Giriş3 - Tinkercad Circuit arayüzde devre nasıl kurulur?
Bir önceki dersimizde Tinkercad Circuit çalışma alanını genel hatlarıyla öğrenmiştik. Bu dersimizde çalışma alanına devre elemanı eklemeyi, bu devre elemanlarının özelliklerini kontrol etmeyi ve devre kurmayı öğreneceğiz. Hazırsak başlayalım.
Kırmızı ok ile gösterilen "Bileşenler" bölümüne tıkladığımızda açılan başlıklar içinden ihtiyacınıza göre herhangi bir ana başlık seçebilirsiniz. Bu duruma bağlı olarak yeşil ok ile gösterilen alt bölümde devre elemanları sıralanacaktır. Örneğin biz buradan "9V Pil" yazan elemanı seçelim. Bu elemanı çalışma alanına sürükleyip istediğiniz bir noktaya bırakabilirsiniz. İlk devre elemanını ekledik.
Hemen ardından "Basma Düğmesi" yani butonu ekleyelim. Daha sonra bileşenler kutusunun altındaki arama bölümüne " ampul" yazıp aratalım.
Çalışma alanımıza bir 9V pil , bir buton ve bir adet ampul eklenmiş oldu. Şimdi sıra geldi bu üç devre elemanını kullanarak basit bir devre kurmaya. Devre elemanlarının bağlantı uçlarına farenizin sol tuşunu kullanarak dokunduktan sonra farenizi takip eden kabloların harekete geçtiğini göreceksiniz.Bu yöntemle şekildeki devreyi kurmaya çalışalım.
Ampulün çalışması için 9V luk pil devreye bağlanmış ve bu devrenin ortasına devreyi açıp kapamaya yarayan bir buton bağlanmış durumda. Şimdi sağ üst köşedeki "Simülasyonu başlat " tuşunu kullanarak devreyi çalıştıralım.
Simülasyon devrede iken Butona basıldığı anda ampulümüzün yandığını gözlemlemiş olmalısınız. Şimdi çalışma alanındaki diğer gerekli tuşları inceleyelim.
Kırmızı Okla gösterilen tuş çalışma alanına eklemiş olduğunuz ve seçili olan elemanı istediğiniz şekilde kendi ekseninde döndürmeye yaramaktadır.
Turuncu okla seçili olan elemanı veya kablo parçasını çalışma alanından silebilirsiniz. Aynı zamanda bunu klavyedeki delete tuşu ile gerçekleştirebilirsiniz.
Mavi okla gösterilen tuşlar yaptığınız değişiklikleri "geri alır" yada "yineler". Bu işlemi ctrl + z veya ctrl + y tuş kombinasyonu şeklinde de yapabilirsiniz.
Yeşil ok çalışma alanına bazı notlar alıp bunları görünür hale getirmenize imkan sağlarken pembe ile gösterilen komutu verdiğinizde bu notlar görünmez hale gelecektir.
Son olarak herhangi bir devre elemanının üzerine fare ile tıkladığımızda aktif hale gelen bir diyalog kutusu mevcuttur. Bu kutular devre elemanının teknik özelliğine göre değişir. Bu kutulardan bu elemanla ilgili bilgi alabildiğimiz gibi bu elemanla ilgili ayar yada şekil değişikliği yapabiliriz. Örnek olarak;
Çalışma alanımıza bir Direnç ( Rezistör ) ekledik. Bu elemanın üzerine tıkladığımızda sağ üstte kutucuk açılacaktır. Bu kutucuktan mavi okla gösterilen yerden bu elemana bir isim vermek, turuncu ve kırmızı okla gösterilen alanlardan ise birim ve değer vermek mümkün olacaktır.
Bu dersimizle birlikte Giriş dersleri serimizin sonuna geldik. Bir sonraki dersimiz "Arduino ile LED yakıp söndürme ". Bu dersimizde devremize bir arduino dahil ederek arduino programlamaya başlayacağız. Hoşça kalın.