Ders 1 - Arduino ile LED yakıp söndürme.
Dersimize geçmeden önce derslerin işlenişi ve genel ilerleyiş hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Temel bileşenimiz olan Arduino ve diğer elektronik elemanlar hakkında bilmemiz gereken teknik bilgilere, projeleri yaparken sırası geldiğinde değineceğimizi hatırlatmak isterim. Böylece teknik bilgiler içinde kaybolmadan sistematik bir şekilde projelere odaklanabileceğiz.Derslerimizi videodan takip edebileceğiniz gibi web adresimizden de yazılı dokümanlara ulaşabilirsiniz.Hazırsak "Ders -1- Arduino ile LED yakıp söndürme." projemize başlayalım. Tinkercade giriyoruz ve yeni devre oluştur sekmesine tıklıyoruz.
Sol üst köşeden projemize dilediğimiz bir isim veriyoruz.
Sağ taraftaki bileşenler bölümünden " Arduino Uno R3" elemanımızı seçerek çalışma alanımıza yerleşmesini sağlıyoruz.
Arduinoyu ekledikten sonra projelerimizde en sık kullanacağımız ikinci elaman olan "BreadBoard" yani "Deneysel Devre" elemanını ekliyoruz. Biz derslerimizde bu elemanı genelde breadboard olarak anacağız.
Breadboard devre elemanlarının birbirine bağlanmasına yarayan yani bağlantı uçlarının birbirlerine temas etmesini sağlayan pratik bir araçtır.Breadboard elamanını yakından inceleyecek olursak.Üst ve alt kısımda birbirinin aynı olan ve yatay olarak birleşen iki farklı kanal olduğunu görürüz.Bu kısımlar genelde devrelerimizde arduinonun 5V ve GND hattından gelen kablolarının bağlandığı bölümlerdir.
Orta bölümde görünen kanallar ise dikey düzlemde birbirlerine temas etmektedir.Yani a1 b1 c1 d1 e1 pinleri birbirine temas halindedir. Aynı şekilde f2 g2 h2 i2 j2 pinleride birbirine temas halindedir.Projemize dönecek olursak bileşenler bölümünde çalışma alanımıza bir tanede LED ekleyelim.
LED, yarı-iletken, diyot temelli, ışık yayan bir elektronik devre elemanıdır. Üzerinde iki bacağı bulunur.Bu bacaklardan uzun olan uç "artı" yani "anot". Kısa olan uç ise "eksi" yani "katot" olarak gösterilir. Bağlantı uçlarına dikkat etmeden bağladığınızda LED ışık vermeyecektir. Son olarak devremize Bileşenler bölümünden bir direnç eklememiz gerekiyor.
Dirençler;Elektronik devrelerde akımı sınırlayarak belli bir değerde tutmaya yararlar.Bunun haricinde hassas devre elemanlarının üzerinden yüksek akım geçmesini önlerler. Üzerlerindeki renk kuşakları dirençlerin değerleri hakkında bize bilgi sağlamaktadır. Bunu daha detaylı olarak başka bir ders olarak işleyeceğiz.
Elemanımızı LED in artı yani anot ucuna ekleyip döndürme tuşu ile döndürüp devremize bağlıyoruz.
Tüm devre elemanlarımızı ekledikten sonra çalışma alanımızdaki gerekli kablo bağlantılarını yapmaya başlıyoruz. Kablolarınızın renklerini dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
Arduinonun GND( ground-toprak ) hattından Breadboardumuzun alt kısmındaki eksi hattına bir kablo bağlantısı yaptıktan sonra ledin eksi yani katot bacağını bu hatta bağladık.
Ledin artı bacağına bağlı olan direncimizin diğer ucundan arduinomuzun 3 nolu kapısına diğer bağlantımızı gerçekleştirdik. Devremizin çalışması için ihtiyacı olan kodlara geçmeden önce arduinonun üzerindeki kapılardan bir kaçına değinelim.
