fenomenler

İlk fenomenler

Hazırlayan Sevgül POSTACI


Yaptığım araştırmada 1993-2004 yılları arasında internet fenomeni kavramında çok kişi ve kişilere yer verilememiş, bahsi geçen tarihleri kapsayan, sohbet, oyun, telefon şakaları ve arkadaş bulma siteleri o tarihlerde revaçta olduğundan bu kriterler üzerine paylaşım yapılmıştır.

Türkiye’de internet kullanımına 1990 yıllarında başlamış o dönemde internet kafelerde sohbet siteleri ve arkadaş bulma siteleri popüler olarak gündemde olmuştur, dolayısıyla ilk internet fenomenimiz “Mahir” olmuştur, sosyal medya kullanımı ve yaygınlığı 2004 yılında “Facebook”, 15 Şubat 2005 tarihinde de “Youtube” hayatımıza girmiş bununla birlikte içerik paylaşımları ve sosyal medya kullanımı 90’lı yıllara göre sohbet ve oyunun dışında çok farklı boyutlara ulaşmıştır, son olarak da 2006 yılında “Twitter” ile birlikte ülkemizde de küresel dijital çağın nimetlerinden yararlanır olduğumuz doğrultusunda, eski tarihli çılgın fenomenler yok denilecek kadar azdır.

Ayca_22

Noel Dayı, animasyon

Mahir Çağrı, İnternet Mahir’imiz

Muhabbet- Murat Erzen

Erzurumlu Bülent Abimiz, telefon ses kayıtları


CHAT PROGRAMLARI

- MIRC - Yonja.com - Netloy

- İtiraf.com - Myspace.com - Superonline- sohbet kanalı

- ICQ - MSN- müzikli mesaj

- Limewire - Orkut.com

- Winamp - Pikniktube, çakma Youtube

- Netspace Navigator - Hi5- Stalker düşmanı


Saygılarımla, Bilgilerinizi rica ederim!


Gül Postacı


Ayça_22



Bir neslin erkeklerinin hayalini yıkan Ayça_22 şu an KOSGEB kredisiyle açtığı gözlemecide kendi işinin patronu veya öyle umuyoruz. Eğer burayı okuyorsan sağ alt köşeden çık gel sarı saçlım, piksel gözlüm.

Bir grup girdiğimiz sitelerde erkek-bayan demeden sürekli altta bize kamera açmaya çalışan kızcağız . . Yeter artık yahu bırak peşimi demekten bitip tükendiğim kız . . Yapışkan bir şey . .

Reddedilmekten bıkmadı, yüzsüzlüğü cabası . .

Şu Ayça_22'yi baş göz edelim de bizi rahat bıraksın istedik x J

Sanal dünyanın en popüler kızını bir zamanlar bizim Play Boy Şenol isimli arkadaşımızla baş göz etmeyi düşünüyorduk . .

Lâkin gelin adayımız Ayça_22 sırra kadem bastı . . :=)

Gerçek kimliği ya da bağlı olduğu kurum hakkında en ufak bir bilgi yok :=)

- Tıklayanlar var mı acaba ? şeklindeki sorulara

Sayın x: " Herkesin ilgisini çeken bir şeyler vardır" :D

şeklinde tartışmaya açık bir yorum sunuyor :=)

Yalnız şu bir gerçek ki internetle yeni yeni tanışanların tıklamadan edemediği, acaba içeride ne var sorusunu kendisine defalarca sormasına neden olan esrarengiz bir profil olmaz özelliği göstermektedir x:)

MUHABBET –MURAT ERSEN -2003

Zu Spat, daha da yaygın adıyla "Sie liegt in meinem Armen" şarkısıyla 2000'lerin başında İnternet Cafelerin milli marşı olan parçayı seslendiren Çetinkaya, Murat Ersen veya sahne adıyla Muhabbet, (d. 3 Ağustos 1984,Köln,)Türk asıllı Alman şarkıcı.1960'larda çalışmak için Almanya’ya giden ve oraya yerleşen 1. kuşak bir göçmenin torunudur. Aslen Eskişehirli olup Almanya'da doğmuştur. Ağabeyi Levent Erşen (sanatçı adı $iki Pa!) ile birlikte 11 yaşlarında evde müzik yapmaya başladı. 2003 yılında Almanya’da 4. kuşak göçmen çocuklarının Türkçeyi iyi anlamadıklarından yola çıkarak Almanca aşkı ve sevgiyi anlatan Arabesk parçalar yapmaya karar verdi. İlk şarkısı olan 'Sie liegt in meinen armen' adlı şarkıyı 2003 yılının Ocak ayında yazmıştır. Fakat onun vokalistliğini yapan Çetin Çetinkaya onun şarkısını ondan önce kendi adıyla İnternet'te yayınlayınca onunla yollarını ayırdı.

