Welkom op de website van het Nederlands Instituut voor Logotherapie en Existentiële Analyse

Op deze website vind je informatie over Logotherapie en Existentiële Analyse, ofwel de Derde Weense School in Psychotherapie.

Ons instituut leidt mensen op tot Logotherapeut. De Logotherapie werd ontwikkeld door Viktor Frankl, Oostenrijk-joods psychiater die ontdekte dat het zoeken naar betekenis of zin de meest belangrijke menselijke behoefte is.

Wanneer mensen geen passend antwoord vinden op hun vragen naar de zin en betekenis in het bestaan, kan dit leiden tot lichamelijke en psychische en existentiële problemen.

Logotherapie kan helpen om uiteenlopende klachten te behandelen en te verminderen. Viktor Frankl reikt ons een manier en werkwijze aan waarmee iedereen zelf positie kan kiezen ten opzichte van zijn (gezondheid)situatie en de uiterlijke omstandigheden. Omdat mensen de mogelijkheid hebben te kiezen, zijn zij ook verantwoordelijk voor de beslissingen die zij nemen over hoe ze omgaan met hun leven, problemen, klachten en vragen naar zin en betekenis.

Als je gezondheidsklachten hebt en bovenstaande je aanspreekt, kun je op deze website een overzicht vinden van gecertificeerde logotherapeuten. Consulten worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit het aanvullend zorgpakket.

Het doel van Logotherapie en Existentiële Analyse is mensen te begeleiden op hun weg naar het vinden van concrete betekenissen in hun levenssituatie. Logotherapie biedt hulp in de heroriëntatie op het leven door middel van het serieus ingaan op de existentiële vragen en biedt herstel door het versterken van het vertrouwen in de onvoorwaardelijke zin van het leven en de waarde van de persoon.

Logotherapie en Existentiële Analyse wordt internationaal erkend als een belangrijke en effectieve vorm van psychologische hulpverlening. De groeiende betekenis van Logotherapie wordt onder meer duidelijk uit het nog altijd groeiende aantal instituten, verenigingen en leerstoelen in vele landen over de gehele wereld én de vele conferenties en publicaties.

Het Nederlands Instituut voor Logotherapie en Existentiële Analyse (NILEA) is in de jaren negentig opgericht en verzorgt in Nederland de beroepsopleiding tot Logotherapeut. Op deze website vind je alle informatie.

Ook bieden we bij- en nascholingen voor hulpverleners waarin we onderwerpen behandelen die de visie en werkwijze van Viktor Frankl verbinden met de praktische kanten van verschillende vormen van hulpverlening. Op deze site lees je de actuele informatie over dit aanbod en de agenda.