

-                      Geelzucht(Hepatitis A), Hepatitis B

-                      Buiktyfus,bacillaire,dysenterie

-                      Hersenvliesontsteking(meningokokken,meningitis en –sepsis)

-                      Kinderverlamming

-                      Roodvonk

-                      Besmettelijke longtuberculose

-                      Kinkhoest

-                      Schurft

-                      Bof

-                      Mazelen

-                      Salmonellosen, shigellose

-                      Rubella

-                      Huidinfectie

-                      Schimmels van de hoofdhuid

-                      Tinea van de gladde huid

-                      Pediculosis

-                      Varicella

-                      Luizen

-                      Windpokken

-                      Parelwratten

-                      HIV-infectie

 Overdracht CLB-dossier

 Omdat het CLB-dossier de leerling volgt tijdens zijn schoolloopbaan, zullen de begeleidingsgegevens door ons opgevraagd worden bij het CLB, dat samenwerkt met de vorige school van uw kind.

Bij de overdracht van het CLB-dossier  zijn er drie mogelijkheden:

1.     U hebt recht op een wachttijd van 10 dagen tot overdracht van het CLB-dossier: dit betekent dat het CLB 10 dagen moet wachten voordat het dossier kan opgevraagd worden.

2.    U kunt afzien van deze wachttijd, zodat het CLB-dossier direct kan overgedragen worden. (Dit waarborgt de continuïteit in de begeleiding)

3.     U kunt verzet aantekenen tegen de overdracht van het volledige CLB-dossier. De medische gegevens en gegevens m.b.t. leerplicht worden echter steeds doorgegeven, omdat dit kadert binnen de verplichte opdracht van het CLB. Bij verzet dient u de directeur van het vorige CLB schriftelijk te verwittigen.

OCB

Het onderwijscentrum Brussel ondersteunt  de leerkrachten en de leerlingen op een vraaggestuurde manier via het stellen van een hulpvraag door de school.

Onderwijsondersteuners:  Niet van toepassing dit schooljaar (2023-2024).                                                                                 

OVSG

Aangezien we een gemeenteschool zijn volgen we verplicht de leerplannen van OVSG.

Ook voor ondersteuning naar directie en leerkrachten of voor navormingen en beleidsinformatie kunnen we bij hen terecht.  De ondersteuning werkt vraaggestuurd via Christophe Vansteeland (pedagogisch adviseur)

Ligo Brusselleer

Ligo Brusselleer is het centrum voor basiseducatie van Brussel voor wie wil bijleren. Ze geven lessen taal, rekenen, computer en algemene vorming. 


Ligo Brusselleer werkt samen met de school. Ze organiseren lessen op de school voor een groep ouders. De onderwerpen zijn bijvoorbeeld rekenen, opvoeden, ICT, taalstimulering in de thuissituatie. De ouders praten, spelen spelletjes, koken en gaan soms op excursie. 


‘Welkom in de klas’ is voor ouders van kinderen in de kleuterschool en het eerste leerjaar. Eén dag in de week komen ouders een half uur met hun kind meespelen in de klas. Ze doen samen een taalstimulerende activiteit in hun thuistaal. De ouders leren de klas en de juf kennen en leren de activiteiten in de klas. 


Meer info?

https://www.communicerenmetouders.brussels/partners/ligo-brusselleer 

https://www.ligo.be/brusselleer 


Hanne de Coninck komt dit schooljaar (2023-2024):