https://www.youtube.com/watch?v=bzi20HKZj1M

https://www.youtube.com/watch?v=BFzCgqlS3tk

2004 yılında müziklerini ve sözlerini kendi uyarladığı-çevirdiği Almanca Arabesk parçalarını İnternet'e koymasıyla Almanya’da yaşayan Türk toplumunun yanı sıra Alman gençliğinin de ilgisini çekti. 2006 yılında dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Muhabbet'i Türkiye’ye davet ederek müzik aracılığıyla Türk ve Alman toplumun dostluğunu pekiştirdiğini söyledi. 2007'de yine Muhabbet Almanya'da bir festivalde Federal Almanya Cumhurbaşkanı horst Köhler’in katkılarıyla 3800 kişinin önünde konser verdi. Ağustos 2007 sonunda Rap tarzı müzik yapan Alpa Gun tarafından "Verbotene Liebe" (Yasak Aşk) isimli single'ı piyasaya sürüldü. Kaynakça: tr.wikipedia.org, youtube.com

İNTERNET MAHİR (I Kiss You)

İnternet Mahir, asıl adı Mahir Çağrı olan, "I kiss you all" sloganı ile tanınmış ve yaptığı basit kişisel web sitesi ile ödül almış kişidir. Mahir Çağrı, 1999'da açtığı kişisel web sitesi ile dünyanın tanıdığı bir isim haline gelmiş, gerçek bir internet fenomenidir. Dönemine göre normal kabul edilebilecek basit bir tasarım, hafif kırık bir İngilizce ile kurulan bu sitede samimiyet vardı. Mahir Çağrı, gündelik yaşamından koyduğu fotoğraflarla, 'Türkiye'ye gelirseniz sizi beklerim, evimde ağırlarım' yazdı, masa tenisi oynarken, akordeon çalarken çekildiği fotoğraflarını koydu ve açtığı ikissyou.org adlı sitesine, yüz binlerce ziyaretçi geldi!

Sitedeki içerik şu şekildeydi; "I KISS YOU!!!!!!" (Sizi öperim!!!!!!) "Who is want to come TURKEY I can invitate ..... She can stay my home ........" (Kim Türkiye'ye gelmek ister ben davet edebilirim ..... O (kız) evimde kalabilir ........"I like music , I have many many music enstrumans my home I can play" (Müzikten hoşlanırım, evimde çalabileceğim birçok müzik enstrümanı var.) "My profession jurnalist , music and sport teacher , I make psycolojy doctora " (Mesleğim gazetecilik, müzik ve spor öğretmeniyim, psikoloji doktorası yaptım.) Türkçe düşünülerek İngilizce yazılmış bu satırlar, eleştiriden ziyade tüm dünyada sempati toplamıştır.

Çağlar boyunca kulaklarımıza büyülü sözler fısıldandı. İnternet devrinde ise büyülü sözleri büyülü bir öpücüğe dönüştüren bir adam ortaya çıktı. Gönderilen tek bir öpücüğün ardından milyonlarca hayranı onunla tanışmak istedi. Büyülü öpücüğün hikâyesi ve arkasında yatan felsefe dünyayı değiştirebilir. Annesine düşkün bir çocuk olarak tanıtılan Mahir, annesinden gelen samimi ve sevgi dolu öpücüğün büyüsünü hayatı boyunca unutamaz. İlk aşkıyla birlikte yaşadığı hayal kırıklığının ardından karşısına çıkan her kadınla o ilk aşkın yaralarını sarmaya çalışır. İstediği sadece sevgi dolu samimi bir öpücüktür. Bunun için son bir umutla internet sitesi üzerinden dünyaya öpücük gönderir. İşte o anda Mahir’in hayatı tamamen değişir. Yalnız bir insan olan Mahir, bir gecede internet ortamının en meşhur karakteri haline gelir. Mahir’in büyülü öpücüğünün etkisi her geçen gün artar.

Not: Görselde, bir hayranının 'we love sex, too' afişi taşıdığı görülüyor. Ancak Mahir, verdiği bir röportajda sitesine 'I love sex' yazmadığını, bunun bir hacker tarafından yapıldığını söylemiştir.

Mahir Çağrı, ya da kendisiyle bütünleşmiş lakabıyla İnternetMahir, 'i kiss you' diyerek ilk Türkçe blogu açmıştı. Hatta muhtemelen dünyanın ilk blogları arasında da yer alabilir. PC World dergisi tarafından yapılan bir haberde, dünyanın en kötü web siteleri arasında 24. sırada bulunan ikissyou.org, 16 sene önce günde 1 milyona yakın kişinin ziyaret ettiği bir adresti, Sayının ciddiyetini şöyle de anlatabiliriz, 2000 yılında Türkiye'deki internet kullanıcılarının sayısı 1 milyon 750 bindi...

