Nieuws
Feestelijke Broedel-dagen
We blikken terug op twee bijzondere Broedels-bijeenkomsten voor brussen en hun gezin, georganiseerd vanuit de Academische Werkplaats Affect-us in samenwerking met Brussenboek. Op zaterdag 14 september hadden we een feestelijke bijeenkomst bij Bartimeus en op 21 september mochten we dit nog eens overdoen in Sint-Niklaas, België. Dank aan alle gezinnen die aanwezig waren!
Tijdens deze bijeenkomsten presenteerde Linda op interactieve wijze de eerste resultaten van het onderzoek naar de brussengame Broedels. Daarnaast waren er Broedel-spelletjes en knutsels, een Broedel-speurtocht over het terrein, een mooi gesprek over de opbrengst en het vervolg van Broedels, en een gezellige afsluitende borrel. Er waren veel mooie ontmoetingen en gesprekken. Kinderen en ouders vonden aansluiting en herkenning bij elkaar. Het belang van persoonlijke aandacht voor brussen en het ontmoeten van anderen werd hiermee opnieuw duidelijk. Ook was er zeker een oproep voor een vervolgaanbod voor brussen.
25-09-2024
Afronding dataverzameling onderzoek
De dataverzameling van het onderzoek is in de afrondende fase. De laatste gezinnen zijn begonnen met het eerste huisbezoek. Eind maart ronden we de dataverzameling van het onderzoek af. Dit betekent dat we geen nieuwe gezinnen meer gaan vragen om het Nederlandse spel te testen.
Het onderzoek is dan nog niet klaar. We gaan alle ingevulde vragenlijsten bekijken en de scores analyseren. We onderzoeken dan of het spel gezinnen ook echt helpt. Dit kost veel tijd. Ook gaan we de resultaten daarna opschrijven en internationaal publiceren. Tot dat klaar is, is het spel nog niet beschikbaar. Wel kunnen gezinnen die hebben meegedaan het spel nog blijven gebruiken. Als het onderzoek afgerond is, komt het spel gratis beschikbaar!
15-01-2024
EAMHID congres in Helsinki
Eind september was ons team aanwezig bij het EAMHID congres in Helsinki: een Europees congres over welzijn van mensen met een verstandelijke beperking. In een door ons georganiseerd symposium met onderzoekers én ervaringsdeskundigen uit Engeland, Noorwegen en Nederland, gaven we aandacht aan brussen.
Onze boodschap, ondersteund met persoonlijke ervaringen en wetenschappelijke resultaten, was duidelijk: zorg dat de brussen niet vergeten worden! Uit de gesprekken achteraf bleek dat ons doel behaald is: meer bewustwording van het belang van het zién en steunen van brussen bij het aanwezige publiek!
Zie de samenvatting van onze presentaties via de onderstaande link op pagina 929.
04-10-2023
Broedels in Oslo
Vandaag is onderzoeker Linda gestart aan een project in samenwerking met brussenonderzoekers aan de Universiteit van Oslo. De aankomende 10 weken zal zij hier meer kennis opdoen over brussen en een Noorse ouder-brus interventie, én Broedels uittesten met Noorse kinderen.
Ondertussen gaat het onderzoek in Nederland en Vlaanderen gewoon door. Gezinnen kunnen zich dus nog steeds aanmelden om het computerspel Broedels uit te testen en mee te doen aan het onderzoek!
Voor meer informatie over de Noorse brussenonderzoeken en de ouder-brus interventie, zie onderstaande link.
21-08-2023
Nieuw onderzoek gestart
NB. De dataverzameling voor dit onderzoek is afgerond.
Het onderzoek naar het computerspel Broedels loopt nog steeds door, maar in februari starten we daarnaast met een nieuw onderzoek naar de ondersteuningsbehoefte van brussen met een broer of zus met een verstandelijke, visuele, of meervoudige beperking. Hierin willen we kinderen eenmalig interviewen over hun ervaringen en ondersteuningsbehoefte.
