27ste Vlaams Jeugdschaakcriterium 2020

3de Online Jeugdcriterium van Gent 2020

Zaterdag 28 november

De uitslagen zijn hier te vinden: Open reeks (A-reeks of U20) BabuFrik, C-reeks (U14 of -14j) Jonas_vranckx, D-reeks (U12 of -12j),eliasru, E-reeks (U10 of -10j) cici_schaak en F-reeks (U8 of -8j) HillelToledo

Wij zijn blij dat er weer 123 deelnemers aanwezig waren.

De tussenstanden na Gent. Alleen maar ter informatie voor jullie.

Proficiat aan onze coördinator Martin Deschepper, de nieuwe voorzitter van de Belgische Schaakbond.

3de Online Jeugdcriterium van Gent 2020

Zaterdag 28 november start om 9u het volgende online criteriumtoernooi met 5 ronden Zwitsers. De volgende ronde start telkens 1 min nadat de laatste partij van de ronde gedaan is. De paringen worden gemaakt met de aanwezige spelers, hou je pagina altijd actueel!

Ook voor schoolschakers, die kunnen zich in contact stellen met coord@jeugdschaakcriterium.be

Heb je nog geen stamnummer? Naam, voornaam, geboortedatum en eventueel naam van een schaakclub (indien je bent aangesloten) mailen naar de coördinatoren, dan wordt een G-licentie nummer aangevraagd en een paar dagen later kan je je inschrijven.

Inschrijven (in een reeks) doe je slechts éénmalig, daarna kan je je aanmelden voor het toernooi op je teampagina van Lichess: Open reeks (A-reeks of U20), B-reeks (U16 of -16j) in deze B- reeks (U16) mogen ook volwassenen meedoen onder de 1500 elo), C-reeks (U14 of -14j), D-reeks (U12 of -12j), E-reeks (U10 of -10j) en F-reeks (U8 of -8j)

Enkele praktische tips

Wanneer je ingelogd bent in Lichess kan je naar je teams gaan (voor het criterium zijn dit dus de reeksen) door in het menu "Gemeenschap/Teams" te selecteren. Selecteer je team in het aangeboden overzicht en je komt op een home pagina van het team (zie afbeelding 1). Op deze pagina vindt je dan onder toernooien de beschikbare (ook de reeds voorbije) toernooien. Klik door op het toernooi van Limburg en je komt op de toernooi pagina (zie afbeelding 2). Als je wil deelnemen selecteer je "Neem deel" en je bent klaar om te spelen. Je aanmelden om deel te nemen kan je op ieder ogenblik doen, ook 5 minuten voor het toernooi start. Starten zal het doen om 9h stipt. Ben je iets te laat en het toernooi is begonnen. Geen probleem, Lichess zal je meeparen in de volgende ronde.

Het is een 'Zwiters' toernooi, dit wil zeggen dat de volgende ronde pas gepaard wordt wanneer iedereen klaar is met spelen. Dit zal automatisch na 1 minuut wachttijd gebeuren. Zo hebben de twee laatste schakers nog even de tijd om rond de tafel te lopen. Belangrijk voor de andere spelers is dat ze hun toernooi pagina actief houden zodat je meegepaard wordt met de volgende ronde. Als Lichess opmerkt dat de pagina niet actief is zal je noodgedwongen een ronde moeten wachten. Als je klaar bent met je partij is het misschien wel interessant om partijen van andere spelers te volgen ...

We merken dat er weinig spelers zich hebben aangemeld in de B-reeks. Spelers in deze reeks kunnen zich ook aanmelden in een hogere reeks (A) via het aanmeldingsformulier (selecteer dan in dit geval A-reeks) en je kan dan gewoon meespelen in de A-reeks.

afbeelding 1 - Home pagina van je team.


afbeelding 2 - toernooi pagina

Vlaams Jeugdschaakcriterium - Google Chrome 2020-10-08 05-44-35.mp4
Lichess Games - Home - Google Chrome 2020-10-08 05-59-23.mp4

2de Online Jeugdcriterium van Turnhout 2020

Zaterdag 31 oktober om 9u een toernooi met 5 ronden Zwitsers.