Mahir'le birlikte, dünyada birçok kişi internetin gerçek gücünü keşfetmiş oldu. Kaynakça: onedio.com, eksisozluk.com



NOEL DAYI -Animasyonu



İlk olarak 2000’lerin başında, Türkiye’nin en çok izlenen mizah ve eğlence sitesi Grafi2000.com’da yayınlanmaya başlayan Noel Dayı serileri, kısa bir sürede internet fenomeni haline geldi. “Bilişim dünyası ile mizah dünyasını birleştiren” Grafi 2000 Prodüksiyon tarafından yayına hazırlanan ve internette tıklanma rekorları kıran ünlü animasyon serisi, Bir zamanlar flaş animasyon olarak ünlü olan Türk yapımı noel baba. kara kaşı kara gözü argo konuşması ve yumurta topuk ayakkabısıyla göz doldurmuştur, ama o da internet aleminin tozlu sayfalarına karışıp gitmiştir.



ERZURUMLU BÜLENT- Telefonda cinnet geçiren Bülent Abi’miz

http://alkislarlayasiyorum.com/icerik/75912/internet-fenomeni-cinnet-getiren-erzurumlu-bulent-kufur-icerir

2000'li yılların başında önce Erzurum'da sonra da tüm Türkiye'de bir fenomen haline gelen, cep telefonlarında "Erzurumlu.amr" şeklinde kayıtlı olan efsane ses kaydını dinliyoruz. "Günde 75 kere" kendisini arayıp ses çıkartmadan dinleyen telefon sapığına Erzurum'lu Bülent Abi'miz dümdüz saydırıyor efendim. Alkışlarlayaşıyorum.com , gece heç yatmiyanların sitesi..

Chat programlarının atası "MIRC"


Efsanelerden bahsedeceksek sakince ayağa kalkıp, ceketimizin düğmelerini ilikleyip, “chat’’leşme kavramını hayatlarımıza sokan Mirc’e teşekkürü bir borç bilmemiz lazım. Basit ara yüzüyle bilgisayarın başına ilk kez oturan birinin bile dakikalar içerisinde kullanabileceği MIRC, nick dediğimiz kullanıcı adı dışında başka hiçbir bilgiye gereksinim duymadan saatlerce sohbet imkanı sağlıyordu. O yıllarda ergenliğini yaşayan ve internet kullanma şansına sahip olmuş birçok insan için farklı bir yeri bulunuyor. Bir kuşağın ömrünün en taze yıllarını internet kafelerde solduran site, zamana yenik düşenlerden.

Bir dönemin sırlarının ortaya döküldüğü site "itiraf.com"


İnternetle tanışmadan önce her şeyi içinde tutan insanlar, modemin düğmesine basılmasıyla adeta yılların suskunluğunun acısını çıkardılar. Bir dönemin derste kalem açma bahanesiyle sınıf kapısının yanındaki çöp kovasının etrafında toplanıp gıybet yapan çocukları, bu defa birer yetişkin olarak, itiraflar etrafında buluşmuştu. Herkesin söyleyecek bir itirafı olduğunu bizlere göstermiş, site sahibinin itiraflara yaptığı komik yorumlarla da kullanıcılarının gönlünde taht kurmuştu. O eski halinden eser olmayan site şimdi hala hayatına devam edenlerden. Ama hala nostaljik konuşmalarda bahsi geçmesine bakılırsa, eski tadı çoktan kaçmış görünüyor.

"MIRC" denince akla, hemen onun adı gelir "ICQ"



irabilis isminde İsrailli bir genç tarafından oluşturulan site, yayınlandığı dönemde bir anda dünyanın en çok kullanılan mesajlaşma programlarından biri konumuna yükselmişti. ICQ, İngilizce “I seek you” (seni arıyorum) cümlesinin kısaltması olarak lanse edilmişti. Kullanıcılarına ardışık olarak UIN ismiyle verilen kullanıcı numaraları hala değerlidir. Msn icat olunca azalarak bitenlerden olan site, artık unutulmaya yüz tutanlardan.

İnternetin elit Facebook’u "Yonja.com"


2000’li yıllara damgasını vuran bir diğer efsane de bugünün Facebook’u niteliğindeki yonja.com’du. İnternet tarihinin ilk cool’ları Yonja menşeiliydi. Son derece kaliteli bir ara yüze sahip olan site, zamanının sitelerinden bir adım öndeydi. Paralı üyelik sunmasına rağmen bir hayli popüler olan site, Facebook’un ücretsiz hizmetle ortaya çıkışından bu yana belini doğrultamadı.