We zijn op zoek naar een diverse groep broers en zussen van 6 t/m 12 jaar in zowel Nederland als Vlaanderen. Wil jouw kind wel geïnterviewd worden voor dit onderzoek? Neem dan contact op door te mailen naar linda.veerman@vu.nl
Zie ook meer informatie over wat deelnemen inhoudt via deze link:
Posterpresentatie bij Kennis over zien ontmoetingsdag
Vandaag vertelde Linda bij de Ontmoetingsdag Kennis over Zien met een posterpresentatie over het onderzoek naar het computerspel Broedels. Aanwezig waren wetenschappers, expertiseprofessionals, beleidsmakers en ervaringsdeskundigen in de visuele (zorg)sector. Zo vragen we meer aandacht voor brussen en dit belangrijke onderzoeksproject.
15-09-2022
Workshop bij congres Vilans
Anjet van Dijken van Brussenboek en Linda Messemaker-Veerman waren aanwezig om een workshop te geven bij het Zoek het uit congres van Vilans. We hebben interessante gesprekken gehad over het belang van ondersteuning voor brussen en hoe de serious game Broedels hieraan kan bijdragen. Daarnaast spraken we ook over hoe we de game ontwikkeld hebben en waarom het essentieel is om dit te doen in co-creatie met de gebruiker.
07-09-2022
Lancering computerspel Broedels!
Met het aanmaken van een account en een druk op de knop lanceert Daan de game die speciaal ontwikkeld is voor brussen (broertjes of zusjes van kinderen met een beperking). Daan heeft samen met een aantal andere brussen meegeholpen de game te ontwikkelen. In de game draait het om de Broedels; lieve monstertjes die allerlei dingen meemaken die broers en zussen van een kind met een beperking ook ervaren. De game kan helpen bij het leren omgaan met gedachten, gevoelens en lastige situaties.
Drie jaar geleden spraken Anjet van Dijken ( onderzoeksschrijver van diverse brussen boeken) en Paula Sterkenburg (bijzonder hoogleraar) elkaar over het belang van het ondersteunen van brussen. Ze hadden nog geen idee in welke richting hun ideeën zouden gaan. Onderzoeker Linda Messemaker-Veerman is de kar gaan trekken en samen met experts, brussen, Metropolis film en vele anderen is vandaag de game werkelijk een feit. De game gaat in eerste instantie gebruikt worden in het kader van onderzoek van de Academische Werkplaats Bartiméus/Vrije Universiteit/ Ons Tweede Thuis. Vanaf nu kunnen brusjes van 6 t/m 9 jaar zich aanmelden om in het kader van dit onderzoek deze game te gaan spelen.
Het was een zonnige bijeenkomst waarin met trots de serious game werd gepresenteerd. De Broedels waren op allerlei manieren aanwezig; op het scherm, in een lied of als een knuffelbeest. Linda gaf in haar speech aan dat het ontwikkelen van zo’n game met zoveel mensen is gedaan; “Zoiets doe je niet alleen.” Voor het brussenpanel was het een onvergetelijke ervaring om de game te helpen ontwikkelen. “Het was broedeltastisch”, zei één van hen.
20-04-2022
We gaan van start!
Op 21 maart 2022 hebben wij officieel goedkeuring ontvangen van de Medisch-Ethische Toetsingscommissie van het VU Medisch Centrum (METc VUmc). Dit betekent dat we nu echt kunnen starten met het onderzoeksproject naar het computerspel Broedels.
Meld je dus nu aan om deel te nemen aan het onderzoek door te mailen naar info@brussengame.nl
En vooral: zeg het voort!
22-03-2022
Kangoeroebeurs
Afgelopen vrijdag en zaterdag waren wij vanuit de Academische Werkplaats aanwezig op de Kangoeroebeurs! Het waren leuke dagen, vol mooie en warme gesprekken met ouders en zorgverleners.
