Blog

BLOG

Izabrana nova predsjednica UZP Kutina

Na Izvanrednoj izbornoj skupštini Udruge za zaštitu potrošača Kutina (UZP Kutina) održanoj u subotu 16. listopada 2021. godine, za predsjednicu udruge izabrana je Marija Vizner, koju će u radu uz dosadašnjeg podpredsjednika Dragutina Vagnera podupirati i novoizabrani podpredsjednik Ivo Andrilović.


U prostorijama UZP Kutina s početkom u 10 sati, uz poštivanje svih protuepidemijskih mjera, održana je izvanredna izborna skupština udruge, koja je krajem 2020. godine iznenadnom smrti predsjednika Zlatka Bosaka, ostala bez vodstva i glavnog promotora zaštite prava potrošača, koji je svojim radom obilježio jedno plodno razdoblje udruge. Kako je rekao potpredsjednik udruge Dragutin Vagner, predsjedavajući Skupštinom: „Ovo je velik gubitak za udrugu, koja je tijekom 2020. godine radila smanjenim intenzitetom, pokušavajući konsolidirati redove i nastaviti s radom u ovim izvanrednim okolnostima, a u kojima je i Grad Kutina izašao u susret kod rješavanja nastalih problema u Udruzi“. Stoga je bilo nužno organizirati izvanrednu izbornu skupštinu Udruge, kako bi se izabrao novi predsjednik te podnijela Izvješća o radu i Financijsko izvješće za 2020. godinu s planovima do kraja 2021. godine. Sukladno Statutu Udruge, natpolovičnom većinom delegata jednoglasno su usvojena podnesena izvješća i planovi te uz po jedan suzdržani glas izabrana nova predsjednica i potpredsjednik Udruge. Marija Vizner bila je u samim početcima Udruge 2006. godine vrlo aktivan član, koja je svojim angažmanom doprinijela rješavanju pritužba građana vezanih uz distribuciju plina i ostalih pitanja te se odlučila ponovo aktivnije uključiti u zaštitu prava potrošača uslijed izvanrednih okolnosti u Udruzi. Ivo Andrilović dugogodišnji je aktivni član Udruge koji svojim upornim i kontinuiranim radom od samog početka osnivanja Udruge do danas doprinosi zaštiti prava sugrađana, osobito u području javnih usluga i zaštiti prava stanara velikih stambenih objekata.


Kako je u svome obraćanju prisutnima rekla novoizabrana predsjednica Marija Vizner: „Pred svima nama je razdoblje u kojem trebamo zajedničkim i timskim radom omogućiti našim sugrađanima pravovremeno informiranje i pružanje pomoći u rješavanju brojnih problema i pitanja vezanih uz zaštitu njihovih prava kao potrošača i članova društva, kojima se pružaju mnoge javne i druge usluge. Područje djelovanja Udruge je široko te se moramo organizirati unutar članstva, ali i privući nove članove, zainteresirane za rješavanje svakodnevnih pitanja kojima se želi podići standard življenja i zadovoljstvo naših sugrađana. Novonastali uvjeti života izazvani pandemijom korone, promijenili su dijelom potrebe i navike građana otvorivši društvene mreže kao vodeće kanale informiranja i komunikacije. Na ovim kanalima, uz dosadašnje, Udruga mora dodatno poraditi i omogućiti što većem broju građana aktivnije uključivanje u rješavanje brojnih problema s kojima se susreću, kao i zauzimanju zajedničkih stavova i donošenja odluka koje će Udruga zastupati u ostvarenju njihovih potrošačkih prava, prema institucijama i pružateljima usluga. Osobito važno biti će i povezivanje s drugim srodnim udrugama u okruženju, na regionalnoj i nacionalnoj razini, kako bi se razmijenila iskustva i osnažilo djelovanje Udruge. Moramo shvatiti kako nitko nije „otok“ i da su najbolja rješenja i uspjesi vezani uz timski rad. Stoga pozivam sve sugrađane, koji imaju iskustva u rješavanju svojih dosadašnjih potrošačkih problema, iskustva i znanja u pojedinim područjima, da nam se pridruže u radu Udruge kako bi iskoristili sve alate koji su nam na raspolaganju u postizanju ciljeva – zaštite prava potrošača i stvaranja boljih uvjet života!“.