Müzisyenlerin uğrak platformu "Myspace.com"


2002 yılında kurulan MySpace’in yükselişi çok hızlı ve ani olmuştu. Sosyal medyanın ilk örneklerinden biri olan MySpace, Amerikalı bir genç olan Thomas Anderson tarafından kurulmuştu. İnternetin dünya genelinde çok da yaygın olmadığı dönemde 4 sene gibi kısa bir süre 100 milyon üyeye ulaşan MySpace, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu birçok ülkede ofis açmıştı. Özellikle amatör müzisyenlerin uğrak yeri olan site, nice albümlerin, nice şarkıların lansmanın yaptığı bir platformdu. Hala aktif olarak hizmet veren MySpace, o şaşalı günlerinin artık çok uzağında. İzlediği hatalı politikalar ve hızla büyüyen Facebook yüzünden küçülmeye giden site kabuğuna çekildi.

Dinlenilen şarkılarla mesaj verme "MSN"



Bir neslin gecelerini gündüz eden, benim de kişisel olarak ‘’internette chat’’ kavramıyla tanıştığım uygulamaydı Messenger. Az mı titreşim gönderdik, art arda oturum aç-kapa yaparak arkadaşlarımızın ekranlarında flood’lar yaptık. Toplu konuşmalarda saatlerce dönen geyik muhabbetler, ne dinliyorum özelliğini göstererek şarkılarla mesaj vermeler… “cnm bnm web cam bozuk’’ bahaneleriyle görüntülü konuşmalardan sıyrılan bir neslin uğrak yeriydi MSN

İletileri için Comic Sans kullananlar toplansa neredeyse bir Avrupa ülkesi büyüklüğüne ulaşacaktı. Kendini ekleyip nickinin listede nasıl göründüğüne bakmayan bizden değildi. Konuşulan kişiye titreşim atarak rahatsız edilir, uygulamanın güncellemesi gelir gelmez herkesi şenlik havası alırdı. Şimdilerin en çok özlenen nostaljisi olan msn, Facebook Messenger’ın ocağına incir ağacı diktiklerinden.

Virüslü dosyalara rağmen "Limewire"


Yeşil- sarı limon kesiti logosuyla, ADSL’in evlerimize yeni yeni girdiği, bir şarkının 10-15 dakikada indirildiği o karanlık yılların en güzel uygulamasıydı Limewire. O sıralar ortalıkta dolaşan ‘’Limewire’den dosya indirenleri polisler yakalıyor’’ söylemleri bile zamane gençliğini yıldıramamıştı. Bir şarkısı beğenilen grubun bütün albümünü indirmek de kullanıcıların ‘risk budur’ deme şekliydi. İçerisinde bulunan yüzlerce virüslü içeriğe rağmen, döneminin en sık kullanılan programlarından biriydi. “Atın ölümü arpadan olsun, bilgisayarım virüs yiyecekse senden yesin beee’’ diyen sadık bir kullanıcı kitlesine sahipti. Torrent gerçeğiyle ve ardı arkası kesilmeyen davalarla yüzleşmek onu da tarihin tozlu sayfalarına itti.

Google çalışanı bir Türk’ün zaferi "Orkut.com"


2004 yılında Orkut Büyükökten’in kendi ismini verdiği bu oluşum, Facebook gibi sosyal bir arkadaşlık sitesiydi. Özellikle ne hikmetse? Brezilya’da popüler olan sitenin üye sayısı diğer ülkelerde de hızla artıyordu. Facebook’un popülerliğini artırarak yavaş yavaş galip geldiği savaş, nihayetinde Brezilya kalesinde de Facebook’un üstün gelmesiyle kaybedilmiş oldu. 2014 yılında Google tarafından kapatılan site aracılığıyla nice insanlar tanışıp arkadaş olmuş, hatta bu arkadaşlıkların birçoğu evliliklerle sonuçlanmıştı. Sitenin sahibi Orkut ise yoluna hello.com isimli yeni oluşumuyla devam ediyor.

İlk göz ağrısı müzik oynatıcısı "Winamp"


Söz konusu efsanelerse, her ne kadar bir site olmasa da Winamp’ın varlığını atlamak olmaz. Değişen tema renkleriyle, unknown artistleriyle bir döneme damgasını vuran müzik oynatıcı uygulama, şimdilerde tarihin tozlu sayfalarında yerini alanlardan. Hala geçmişe özlem duyan; Spotify, iTunes ve diğer yeni yetmeleri reddedenler tarafından kullanılsa da, eski görkemli günlerinin çok uzağında. Kullanıcılarının hala o günlerin özlemini andığı sohbetlerde adı geçiyor ve “Seninle az şarkı dinleyip, playlistlerimizi hazırlamadık be Winamp!’’ diyerek incelememize bir başka siteyle devam ediyoruz.





