Serious game voor brussen

Welkom!

Wat leuk om je hier te zien!

Op deze website lees je alles over het Brussen-project van de Academische Werkplaats Bartiméus - Vrije Universiteit Amsterdam - Ons Tweede Thuis.  In dit project gaan we de eerste serious game voor en door brussen ontwikkelen en onderzoeken. Deze website is bedoeld voor ouders, brussen en andere geïnteresseerden. Ben of ken je een brus van 6 t/m 9 jaar die wil meedoen aan het onderzoek naar deze eerste serious game voor brussen?  Of heb je een vraag? Stuur ons een mail of bel! 

Wat is een brus? 

Dat is een broer of zus van een kind dat intensieve zorg nodig heeft, bijvoorbeeld door een beperking of ziekte. Als je een broer of zus hebt met een intensieve zorgvraag, kan dit ook impact hebben op jou als brus. Brussen maken zich bijvoorbeeld weleens zorgen over hun broer of zus of houden hun eigen problemen voor zich, omdat ze hun ouders niet nog verder willen belasten.

Hier vindt u meer informatie over brussen:

Wie zijn wij? 

Wij zijn Linda Messemaker-Veerman, Paula Sterkenburg, Agnes Willemen en Suzanne Derks, onderzoekers aan de Vrije Universiteit Amsterdam. We werken o.a. samen met ervaringsdeskundig adviseur en partner Anjet van Dijken die al jaren diverse (audiovisuele) publicaties maakt met, voor en door brussen (brussenboek.nl). Bij het ontwikkelen en onderzoeken van de game zullen we daarnaast nauw samenwerken met ervaringsdeskundigen en professionals uit onderzoek en praktijk. Wij willen jonge brussen (6-9 jaar) ondersteunen in hun bijzondere situatie met een gratis toegankelijke ‘serious game’. Een serious game is een online spel waar je iets van kunt leren, een educatief computerspel

Lees hier meer over ons:

Doel van het spel

Het doel is om brusjes te ondersteunen met een ' serious game' om het welzijn van deze brussen te verbeteren. Dit doen we door hen echt te laten ervaren dat zij niet de enige zijn. Ook versterken wij belangrijke vaardigheden in het omgaan met hun gedachten en gevoelens. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: 

Over het computerspel

Het spel speelt zich af in een wereld waarin de ‘Broedels’ centraal staan. De ‘Broedels’ maken allerlei dingen mee die brussen ook meemaken en hebben een speciale eigenschap: ze kunnen zich ‘verbroedelen’. Dat betekent dat ze zich letterlijk even kunnen verplaatsen in de ander, zodat ze kunnen ervaren hoe het is om de ander te zijn. In de game komen de negen thema’s die de kwaliteit van leven van brussen verbeteren (Moyson & Roeyers, 2012) naar voren, zoals ook beschreven in het Broers- en zussenboek van Anjet van Dijken.

Lees hier meer over het computerspel: 

Co-creatie

In 2021 en begin 2022 hebben wij ons bezig gehouden met de ontwikkeling van de game. De game is  geproduceerd door Metropolisfilm. Zij hebben onder andere ook de serious games ‘Jij & Ik’ en ‘Zie Je Wel’ geproduceerd. Bij de ontwikkeling van de game hebben we actief samengewerkt met een ‘Brussenpanel’ van 5 kinderen  (in co-creatie): stap voor stap gaven zij input aan het spel. Tot slot heeft een expertisegroep van zorg- en onderwijsprofessionals en ervaringsdeskundigen op het gebied van brussen ons geadviseerd. 

Gezocht: ' brussen'  voor onderzoek 

In april 2022 zijn wij gestart met een groot onderzoek naar computerspel de Broedels! We zijn op zoek naar de volgende gezinnen die mee willen doen aan dit onderzoek: 

Lees hier meer over het onderzoek:

FacebookInstagram

Volg ons ook op Facebook en Instagram! En deel dit project vooral met jouw netwerk!

Download hier gratis de Broedel kleurplaat!

Broedels digitale flyer.pdf

Flyers

Wil je onze flyer verspreiden? Heel graag! We zijn nog op zoek naar veel gezinnen die mee willen doen met het onderzoek. 

Wil je papieren flyers ontvangen om uit te delen? Mail dan naar de onderzoekers, dan sturen we je de flyers per post toe!