Peuterkijkdagen
Schooljaar 2023-2024
Op vrijdag 14 juni 2024 van 8.30 uur - 10.00 uur
Schooljaar 2024-2025
Telkens op vrijdag van 8.30 uur - 10.00 uur
18 oktober 2024
13 december 2024
24 januari 2025
28 maart 2025
23 mei 2025
Indien u interesse hebt voor een peuterkijkdag laat het ons weten via ons mailadres basisschool@vlindertjevelm.be
Verloop van de kijkdag:
8.30 uur: onthaal in de klas samen met ouder(s).
8.45 uur: tik tak voorstelling in de klas samen met ouder(s).
9.00 uur: spelen in de verschillende speel/leerhoeken samen met mama en/of papa.
9.15 uur: je peuter speelt rustig verder, de ouder(s) gaan luisteren naar algemene schoolinformatie en dit in de zaal naast de klas.
9.40 uur: je peuter eet samen met de andere kinderen een stuk fruit of een boterham en drinkt water.
10.00 uur: afscheid nemen en einde van de peuterkijkdag
Mogen we vragen om voor je peuter een boekentas mee te brengen met daarin een stuk fruit of een boterham en een drinkbus met water.
Bekijk hier de klaswerking.
Beste ouders,
Met deze brief willen we jullie nog wat praktische informatie meegeven.
Verjaardagen worden in de klas gevierd. De kleuter hoeft hiervoor niets mee te brengen van thuis. Daar we het belangrijk vinden dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen onze jarige kleuters, voorziet de school een kleine traktatie, namelijk een snoepje. Natuurlijk vieren we feest: we blazen kaarsjes uit, dansen en zingen voor de jarige. Die dag krijgt uw kapoen Jules' verjaardagstas mee naar huis. Hij of zij mag dan voor Jules zorgen (pyjama aandoen, eten geven, boekje vertellen, ...) Jullie mogen iets leuk in het schriftje schrijven over uw kleuter zijn verjaardag (eventueel met foto).
Zakdoeken: Omwille van hygiënische redenen verkiezen we papieren zakdoekjes. Bovendien proberen we het verlies van stoffen zakdoeken te vermijden. Iedere kleuter brengt een doos wegwerp- zakdoekjes mee. Deze worden in de klas verzameld en door iedereen gebruikt. Evenals een pakje vochtige doekjes (voor vuile mondjes en handjes). Wanneer de voorraad op is, geven we een seintje.
Kleuters met luiers brengen een voorraad luiers en een extra pak natte, stevige doekjes mee. Het dragen van body's, hemdjes met drukknopjes tussen de benen, hebben we liever niet omdat deze tijdens het toiletbezoek in het toilet kunnen zakken en uw kleuter dit niet zelf kan openen/ dichtdoen. We trachten de kleuters zoveel mogelijk zelfstandig naar het toilet te laten gaan. Doe je kind gemakkelijke kledij aan die het zelf kan openen / sluiten, naar omlaag en omhoog kan doen, ... We vragen ook om gewone pampers mee te geven en geen pamperbroekjes daar dit te lang duurt om aan te doen. Spreek ons aan om te kijken hoe we je kleuter zo snel mogelijk zindelijk krijgen. Wat we samen doen, doen we beter!
Herkenning van kledij (jas, sjaal, muts, ...) tutters, brooddozen, .... moeten van een naam voorzien worden zodat deze niet verloren gaan of verkeerde dingen mee naar huis gegeven worden. Speelgoed of persoonlijk materiaal laten we thuis, tenzij we vragen om iets mee te brengen (themagericht).