Çakma Youtube’dan Hallice "Pikniktube"


Şimdilerde Türkiye’nin en çok ziyaret edilen sitelerinden olan Youtube, bir dönem erişime kapatılmıştı. Video paylaşımının popüler olduğu o dönem herkes sessizce bu ihtiyacı karşılayacak yeni bir platform beklentisindeydi. Ve o platformun öncülüğünü Beyaz Show ekibi çekti. Youtube’a benzeyen logosu ve fonetiğiyle birçok kullanıcı tarafından “çakma’’ olarak nitelendirilse de kısa sürede popüler oldu. Zaten internet hızının düşük olduğu o dönemde bir de kendini geliştirmeyerek “rüzgar gibi geçip gidenler ‘den biri oldu. Kapatıldığının haberini veren siberkultur.com sitesi bile inception misali kapatıldı.

İnternet Explorer’ın ezeli rakibi "Netspace Navigator"


Sadece internet siteleri miydi tarihe karışan? Internet Explorer’lar, Safari’ler, Firefox’lar hayatımızda şimdiki kadar yer edinmemişken Netscape’ti tarayıcı yoldaşımız. Müdavimlerinin oldukça kullanışlı bulduğu Netscape, ismini efsaneleşmişler listesine yazdırmayı başaranlardan.

Internet Explorer’ın Internet Explorer olduğu zamanlarda en dişli rakibiydi. Zamana yenik düşüp kendisini yenileyemedi ve Nokia misali sessiz sedasız sanal savaştan elini ayağını çekti

Stalker düşmanı site "Hi5"


Facebook olmadan önce sadece Yonja mıydı ekleşip chatleştiğimiz site? hi5 dazamanının en popüler sitelerindendi. Her ne kadar şimdilerde ‘’ağğğbi minimalizm yha’’ desek de, geçmişte içinden çıkmadığımız siteler karmaşık ve adeta göz kanatan tasarımlara sahipti. Hi5 benim de ergenliğimin kenarından köşesinden yakaladığı, amaçsızca tanışma sitelerinden biriydi. Fotoğraflarımızı paylaşıp yorum beklerdik acaba neler yazacaklar diye. Profillerin herkese açık olduğu, kimsenin içinde art niyet gütmediği şeffaf yıllardı. Şimdilerde “acaba profilime kimler giriyor’’ sorusunu merak etmeye fırsat vermeden herkesi teker teker gösteren stalker düşmanı site, günümüzde nostalji masalarının mezesi olmaktan kurtulamayanlardan.











Türk gençlerinin ilgisinden nasibini alan "Netlog"


Türk gençliğinin akınına uğrayan bir diğer arkadaşlık sitesiydi Netlog. Hi5’da namımızı yürüttüğümüz uluslararası arenaya bir de Netlog tarafından çıkmıştık. Yine hi5’da olduğu gibi fotoğraflar yüklenir, beğeniler beklenirdi. Kullanıcılarını zamanında spam kutusuna gelen mesajlarla bıktırmış olsa da uzun süre popülerliğini oldukça korudu. Bir Facebook olma potansiyeli varken yavaş yavaş yitip gidenlerden olmanın önüne geçemedi. Bir dönem Twoo adıyla gönderdiği maillerle hayatına devam etmeye çalıştı fakat eski günlerine asla geri dönemedi.

İnternet vampiri bir nesil yaratan "Superonline" sohbet kanalı


Bir nesil için 1999-2002’li yılların internetini anlamlı kılan chat platformu Superonline, dönemine damga vuranlardan. Anlık ortalama 8000 kullanıcısı ile şimdilerde bile edilmesi güç bir popülaritesi vardı. Hatta server’lar öyle yoğun olurdu ki, odaya giriş yapabilmek için chatten birinin çıkması beklenirdi. “Tabii bu kullanıcılar da şimdikilerden çok farklıydı, mühendisler, doktorlar vardı’’ diyor hala o günleri özlemle ananlar. Gününün 5 saatinden fazlasını burada geçirenlerden, sabahlara kadar konuşanlara kadar sadık bir kitlesi vardı. Artık eski günlerinin çok uzağında bir balıkçı kasabasında emekliliğini yaşıyor. Kaynakça: vikilist.com

İlk nesil “gamer youtuber”lar

Türkiye’de İlk nesil “gamer youtuber”lar (Atalay Altay)

Döneminde belki de binlerce çocuğun kocaman “www.bandicam.com” yazısıyla video çekmeye çalışmasının başlangıcı olan bu kanallar ilk videolarını kanallarına yüklerken bu işi para kazanmaktan öte bir hobi olarak görüyorlardı. Videoyun, Agunzagun, Jahrein, Dost Kayaoğlu, Babamdaoyuncu LeHamam, Beril Sergün ve niceleri. Ancak bugün bu nesilden çok azı eski içeriklerini sürdürmeye devam ediyor. Nova Prospekt ve Orkun Işıtmak gibi kanallar kanal konseptlerini değiştirip “Başarılı” bir büyüme elde etmişken Videoyun, ve Jahrein(GamerJah) gibi kanallar ise Youtube’u bırakıp Twitch yayıncılığına geçti. Bununla birlikte, sayısı az da olsa Dost Kayaoğlu ve AgunZagun gibi hala Youtube’da benzer işleri üretmeye devam eden kanallar mevcut. Pintipanda ise Twitch ve Youtube’u aynı anda kullanan kanallardan.