PRIOPĆENJE ZA JAVNOST – UZP KUTINA


15.9.2022.

PO KOJOJ CIJENI PLINA ĆE SE GRIJATI STANARI ZAGRADA SA ZAJEDNIČKOM KOTLOVNICOM?

U svjetlu svih događanja oko opskrbe plinom na distributivnom području Moslavine Plin (Kutina, Popovača i Velika Ludina) i obavijesti tvrtke E.ON o novom poskupljenju plina od studenog (3 puta veća od cijene za javnu uslugu), predstavnici suvlasnika i stanari zgrada sa zajedničkim kotlovnicama iskazali su opravdanu zabrinutost i pitanje: Po kojoj cijeni će se grijati ove sezone?

Predstavnici zgrada i UZP Kutina su u posljednja dva mjeseca intenzivno komunicirali s kupcem energenta za kotlovnice ovih zgrada - upraviteljem Stambeni servis – Poslovni centar d.o.o. kako bi se riješilo ovo pitanje, koje gotovo svakodnevno puni stranice medija i mijenja ishode u skladu s odlukama Vlade i potezima opskrbljivača. Stoga je i Upravitelj čekao rasplet situacije s cijenama plina i odlukama Vlade, koja je morala donijeti mjere kako bi građane zaštitila od „divljanja“ cijena plina na tržištu te razriješila problem pritiska i prelaska velikog broja korisnika na javnu uslugu koja ima zagarantirane cijene do travnja 2023. godine.

Nakon prvih najava Vlade o mjerama za zaštitu kućanstva i gospodarstva, u četvrtak 15. rujna održan je sastanak predstavnika suvlasnika osam zgrada i Upravitelja Stambeni servis u organizaciji UZP Kutina, kako bi se riješilo pitanje opskrbe plinom zajedničkih kotlovnica. Sastanku su prisustvovali predstavnici zgrada Centar 1, Centar 2, Neboder, A. Hebranga (Bosanska ambasada), P. Krešimira IV br. 47-51 (zgrada s Erste bankom) i br 8 (zgrada Selk), M. Lovraka 1 (plava zgrada – Gimnazija), A.G.Matoša 36 (zgrada kod Šumarije) te direktor Stambenih servisa Goran Kajfeš i djelatnik Darko Tunjić. Upravitelj je izvijestio predstavnike kako je tvrtka E.ON dostavila Stambenim servisima obavijest o poskupljenju plina za kućanstva, koja u odnosu na sadašnju ugovorenu (0,18886 kn/kWh + dist. trošak + naknade) od studenog iznosila više od 6 puta (1,2064 kn/kWh + dist. trošak + naknade). Stoga je tvrtka E.ON Stambenim servisima, kao i svim ostalim građanima, u obavijesti navela mogućnost prelaska na opskrbljivača u javnoj usluzi Gradsku plinaru Zagreb – Opskrba. Kako bi se troškovi grijanja sveli na najpovoljniju cijenu energenta, Upravitelj će poslati zahtjev za promjenom opskrbljivača GPZO-u te nastojati ovo pitanje riješiti na najprihvatljiviji način za stanare (po cijeni za kućanstva). Cijena plina javne usluge GPZO za kućanstva je 0,4265 kn/kWh (+ naknada), što bi za stanare ovih zgrada značilo poskupljenje plina (grijanja) oko 2 puta (obračuni iskazuju povećanje ne uzimajući u obzir subvenciju koja je ista za sve cijene). U novonastalim uvjetima poskupljenja plina posebno su se nepovoljnima pokazali ugovori o obnovi kotlovnice sa Stambenim servisima i uslugama grijanja za zgrade Centar 1 i Centar 2 te će se na traženje predstavnika održati poseban sastanak po ovom pitanju.

U raspravi su se tražila pojašnjenja i odgovori na način obračuna grijanja i tople vode na računima stanara, a predstavnici su ukazali i na nedovoljnu transparentnost rada Upravitelja te uvida u račune plina, kao i manjkavosti uvida u stanje računa. Upravitelj je prihvatio prigovore te najavio kako će ubuduće omogućiti redovite uvide u traženo.