Devremizde GND pini ve 3 Nolu Dijital Pini kullandık.Peki nedir bu GND ve Dijital Pin? GND Pini ,toprak yani eksi pinidir. Cihazlarınızın gnd veya " – " uçlarını bu pine bağlayabilirsiniz. Digital Pinler ise 0 veya 5 volt giriş, çıkış verebilen pinlerdir. Dijital pinlerin bazılarının yanında dalgalı bir işaret vardır.Bu pinlerden 0 - 5 volt arasında 0,019 volt hassasiyetle voltaj alabilirsiniz. Bu pinlere PWM pinler denmektedir. Arduino Uno model için; 3,5,6,9,10,11 numaralı digital pinlerdir.
Gelelim devremize ait kodları oluşturmaya.Kod penceresine tıkladığımızda hazır olarak gelen bir kod bloğu karşımıza çıkmaktadır.Bu kod bloklarını, alt kısımdaki çöp kutusu ikonuna yada sol taraftaki kod bloklarına doğru farenizle sürükleyip bıraktığınızda silindiğini görecekseniz.
Bu projedeki amacımız , devredeki ledin belli bir zaman aralığında yanıp sönmesi. KOD penceresinden Blok + Metin penceresini açarak hem blok düzeni hem de kod düzenini görmek, arduino kodlamayı öğrenme açısından daha faydalı olacaktır.
Sol taraftaki "Çıkış" menüsüne tıkladığınızda alt bölümde ilgili kod blokları görüntülenecektir. Buradan " Sıfır pinini YÜKSEK değerine ayarla" yazan kod parçasını alanımıza sürükleyip Pin yazan pencereden LED bağladığımız 3 nolu pini işaretliyoruz.
Bu kod parçasını eklediğimizde sağ taraftaki kodlarda meydana gelen değişiklikleri gözlemlemeyi unutmayın. Kod bloklarını yerleştirmeye devam edelim. Sırasıyla " Denetle " ana başlığından "1 sn bekle" komutunu ,hemen ardından "3 pinini ALÇAK değerine ayarla" komutunu ve son olarak " 1 sn bekle" komutunu verdik.
**************************************************************
void setup()
{
pinMode(3, OUTPUT);
}
void loop()
{
digitalWrite(3, HIGH);
delay(1000); // Wait for 1000 millisecond(s)
digitalWrite(3, LOW);
delay(1000); // Wait for 1000 millisecond(s)
}
*************************************************************
Kodumuz son halini aldı.Gelelim bu kodları en baştan yorumlayarak iyi bir şekilde kavramaya.
void setup bölümü , ilgili kod için ayarların yapıldığı bölümdür.
Pinmode(3, OUTPUT); // komutu ile buradaki dijital pine çıkış ayarı yapıldı.
void loop bölümü ise arduinonun sürekli tekrar edeceği kodların yazıldığı bölümdür.
digitalWrite(3, HIGH); // komutuyla 3 nolu pini HIGH yaparak bu dijital pinden enerji çıkışına izin veriyor.3 nolu kapı açılır ve Led yanar.
delay(1000); // komutuyla 1 saniye bekler
digitalWrite(3, LOW); // komutuyla 3 nolu kapı kapanır ve Led söner.
delay(1000); // komutuyla 1 saniye bekler
Bu kodlar arduinonun elektrik bağlantısı kesilinciye kadar sürekli çalışacaktır. Devre kurulumumuz tamamlandı.Önce kod penceresini kapatıp sonra sağ üst taraftan "Simülasyon Başlat " tuşuna basalım.Ledin 1 sn aralıklarla yanıp söndüğünü gözlemlediysek eğer projemizi artık sonlandırabiliriz.
Birinci devremizi kurup çalıştırarak ilk dersimizin sonuna geldik.Bir sonraki dersimizde görüşmek dileğiyle. Hoşça kalın.
Bu dersin tinkercad adresi : https://www.tinkercad.com/things/a5ZmW2eg81P