Bu kanalların çoğunun ilk olarak Youtube’a para kazanma amacından ziyade Youtube’u hobi olarak gördüklerini belirtmekte de fayda var.

Nova Prospekt: Can Yavuz ve Berk Karataş’ın Gmod (Garry’s Mod) isimli oyunda yaptıkları animasyonlarla ve internetteki videolara yaptıkları küfürlü montajlarla küçük çaplı bir kitle elde ettiler. Bununla birlikte Gmod ve Postal 2, DayZ gibi oyunlarla videolar çeken kanal 2016 Temmuz ayına gelindiğinde Can Yavuzun kendini kanalın tek sahibi gibi göstermesi ve çekilen eski videoları gizlemesiyle(daha sonra bir bölümü tekrar açıldı) kanala darbe yaptı. Bu olaydan sonra korku videoları çekmeye başlayan Can Yavuz bugün hala korku videoları çekmeye devam etmekte. Buna karşın Berk Karataş hakkının yendiğini ve Can’ın böyle bir karar almaya hakkının olmadığını söylüyor. Her ne kadar kanal Can Yavuz’un açtığı bir kanal olsa da Berk’in kanala vermiş olduğu emek yok sayılamaz.

https://www.youtube.com/user/RefikPostal

LeHamam: Tam 143 bölüm Minecraft Hunger Games videosu çeken kanal 2015 yılında küçük bir geri dönüş çabasında bulunsa da bugün aktif olmayan kanallardan. Eğlenceli diyalogları ve içten arkadaşlık ilişkileri ile güzel bir deneyim sunan kanal, zamanının en yüksek aboneli kanallarındandı.

https://www.youtube.com/user/LeHamam

Videoyun: Berk Özdemir ve Batu Bozkan’ın 2011’de açtığı Videoyun, zamanına göre oldukça büyük bir kitle elde etmişti. Minecraft videoları ile tanınan ikili “Bu ne la” serisi ve vlog videolarının Türkiye’de ünlenmesini sağladıkları ile de tanınır. Kanal telif hakkı ve benzeri bir takım sıkıntılar nedeniyle sıkıntıya girince, 2012 yılında Videoyun Respawn isimli yeni bir kanaldan video yüklemeye devam eden ikili eski abone sayılarını aşarak binlerce yeni içerik üretti. Kuzu doli ve Videoyun:Dışarı gibi içerikleriyle de hatırlanan kanal o dönem için büyük sayılabilecek izlenme sayılarına ulaştı. Kanal geçtiğimiz 5 sene içerisinde herhangi bir içerik üretmeyi bıraktı. Batu Bozkan Twitch yayıncılığı yapmaya başlarken Berk Özdemir ise chillhop müzik ile uğraşmakta.

https://www.youtube.com/user/videoyunrespawn

Beril Sergün: Korku videoları ve Sims serileri ile ünlenen yayıncı Fallout ve Silent Hill gibi oyunlara seriler çekti. 2011’de açtığı kanala eskisi kadar sık olmasa da içerik yüklemekte. Türkiye’deki ilk kadın oyun kanalıdır. Şu an evlenmiş ve çocuğu olan yayıncı içerik üreticiliği hayatını Twitch üzerinden sürdürmektedir.

https://www.youtube.com/user/berylvenus

Babamdaoyuncu: Oyunları mizahi bir dille ele alıp oynanış videoları çeken kanal Derin Biricik tarafından 2012 yılında açıldı. Piller ve pazartesi sendromu gibi serilerle hatırlanan kanal diğer kanallara göre daha seyrek içerik atıyordu. 2016 yılında kendi işlerine odaklanmak için kanalı bırakma kararı alan Derin 2018 yılında yeni bir kanal açarak Vloglarını ve kısa filmlerini yüklediği kanala geçti. 2018’den beri Derin Biricik isimli kanalında içerik üretmeye devam ediyor.

https://www.youtube.com/user/babamdaoyuncu

Oğuz Sasi: Renkli kişiliği çılgın ve zamansız davranışlarına rağmen bilgi birikimi ve muhabbetiyle Türkiye’nin ilk oyun topluluklarından olan Oyunları Seviyoruz’u kuran Oğuz Sasi hala youtube’da aktif bir şekilde yer almaktadır. En çok GTA 4 videoları ve kutu açılımlarıyla hatırlanan kanal bugünlerde Oğuz Sasi’nin öğretici içeriklerine ev sahipliği yapmakta. Oğuz sasi Youtube’un yanında Younow ve Twitch gibi platformlarda hala hizmet vermeye devam etmektedir.