Op deze beurs hebben we verteld over de projecten van de Academische Werkplaats Sociale Relaties & Gehechtheid. Wil je meer weten over wat we allemaal doen? Kijk dan op deze website: https://www.bartimeus.nl/expertise/academische-werkplaats-sociale-relaties-en-gehechtheid
14-3-2022
Opnames in België!
Vorige maand waren we bij een gezin in Antwerpen voor de laatste filmopname voor de video's in het computerspel Broedels. Het was weer een leuke middag met deze twee superbrussen!
Ondertussen begint het spel steeds meer vorm te krijgen! Binnenkort hopen we te kunnen starten met het onderzoek, waarin we gaan kijken of de game brussen echt helpt. Brussen (6-9 jaar) van kinderen met een visuele en/of verstandelijke beperking uit Nederland én Vlaanderen kunnen meedoen aan dit onderzoek.
08-03-2022
Kangoeroebeurs
Op en 11 en 12 maart 2022 staan wij op de Kangoeroebeurs in Waregem, België! Kom je ook?
25-01-2022
Video-opnames
In oktober hebben we bij de 5 kinderen van het brussenpanel: Olivia, Joas, Thekla, Daan en Vera, filmopnames gemaakt. De 5 gezinnen zijn bij hen thuis in beeld gebracht door Metropolisfilm. Ook hebben we de kinderen geïnterviewd over hun ervaringen als brus.
Deze filmbeelden worden gebruikt in de Serious Game 'De Broedels'. Hoe? Elk level heeft een thema, gebaseerd op de domeinen van kwaliteit van leven van brussen (Moyson & Roeyers, 2012: https://doi.org/10.1111/j.1365-2788.2011.01393.x). In ieder level wordt er een stukje van de filmbeelden getoond, waarin de brussen vertellen over hun ervaringen passend bij het thema. Dit wordt gecombineerd met alledaagse beelden van het gezin.
Brussen die de game spelen kunnen zich herkennen in de verhalen en leren dat zij niet de enige zijn die dit meemaken. Eén van de kinderen zei hierover: "Het is fijn om te horen dat andere kinderen ook zoiets meemaken als ik, en hoe zij daar dan mee omgaan."
Alle kinderen hebben heel mooi verteld over hun ervaringen en we zijn de gezinnen erg dankbaar voor hun medewerking!
09-12-2021
Brusjes ontmoeten Broedels!
Om Brusjes (broertjes en zusjes) van kinderen met een visuele, visuele-en-verstandelijke, of verstandelijke beperking te ondersteunen is een nieuw onderzoeksproject vanuit de Academische Werkplaats Bartiméus – Vrije Universiteit gestart. In dit project gaan we een serious game ontwikkelen voor brussen van 6-9 jaar. Dit doen we in samenwerking met Anjet van Dijken: onderzoeksschrijver van diverse broers- en zussenboeken.
De game wordt geproduceerd door Metropolisfilm, een bedrijf dat ook onder andere de serious games ‘Jij & Ik’, ‘Stop nu met pesten’, ‘De Wereld van EMPA’ en ‘Zie Je Wel’ geproduceerd heeft.
Het spel wordt mede-ontwikkeld met een ‘Brussenpanel’ (broertjes en zusjes tussen 6-9 jaar). Het doel van de game is om het welzijn en de participatie van deze brussen te verbeteren door hen te laten ervaren dat zij niet de enige zijn en door belangrijke vaardigheden in het omgaan met gedachten en gevoelens te versterken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: het herkennen en hanteren van de eigen grenzen, opkomen voor zichzelf, en het vragen en ontvangen van steun uit de omgeving.
Het spel speelt zich af in een fantasiewereld waarin de ‘Broedels’ centraal staan. In de game komen de negen thema’s die de kwaliteit van leven van brussen verbeteren (Moyson & Roeyers, 2012) naar voren, zoals ook in het Broers en Zussenboek van Anjet van Dijken staat beschreven.
Heb je interesse in dit nieuwe project of wil je meedenken, neem dan contact op met Linda Veerman (linda.veerman@vu.nl) of vul het interesse formulier in!
En vooral …..spread the news!
16-08-2021