Direkt mobbning är till exempel att använda öknamn, kritisera, söndra eller stjäla andras saker eller att mobba på nätet, knuffa, sparka eller slå. Också direkt mobbning kan vara så diskret att en utomstående har svårt att upptäcka det.
Indirekt mobbning är till exempel att sprida elakt skvaller, tala bakom ryggen, utesluta från gruppen, ignorera, stirra, sucka eller att uteslutande från online grupper. Det är svårt att upptäcka indirekt mobbning.
Diskriminering är en omotiverad sämre behandling av en person på grund av en personlig egenskap som kön, ålder, ursprung, språk, religion, övertygelse, åsikt, hälsotillstånd, funktionsnedsättning eller någon annan orsak som gäller personen själv.
Diskriminering förbjuds i Finlands grundlag och i konventionen om barnets rättigheter.
Trakasserier är en form av diskriminering. Trakasserier innebär att en person utsätts för upprepat och långvarigt påtryckande, kränkande eller förtryckande beteende.
Hatretorik är en form av trakasserier. Det är kommunikativt, vilket innebär att det förutom tal även kan uttrycka sig i skriverier, bilder, symboler, musik, teckningar och videor.
Sexuella trakasserier kan till exempel vara
antydande miner och gester
olämpligt sexuellt tal
tvetydiga skämt som uppfattas som kränkande
sexuella kommentarer eller frågor om kroppen, klädseln eller privatlivet
olämpliga sexuella meddelanden, bilder eller videor på sociala medier
förslag eller krav på sexuellt umgänge
I värsta fall leder sexuella trakasserier till sexuellt våld och brott.
FUNKTIONÄRERNAS:
UNGDOMARNAS:
UTDRAG FRÅN ENKÄTERNA
UNGDOMARNAS SVAR:
Det bästa med lägret var:
Det bästa med lägret var att hänga med nya kompisar.
Att jag fick många kompisar på lägren.
Det bästa är att bara vara och att hänga tillsammans.
Att vara med kompisar är det bästa.
Att spela badminton med kompisarna.
Utsattes du för eller bevittnade du mobbning, trakasserier eller diskriminering, och hurdan i så fall?
Jag utsattes för sexuella trakasserier.
Min vän blev trakasserad.
Jag utsattes för mobbning som inte ens funktionärerna ingrep i.
FUNKTIONÄRERNAS SVAR:
Jag och en annan vuxen blev delvis lämnade utanför.
Jag blev trakasserad.
Jag kände mig diskriminerad eftersom jag inte använder alkohol.
Olämpligt beteende av kurschefen.
Jag varken uppskattades eller blev tagen på allvar och ingen ingrep.
Psykiskt våld, prat bakom ryggen.
Jag hörde olämpliga kommentarer mellan ungdomarna.
Gnabb mellan ungdomarna.
Uteslutande från gruppen.
Prat bakom ryggen mellan de vuxna.
Yngre lägerdeltagare blev lurade.
Vissa tog andras saker eller godsaker utan lov.
Jag fick inte hjälp trots att jag bad om det.
Alla fick inte vara med i kompisgruppen.
Stoppa situationen och visa ditt stöd.
Diskutera vad som hände med de olika parterna. Ordna ett tryggt rum för diskussion och försök hålla diskussionen genast efter händelsen.
När du talar med den som utsatts för diskriminering eller trakasserier, upplys personen om att det som hänt inte är hens fel och att de vuxna finns där som stöd. Säkerställ att personen är okej och diskutera med personen om hur hen vill att frågan hanteras.
När du diskuterar med gärningsmannen, döm handlingen, inte personen. Fråga om orsaken till beteendet och om personen insett att hen gjorde fel.
Det är bra att diskutera med också de andra ungdomarna om vad var och en kan göra i en situation där det förekommer diskriminering samt att repetera gemensamma regler och värderingar.
(Förbundet för mänskliga rättigheter)
Om du bevittnar sexuella trakasserier ska du ingripa omedelbart. Förklara att lägret ska vara en plats där alla kan vara trygga.
Om du får veta om sexuella trakasserier, lyssna och utred saken. Ta saken på allvar, förminska den inte genom att t.ex. skämta om saken eller skuldbelägga offret. Prata enskilt med de barn och ungdomar som varit inblandade. Försök utreda och dokumentera händelsen så noggrant som möjligt. Berätta om händelsen för lägrets ledning. Tala med de berörda vårdnadshavarna.
Stöd en förändring i beteendet. Tacka de som tog upp trakasserierna. Stöd den/dem som utsatts. Tala med den/dem som trakasserat. Kom överens om hur beteendet ska ändras. Döm inte den som trakasserat. Diskutera också med vårdnadshavarna.
Kontakta polisen och barnskyddet utan dröjsmål om trakasserierna eller utnyttjandet uppfyller kännetecknen för sexualbrott. I ett sådant fall överförs utredningen till polisen.
Du kan titta på en video om ämnet nedan (på finska).