https://www.youtube.com/user/oguzsasi

Yeşil Devin Maceraları/Ravenwits: Alp Sarıyer tarafından 2012 yılında kurulan oyun kanalı yeşil devin maceraları birçok lets play serisine ev sahipliği yapmaktadır. Vlogları ve uzun Skyrim serisi ile de anılan kanal 2017 yılında değişikliğe giderek RavenWits ismini aldı. Eski yeşil tema sarı ve siyah renklerle değişirken kanaldaki videoların içeriklerinde değişiklik olmadı. Artık kanal eskisi kadar aktif olmasa da belirli aralarla içerik yüklenmekte.

https://www.youtube.com/c/RavenWits/featured

Zeon: Necati Akçay tarafından 2012 yılında kurulan kanal aslında Akçay’ın yayıncılık hayatından sonra açılan bir kanaldı. Bugün Necati Akçay Twitch ve Youtube’u beraber yönetmektedir. Daha çok rekabete dayalı e-spor oyun videoları ile uğraşan Zeon bugün hala aktif olarak video atmaya devam etmekte.

https://www.youtube.com/user/NecatiAkcay/videos

Orkun Işıtmak: 2010’da kurulan kanal birçok indie korku oyunu serisi ve videosuyla içeriklerine bir süre devam etti. Yorumlarla şarkı yapıyoruz gibi videolarla da oyun kitlesi dışında bir izleyici kitlesi yakalamayı başaran Işıtmak 2016 sonrasında oyun videosu çekmeyi bırakarak Vlog ve eğlence içerikli videolar çekmeye başladı. Hatta Vloglarından birinde Videoyun’dan Berk ve Azelza ile de buluşan Orkun, Dost Kayaoğlu, Pintipanda ve MuratabiGF gibi kanallarla da ortak içerikler üretti. Bugün hala içerik üretmeye devam eden kanal 8 milyon gibi bir abone sayısıyla o dönemden çıkan en yüksek aboneli kanallardan biri olma konumunda.

https://www.youtube.com/c/orkunisitmak/about

Jahrein(Gamerjah): Bugün Twitch Türkiye’deki en çok izlenen ve biline yayıncılardan olan Jahrein aslında ilk olarak Gamerjah ismiyle açtığı kanalla daha basit içerikler üreten bir kanaldı. Küfürlü video montajları ve Minecraft serileri ile DotA videoları da çekmekteydi. Videoyun ile de Habibi videosu ile ortak bir iş çıkaran kanal geçtiğimiz senelerde Twitch’e ağırlık vermekte ve kanal Twitch kayıtlarının yüklendiği bir platform olarak durmakta.

https://www.youtube.com/user/GamerJah/about

Azelza Oynuyor: 2012’de kurulan kanal Minecraft serileri ve diğer oyunlara çektiği serilerle ilerledi. Bugün hala az izlenmesine rağmen içerik üretmeye devam eden kanal bir dönemin Youtube Türkiye ortamının da önemli bir parçasıydı.

https://www.youtube.com/c/AzeLZa35/about

BFChickenGamers: Fake_Dead ve Babijigi takma adlı iki oyuncunun açtığı kanal Zelda ve 2019’a kadar süren Minecraft videolarıyla büyüdü. Öyle ki Youtube Türkiye’de o dönem 200 bin aboneyi gören sayılı kanalların arasına giren kanal geçtiğimiz sene içerik üretmeyi bir süre durduracağını duyurdu. Geçtiğimiz haftalarda atılan videoda ise kanal artık bu tarz içerikler üretmek istemediğini, bu tarz içeriklerin başka şeyler çıkarmasına engel olduğunu söyleyerek kanalın bir daha video atmayacağını duyurdu.

https://www.youtube.com/channel/UCzhRJga6cITIcNwrulpMHRw

EpicGamingTr/Efsane: Kağan, Alperen ve Oğuzhan isimli üç arkadaşın çektikleri Minecraft videolarını koymak için açılan kanal daha sonraki yıllarda Efsane ismini alarak içerik hayatına devam etti. Bugün Twitch platformuna geçiş yapan kanal yayın tekrarlarının yüklendiği bir kanal olarak devam etmekte.

https://www.youtube.com/user/EpicGamingTr/about

agunZagun: Sabri Sabancı tarafından 2011’de kurulan kanal bugün hala içerik yüklemeye devam etmekte. Portal:2 Max Payne:2 gibi yapımlara walkthrough(oynanış rotası) videoları ile kanala içerik yüklemeye başlayan agunZagun kendi kanalının yanı sıra Dost Kayaoğlu, Videoyun, Jahrein ve birçok kanala konuk olarak videolarda yer almıştır. Bugün Sabri Oyungezer’de serbest yazarlık da yapmaktadır.

