Opleiding Logotherapie in Nederland en Vlaanderen

Ons instituut leidt studenten op tot Logotherapeut. Tijdens de opleiding leert de student hoe mensen te begeleiden op hun weg naar het vinden van concrete betekenissen in hun levenssituatie. De Logotherapeut (in-wording) biedt hulp in de heroriëntatie op het leven door middel van het serieus ingaan op de existentiële vragen en biedt herstel door het versterken van het vertrouwen in de onvoorwaardelijke zin van het leven en de waarde van de persoon.

De opleiding tot Logotherapeut is gefaseerd opgebouwd. Het eerste semester  (' de basis van de logotherapie') wordt ook als eigenstandige cursus aangeboden en is aantrekkelijk voor bestaande professionals (therapeuten, psychologen, artsen) die het gedachtengoed van Frankl's logotherapie in hun praktijk willen integreren als toevoeging op hun eigen dienstverlening en expertise. 

Het studieprogramma omvat steeds een combinatie van theoretische onderdelen, praktische vorming en persoonlijke ontwikkeling.  De semesters hebben allen een eigen kernthematiek. De onderdelen daarvan worden steeds in studie-eenheden (blokken, vormgegeven tijdens lesweekenden) onderwezen.  Een blok bestaat uit 8 dagdelen van vrijdagochtend tot en met zondagochtend volgt.  De blokken worden gemiddeld met een tussenperiode van anderhalve maand verzorgd in de Abdij  van Postel vlak over de grens in België. Zie het curriculum voor meer gedetailleerde informatie.

In de theoretische vorming komen de historische achtergronden en inhoud van de Logotherapie aan bod.  De praktische vorming krijgt gestalte doordat door de opleiding heen existentiële thema's aan bod komen. Na de theorie worden deze in groepsgesprekken geïntegreerd binnen het samenhangende kader van de Logotherapie en Existentiële Analyse.

Als student geef je vorm aan je persoonlijke ontwikkeling door deel te nemen aan supervisie en leertherapie die een integraal onderdeel vormen van de opleiding. 

Het NILEA heeft een professionele digitale leeromgeving (dlo) waarin studiemateriaal wordt aangeboden zoals literatuur en beeldmateriaal. In deze beveiligde leeromgeving kunnen ook online meetings en colleges worden gevolgd. 

Na het volgen en behalen van de eerste fase van de opleiding (de eerste vier semesters), ben je gecertificeerd Logotherapeut en kun je de Logotherapie zelfstandig aanbieden in een eigen praktijk of integreren met je eventuele overige beroepsopleidingen in het werkveld zorg, welzijn en coaching. 

Veel van onze studenten vinden aansluiting bij beroepsverenigingen zoals NAP en NVPA. Hierop aansluitend kun je als Logotherapeut AGB-code(s) aanvragen bij Vektis. Veel zorgverzekeraars vergoeden Logotherapie vervolgens (gedeeltelijk) vanuit de aanvullende verzekering.

NILEA voorziet in een vervolgtraject voor studenten die toeleiding geeft tot registratie bij de ECP, de Europese certificering voor Logotherapie waarmee je binnen de gehele EU kunt werken als erkend en geaccrediteerd Logotherapeut. 

In de opleiding maak je kennis met ons team van docenten die ieder een eigen specifieke expertise hebben en allen stevig zijn ingebed in de kennis en kunde van de Logotherapie en  Existentiële Analyse.

"Frankl’s work is the most outstanding contribution to psychology in the last 50 years"  (Carl Rogers)

(bron: http://www.inquiriesjournal.com/articles/660/3/viktor-frankls-logotherapy-the-search-for-purpose-and-meaning )


Een nieuwe opleiding?

Al sinds 1989 verzorgt NILEA de beroepsopleiding tot Logotherapeut. Tien jaar geleden gaf NILEA een stevige impuls om te komen tot een internationale samenwerking van verschillende beroepsverenigingen en instituten voor Logotherapie en Existentiële Analyse: de  Federatie Logotherapeutische Professionals in Europa.

Vanaf 2017 biedt NILEA vanuit deze samenwerking de opleiding tot Logotherapeut aan. Het programma is internationaal gestandaardiseerd volgens de criteria van de FLP-EULogotherapeuten kunnen tevens het European Certificate for Psychotherapy (ECP) verwerven. NILEA is een erkend opleidingsinstituut voor het ECP dat wordt toegekend door de European Association for Psychotherapy (EAP) in Wenen.  Buiten het gezamenlijke curriculum heeft ieder land zijn eigen specifieke noodzakelijkheden. In ons land is dat de cursus Psychosociale Basiskennis in verband met vergoeding door de verzekeringsmaatschappijen. 

Pieter Hoekstra van NILEA heeft mij de gelegenheid gegeven om in begin Cluster 2 van de opleiding in te stromen. Hieraan waren voorwaarden verbonden. Eén van de voorwaarden was het volgen van ‘Summerschool’. Wekelijks een beeldbelmoment om  lessen, colleges en literatuur te bespreken. Op deze wijze zoveel mogelijk lesstof uit Cluster 1 te bespreken en gevoel te krijgen bij het gedachtengoed van Viktor Frankl. Door dit regelmatige contact kwam ik gemakkelijk in het ritme om te studeren, ondanks mijn fulltime baan als coach & consultant. Het regelmatige studeren zorgt ervoor dat ik binnen relatief korte tijd in staat ben om de kennis betreffende logotherapie en existentiële analyse toe te passen in mijn dagelijkse werk. Ik krijg er veel energie van en word er enthousiast van. Dat is ook opgemerkt door mijn opdrachtgevers en creëert een win-win situatie!

(Björna Rekers, student)

 

 

Abdij van Postel: onze unieke leslocatie

Het gastenkwartier (tekst van de Abdij)

Het gastenkwartier van de abdij van Postel (Kontaktcentrum) is een plaats waar mensen in contact kunnen komen met de abdijgemeenschap, met elkaar als gasten en ook met de gastheer zelf: Christus..

Het gastenkwartier telt 28 kamers, waarvan 11 tweepersoonskamers. Daardoor is er plaats voor maximum 39 gasten. Er is het nodige sanitair, voorzien van enkele doucheruimtes. Er is ook een eigen sanitaire ruimte voor rolstoelgebruikers. Het gastenkwartier is trouwens helemaal rolstoeltoegankelijk.

Het gastenkwartier beschikt over de erkenning ‘Toerisme voor Allen’ van de Vlaamse overheid.

Er zijn 3 conferentiezalen voor ontvangst van groepen. Beamer en scherm, alsook internetaansluiting zijn beschikbaar.

In de recreatiezaal kan men gezellig samenzijn en genieten van het Postelse abdijbier.

Bij het gastenkwartier is er een kapel die gebruikt kan worden voor persoonlijk gebed of voor vieringen in groepsverband.

Zowel enkelingen als groepen die komen voor een tijd van bezinning en gebed zijn van harte welkom. In beide gevallen kan men een eigen programma volgen met eigen begeleiding, of men kan een beroep doen op een lid van de abdijgemeenschap voor een conferentie of gesprek (via de gastenpater), of men kan aansluiten bij de initiatieven die georganiseerd worden door de abdijgemeenschap.

Iedereen is welkom: studenten, gezinnen met kinderen, pelgrims… We verlangen wel van onze gasten dat ze dagelijks deelnemen aan één van de gebedsdiensten van de abdijgemeenschap.

Ook daggroepen kunnen gebruik maken van het gastenkwartier van de abdij voor vergaderingen, conferenties en bezinningen.

Abdij Postel

Abdijlaan 16, 2400 Mol, België