Udruga će nastaviti surađivati s predstavnicima suvlasnika po ovom i ostalim pitanjima te redovito izvještavati javnost po pitanjima vezanim uz troškove i prava potrošača.

2.6.2022.

Uspješno posredovanje UZP Kutina između predstavnika suvlasnika i Moslavina d.o.o.

Na inicijativu UZP Kutina održan je 2. lipnja 2022. sastanak predstavnika suvlasnika zgrada u ulicama Andrije Hebranga i Kneza Trpimira i Moslavine d.o.o. na kojem su dogovorene daljnje zajedničke aktivnosti u rješavanju dugogodišnjeg problema pojave razlike očitanih i naplaćenih količina vode između glavnog i pomoćnih vodomjera, koje često premašuju i nekoliko desetaka kubika vode. Unatoč dosadašnjih nastojanja nekih predstavnika stanara da u suradnji s djelatnicima Moslavine detektiraju i eliminiraju moguće uzroke, nisu uspjeli riješiti problem. UZP Kutina i predstavnici stanara apelirali su na potrebu rješavanja ovog problema koji zahtijeva dodatni angažman svih resursa Moslavine, kako bi se potrošačima obračunavala stvarno utrošena količina vode očitana na vodomjerima u zgradi. Moslavina je izrazila spremnost u rješavanju ovoga problema te je dogovoreno da će se izvršiti pregled vodovodnih instalacija zgrade i trošila, specijalnom opremom za ispitivanje vodoopskrbnog sustava. Pojašnjene su i aktivnosti na projektu aglomeracije, koja bi trebala unaprijediti sustave odvodnje i vodoopskrbe.

Sastanku je prethodio dopis UZP Kutina Moslavini d.o.o. s pritužbama predstavnika stanara, a koje je udruga okupila u cilju rješavanja potrošačkih pitanja i zaštite prava potrošača. Veći dio pritužbi je uvažen i razjašnjen, no kao kompleksniji problem istaknulo se upravo ovo pitanje neutvrđene razlike vode u zgradama, za čije je rješavanje postignut zajednički dogovor te se očekuju daljnji koraci i pozitivan ishod.

15.3.2022.

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN ZAŠTITE POTROŠAČA

Povodom Svjetskog dana zaštite potrošača u Dvorani društvenog doma u Selnici održana je konferencija za medije u organizaciji Razvojne organizacije zaštite potrošača (ROZP) i Društva potrošača Međimurja (DPM), na kojoj su prisustvovali i predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, voditeljica Službe za provedbu politike zaštite prava potrošača Mirela Skočić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radonović te predsjednica UZP Kutina Marija Vizner. Bila je to prilika da se javnost podsjeti na potrošače i koja su njihova prava.

S radom i ciljevima Razvojne organizacije, jedinog aktivnog saveza udruga potrošača u Hrvatskoj, nazočne je upoznala direktorica Gordana Lukić, dok je o Društvu potrošača Međimurja govorio predsjednik Željko Tomašić.

"Misija Društva potrošača Međimurja je osigurati da se naša prava kao potrošača ne mogu nikad ignorirati i da se glas potrošača mora čuti i poštivati! Moramo uvjeriti sve subjekte da su upravo potrošači korektivni faktor tržišta", poručio je Željko Tomašić.

Razvojna organizacija zaštite potrošača i Društvo potrošača Međimurja od prosinca prošle godine još su se čvršće povezali – u Selnicu je iz Zagreba premješteno sjedište ROZP-a te DPM-a iz Vukanovca, a napravljene su i izmjene u vodstvu i raspodjeli poslova, ali o potrošačima i dalje nastavlja skrbiti isti tim stručnjaka, dugogodišnjih aktivista u pokretu za zaštitu potrošača.

Kroz Info centar potrošača, jedino savjetovalište u Hrvatskoj koje DPM provodi od 2016. godine, lani je potrošačima pruženo 2.554 savjeta, od čega njih 641 putem info-telefona i još 1.913 elektroničkom poštom ili putem društvenih mreža.