https://www.youtube.com/user/AgunZagunCom

Dost Kayaoğlu: İlk olarak korku videolarını çekme fikri ile açılan kanal asıl büyümesini oyunlara çektiği inceleme ve koleksiyon videolarıyla yakaladı. Ülkede turizm sektörünün yaşadığı etkiyle işinden olan Kayaoğlu Youtube’u tam zamanlı iş olarak yapmaya başladı. Geçtiğimiz yıllarda Twitch yayınlarına da başlayan kanal bugün hala aktif olarak içerik üretmekte.

https://www.youtube.com/user/ExileFalcon

Servet Carey: Servet Carey’in kendi oyun videolarını yüklediği kanal zamanında Videoyun ve Oğuz Sasi ile çeşitli muhabbet videolarında yer aldı. Bugün kanal aktif halde bulunmamakta.

https://www.youtube.com/c/servetcarey/videos

PintiPanda TV: İlk olarak çok izlenmeyen Starcraft videolarıyla kanalına videolar yüklemeye başlayan Pintipanda, asıl büyümesini çektiği Don’t Starve videoları ile yakaladı. 200 bölümün üstünde Skyrim bölümü çeken Pintipanda bugün hala seriye devam etmekte. Kanal Twitch Ve Youtube’u ortak ilerletmekte. Youtube kanalında yayın tekrarları bulunsa da Pintipanda Youtube’a özel içerikler atmayı da ihmal etmemekte.

https://www.youtube.com/c/PintipandaTv/about

Fare Düşmanı: Türkiye’deki en eski Minecraft videolarını çeken kanallardan biri olan Fare Düşmanı Ege Sağın tarafından 2011’de ilk oyun videoları ile aktif içerik üreticiliğine başladı. 3 sene öncesine kadar içerik üretmeyi sürdüren kanal 2017 yılında kanalı bırakma kararıyla içerik üretme hayatına son verdi. Bugün Sağın Oyungezer dergisinde serbest yazarlıkla uğraşmakta.

https://www.youtube.com/c/FareDusmani/about

Multiplayer: 2012’de kurulan kanal bir televizyon kanalı formatında oyun içerikleri üretmeye başladı. CNN Türk ve Dream TV’de Oyun Doktoru oyun sohbetleri videoları hazırlayan Multiplayer bugün Tunca Arslan, Enis Kirazoğlu ve Orhun Kayaalp’in sunuculuğunda yayın hayatına devam etmekte. Birçok kanalla da ortak içerik hazırlayan kanal birçok oyun organizasyonunda da yer alarak organizatörlük de yapmıştır.

https://www.youtube.com/c/MultiplayerTr/about

Serdar146: Her videosuna Merhaba Dostlarım ben Serdar diyerek giren kanal çektiği birçok easter egg(oyun yapımcıları tarafından oyunun içine gizlenmiş içerikler) avı videoları ile büyüyen kanal bugün hala içerik üretmeye devam etmekte. GTA gizemleri ve FNAF(five nights at freddy’s) serileri ve bu serilerin arka hikâyelerini anlattığı videolar da kanalın sevilen ve hala beklenen içeriklerindendir. Kanal bu sıralar çekilen oyun serilerinin Serkan Cenk’in yaptığı karakter tiplemeleriyle oynamasıyla devam etmekte. Ayrıca kaydedilmiş tuhaf olayları incelediği gizem avı serileri de bulunmakta.

https://www.youtube.com/c/Serdar146/about

-------------------------------------------------

Genel Youtube Türkiye

Karmati Arman “O çölde gördüğün şey seraptı. Yaklaştıkça yok olduğunu farkedeceksin.”

Aktif olarak podcast kayıtlarını atmaya 2 sene öncesinde atmaya başlayan kanal daha çok dinlerin kökeni ve eski din ve mitolojilerin günümüzdeki dinlerle bağlantısı üzerine içerik yapmakta. Sık sık bizi dinlediğinizde inanıp geçmeyin bizim kaynaklarımıza baktıktan sonra başka kaynaklara da bakıp doğrulayın diye dinleyici uyaran kanal ibrani dinlerin tarihi olayları üzerine tarafsız yorum yaparak izleyiciyi aydınlatmaya çalışmaktadır. Kanal Caner Taslaman’ın da ilgisini çekerek açıklama videosu çekmesine de vesile olmuştur. Kanal bir süreliğine içerik yüklemeye ara verse de yakın bir zamanda dönüleceği düşünülüyor.

https://www.youtube.com/channel/UC4-ZCcj_906sexpJAEpnWDQ