Samenvatting

Samenvatting

Inleiding:

Als het gaat om gezondheid en arbeidsparticipatie scoort de provincie Limburg, met name Zuid-Limburg lager dan de rest van Nederland. Om deze ongezonde ontwikkelingen in Limburg te stoppen is ´De gezonde basisschool van de toekomst´, hierna genoemd als ´de GBT´ opgericht. Daarnaast levert ook Beweging Limburg Positief Gezond een bijdrage aan deze trendbreuk door te werken met positieve gezondheid. Het vroeg kennis laten maken met positieve gezondheid kan meer gezondheidsvoordelen geven op volwassen leeftijd. Het doel van deze studie is om te onderzoeken in hoeverre positieve gezondheid herkend wordt op de GBT. Hieruit is de volgende vraag gesteld: ´In welke mate herkennen de oprichters en werknemers van de gezonde basisschool van de toekomst eigen regie en veerkracht uit het concept positieve gezondheid binnen de gezonde basisschool van de toekomst?´

Methode:

Er is gekozen voor een kwalitatief onderzoek waarbij oprichters en werknemers van de GBT geïncludeerd werden die minimaal twee jaar werkervaring hebben of meegeholpen hebben met het tot stand brengen van het GBT concept. Bij deze deelnemers zijn semi-gestructureerde interviews afgenomen aan de hand van een interviewschema met de volgende vier topics: Eigen regie, veerkracht, ervaring op/over de GBT & toekomstvisie betreffende de GBT en positieve gezondheid. Deze interviews zijn getranscribeerd en open gecodeerd waarna vervolgens axiaal codes en thema’s zijn gevormd.

Resultaten:

De volgende thema´s zijn er uit dit onderzoek gevormd: Eigen regie en veerkracht bij totstandkoming van het GBT concept, het gebruik van eigen regie en veerkracht in het huidig concept, persoonlijke invloed op eigen regie en veerkracht, belang van implementatie van eigen regie en veerkracht, en expliciete implementatie van eigen regie en veerkracht vanuit positieve gezondheid.

Conclusie:

Uit de interviews bleek dat bij het oprichten van de GBT weinig aandacht besteed is aan positieve gezondheid. Echter herkennen de deelnemers eigen regie en veerkracht uit positieve gezondheid in het concept van de GBT. Deze herkenning wordt vooral ervaren op keuzemomenten, zoals de lunch en beweegactiviteiten. Eventueel vervolgonderzoek zou zich kunnen richten op de wensen en meningen van leerkrachten en leerlingen betreft expliciete implementatie van eigen regie en veerkracht uit positieve gezondheid binnen de GBT.

Aanknopingspunten:

Het valorisatieproduct wordt gebruikt bij de thematafels van Beweging Limburg Positief Gezond. Een soortgelijk product wordt gemaakt en op de markt gebracht om leerkrachten en leerlingen te inspireren.