Hier vind je de uitslagen per reeks:

Open reeks (18 dln) Jooin3, , C-reeks (-14j / 14 ) Woutve, D-reeks (-12 j / 40), NiVec E-reeks (-10j / 28 ) cici_schaak en F-reeks (-8j / 22 ) Arne Stroobant.

122 deelnemers wij zijn content.

De tussenstanden kan men hier vinden.


"1ste Online Jeugdcriterium van Limburg 2020 "

Onze eerste internettoernooi zit er op: 96 deelnemers, spijtig genoeg kon de B-reeks niet spelen wegens te weinig deelnemers

A-reeks (20) Vintar , C-reeks (14) Fresteintz_23, D-reeks (27) Mamaxx, E-reeks (23) mysticchessgame en F-reeks (12) HillelToledo.

Vergeet niet jullie reactie over dit toernooi te schrijven.

Grootste aanpassingen in reglement voor 2020 zijn:

  • -16 jaar (B) + volwassenen onder de 1500 elo (Geen jeugd A-spelers)

  • In de reeksen -8 jaar (F) en -10 jaar (E) worden 9 ronden gespeeld aan een bedenktijd van 15’ per speler. In de overige worden 7 ronden gespeeld met een bedenktijd van 20’ + 5” per zet (increment). In het 2-daags toernooi van Brugge gelden andere bedenktijden: 30’ bij de -8 en -10 jaar en 35’ + 5” per zet bij de overige reeksen. Indien door omstandigheden er onvoldoende geschikte klokken (increment, invoeren tijdstraf) beschikbaar zijn, worden de laagste reeksen voorzien van de beschikbare klokken en wordt er met de coördinatoren een geschikte oplossing uitgewerkt. Indien enkel aan het increment niet kan voldaan worden zal er gespeeld worden op 25’.

Het "Criterium goes Lichess"

Om onze schakers nog de kans te geven om te schaken in de format van het criterium werd het inschrijvingsformulier wat herwerkt. Zo kunnen we de inschrijvingen voor de gekende reeks-indelingen doorsturen naar Lichess. Het toernooi van Limburg was in een uitgestelde versie voorzien op 4 oktober. We willen in de online formule een vast (herkenbaar) tijdstip hanteren om een online toernooi te organiseren (laatste zaterdag van de maand). Daarom wordt de online versie van het 'Criterium van Limburg' voorzien op zaterdag 26 september. Start om 9h stipt.

Per reeks dien je je éénmalig aan te melden (voor alle toekomstige toernooien), dit kan je enkel hier . (noot voor de ervaren Lichess-gebruiker: je kan niet aanmelden via de teampagina in Lichess).

"1ste Online Jeugdcriterium van Limburg 2020 " op Lichess: A-reeks B-reeks C-reeks D-reeks E-reeks F-reeks

Op onze website werd een pagina met bijkomende informatie gecreëerd. Omdat we willen rekening houden met de opmerkingen/suggesties van de ouders/trainers/schakers hebben we daar ook meteen een feedback formulier aangemaakt.

Ook Brugge laat ons weten dat ze dit jaar geen jeugdtoernooi inrichten.

Dag jeugdschaakliefhebbers,

Door de moeilijke coronatijden, stellen we voor, geen eindstand te maken van het Vlaams Jeugdcriterium 2020.

We hopen op betere tijden in de toekomst misschien al in 2021.

Onze gezonde groeten,

De organisatoren

1ste Criteriumtoernooi op zondag 23 februari in Geel

Er waren 164 deelnemers op deze winderige en regenachtige dag afgekomen naar Geel.

De eindstanden :

Open reeks (A-reeks: -20j)(-20j: 16dln)(volw:10dln.) jeugdspeler Luuk Baselmans

B-reeks (11dln)(+volw. -1500 elo/6dln) jeugdspeler Leon D'Haenens

C-reeks (-14j / 30 dln) Mikhail Akulov

D-reeks : (-12j / 34 dln) Maya Burssens

E-reeks (-10j / 39 dln) Ivan Bernard

F-reeks : (-8j / 18 dln) Boyd Leenen