Workshop 1: Profesjonsfaglig digital kompetanse i matematikk

Dagens læreplan (LK06) er tydelig på at digitale verktøy er en viktig del av matematikkfaget:

"I det meste av matematisk aktivitet nyttar ein hjelpemiddel og teknologi. Både det å kunne bruke og vurdere ulike hjelpemiddel og det å kjenne til avgrensinga deira er viktige delar av faget. "

Noen utvalgte kompetansemål fra Kunnskapsløftet:

  • lage og utforske geometriske mønster, både med og utan digitale verktøy, og beskrive dei munnleg (etter andre årstrinn).
  • teikne, byggje, utforske og beskrive geometriske figurar og modellar i praktiske samanhengar, medrekna teknologi og design (etter fjerde årstrinn).
  • beskrive referansesystemet og notasjonen som blir nytta for formlar i eit rekneark, og bruke rekneark til å utføre og presentere berekningar (etter syvende årstrinn).

Dette er elev-perspektivet, altså hva elevene skal kunne, men hva slags digital kompetanse trenger egentlig en matematikklærer? Det er dette spørsmålet som skal besvares med matematikklærerens profesjonsfaglige digitale kompetanse.

I 'Rammeplan for lærerens profesjonsfaglige digitale kompetanse' hevdes det at "[e]n profesjonsfaglig digitalt kompetent lærer har forståelse for hvordan den digitale utviklingen endrer og utvider innholdet i fagene. Læreren har innsikt i hvordan integrering av digitale ressurser i læringsprosesser kan bidra til å nå kompetansemål i fag og ivareta de fem grunnleggende ferdighetene”. Dette målet er noe svevende, og vårt mål er å konkretisere hva dette betyr gjennom denne workshoppen.

I så måte vil denne workshopen fokusere på læreren, og den digitale kompetansen læreren trenger for å undervise matematikk i skolen. Vi vil se på hvilke muligheter læreren har i sin undervisning, og hva som fins av relevante digitale verktøy for matematikk-faget. Vi vil presentere noen smakebiter fra klasserommet, men mest av alt fokusere på refleksjonen rundt bruk av digitale verktøy i undervisninga.