Wat zit er allemaal in de boekentas? Rond 10.00 uur eten we een stuk fruit, yoghurt of een boterham en drinken we water uit onze drinkbus. Rond 12.00 uur is het tijd om onze boterhammen of een warme maaltijd te eten en drinken we water. Rond 14.30 uur eten we een droge koek en drinken we terug van onze drinkbus. Daar we onze kinderen leren zorg te dragen voor een duurzame natuur, hebben we als school besloten dat we geen koeken in koekenpapier meer aanvaarden. Je koek breng je mee in een koekendoos. Je kan dan als ouders ook grotere pakken koeken kopen i.p.v. allemaal individuele ingepakte koeken. We willen ook onze plastiek verminderen, dus brengen we water mee in een drinkbus en niet meer in een plastieken fles. Omwille van praktische redenen, vragen we dingen mee te geven die uw kind het beste zelf kan openen / sluiten. De leerkracht is er om te helpen, maar meer dan 20 kinderen tegelijk assisteren is haast onmogelijk. Dit bevordert ook de zelfstandigheid. De drinkbus, brooddoos, koekendoos, ... worden van een naam voorzien. Er is ook de mogelijkheid om via inschrijving (bericht via Gimme) in te schrijven voor een warm middagmaal. Gedurende de hele dag drinken we water (drinkbus) Andere dranken (frisdrank, chocomelk, fruitsap, ...) brengen we niet mee. We willen namelijk onze kinderen leren van voldoende water te drinken en zo aan hun gezondheid te werken!
Wanneer er een wondje ontstaat door te vallen of d.m.v andere oorzaken, wordt het met hibitane verzorgd. Dit verzorgingsproduct is kleurloos en bijgevolg onzichtbaar, maar wel zeer doeltreffend als ontsmettingsmiddel.
Turnen doen we op maandag en donderdagvoormiddag. Dan dragen we sportieve kledij. :-)
Reservekledij. Gelieve de reservekledij mee te brengen in een schoendoos. Wij hebben in de klas een open rek waar we de schoendozen opslaan. Schoendozen zijn goed te markeren (naam kleuter erop) en stapelbaar. In de schoendoos steken we 2 broeken, onderbroeken, kousen, t-shirts, pulls en 2 plastic zakken voor de vuile kleren terug mee naar huis te geven. Het kan altijd zijn dat uw kind eens een 'ongelukje' heeft of eens morst met zijn eten of drinken. Het is de verantwoordelijkheid van de ouders om terug opnieuw reservekledij mee te geven na een ongelukje. Dit doe je door deze kledij in een zakje aan de kapstok te hangen bij de boekentas, wij steken het dan wel in de schoendoos van je kleuter. Aan de kapstok hangen we onze jas, de plaats boven onze kapstok houden we vrij voor eventueel onze sjaal en muts te leggen. De boekentas zetten we voor de kapstok op de grond. Wanneer deze aan de kapstok hangt, is het te moeilijk voor de kinderen om hun boekentas te nemen.
Schooluren
Ma: 8.55- 15.25, DI: 8.30-15.25; WOE: 8.30-11.15; DO: 8.30-15.25; VRIJD: 8.30-15.00
De voormiddag duurt tot 12.05 uur, de namiddag start om 13.05 uur.
Fruitdag op dinsdag. Dan eten we allemaal fruit dat door de school voorzien wordt. Wanneer u merkt dat uw kind op een bepaalde dag nog veel eten terug mee naar huis heeft, is dit omdat er een verjaardag, een traktatie, fruitdag, ... was. Op de prikbordbrief staat de fruitdag aangeduid als 'gezonde dag'. We stimuleren de kleuters om zeker te proeven.
Gimme is het communicatiekanaal waarmee de school werkt. Hierop komen berichten met daarin foto's, mee te brengen materiaal, .... Controleer het regelmatig of vraag ons om uitleg over de werkwijze.
Medicatie mogen wij enkel geven indien we een schriftelijk schrijven van de huisarts hebben met daarop duidelijk vermeld wat we mogen geven, de hoeveelheid en op welk tijdstip. Vergeet dit niet te vragen aan de dokter want anders mogen wij niets toedienen.
Facebook is een vorm van sociale media. Ook wij hebben er 1! We kiezen er echter voor om werk en privé gescheiden te houden en zullen dus niet op je vriendschapsverzoek ingaan. Indien je iets van ons wilt weten, iets wilt bespreken, kom het gerust vragen.
Vragen? Problemen? Suggesties? AARZEL NIET! Wij zijn er om te luisteren en te helpen en uw kind de beste ontwikkeling te geven waar hij / zij recht op heeft. Je kan ons bereiken op silke.roux@vlindertjevelm.be en caroline.jennart@vlindertjevelm.be
Met vriendelijke groeten,
Juf Caroline
Juf Silke