Herkese merhabalar.
Bu dersimizde LDR elemanının fiziksel özelliklerini ve çalışma prensibini sokak lambası projesi yaparak öğreneceğiz.Hazırsak dersimize başlayalım.
Önce devremize ekleyeceğimiz elemanlardan LDR yani Foto Direnç elemanını daha yakından tanıyalım.
Işık sensörlerinin temel bileşenlerinden biri olan “ışığa duyarlı direnç yani LDR” ortama ya da üzerine düşen ışığı algılayan, aynı zamanda ışığın şiddetine göre direnç değerlerinde değişiklik meydana gelen bir devre elemanıdır
LDR ler yani Foto dirençler, üzerlerine düşen ışık şiddetiyle ters orantılı olarak dirençleri değişen elemanlardır.
Bu projemizde LDR elemanının direnç değerini okuyup belirleyeceğimiz bir sınır değerine göre devremize bağlayacağımız LED i yakacağız. Yani sokak lambalarında olduğu gibi ortam aydınlığı belli bir değerin altına indiğinde lambanın yanmasını canlandıracağız.
Öncelikle çalışma alanımıza arduino , breadboard , 2 adet direnç , 1 adet LDR ve 1 adet led ekliyoruz.
Devrenin kablo bağlantılarını gerçekleştirmeye başlayalım. Breadboard ve arduino arasındaki GND ve 5V bağlantılarını gerçekleştirelim.
LDR elemanının bir bacağını 5V girişine bağlıyoruz. Diğer bacağına ise iki bağlantı gerçekleştireceğiz. Bağlantılardan biri doğrudan analog giriş kapılarından A0 kapısına diğeri ise GND ucuna olacak.
5V kaynağından çıkıp GND ye giden gerilim değeri LDR içinden geçerken dirençle karşılaşacak ve LDR bir direnç değeri oluşturacak.Böylece bu değeri A0 kapısından okuyabileceğiz.
Son olarak LED elemanımızı bir direnç yardımıyla 3 nolu dijital kapıya bağlayarak tüm kablo bağlantılarını tamamlıyoruz.
Devremizin fiziksel kurulumu bitti şimdi kodlama bölümüne geçelim. Öncelikler “Değişkenler” sekmesinden “Değişken Oluştur” bölümüne girip “LDRdegeri “ adında bir değişken oluşturuyoruz.
Değişken oluştuğuna göre “LDRdeğeri öğesini 0 değerine ayarla” bloğunu çalışma alanına sürüklüyoruz.
“Giriş” sekmesinden “A0 anolog pinini oku” komutunu LDRdeğişken bloğunun içindeki ayarla bölümü içine sürükleyip bırakıyoruz. Böylece A0 kapısından okunan anolog değerler LDRdegeri değişkeninin içine gönderilmiş olacak.
Çıkış sekmesinden “Seri Monitörü başlatma” komutunu çalışma alanına çekip değişkenler bölümünden LDRdegeri değişken blogunu buradaki boşluğa yerleştiriyoruz.Böylece LDR değerini seri monitörde anlık bir şekilde görebileceğiz.
“Denetleme” sekmesinden “Eğer-ise-değilse” kod bloğuna alanımıza çekip “Matematik” sekmesinden eşitlik içeren arı peteği şeklindeki kod bloğunu eğer bloğunun ilgili boşluğuna oturtuyoruz.
Eşitlik kısmının sol tarafına LDRdegeri bloğunu yerleştiriyoruz. Orta bölümü küçüktür işareti olarak seçiyoruz. Sağ bölüme ise 450 değerini yazıyoruz.
Eğer bloğunun ilk paragrafı şartımız gerçekleşiyorsa olacakları, ikinci paragrafı ise şartımız gerçekleşmiyorsa olacakları ifade etmektedir.
Buna göre ilk paragrafa “Çıkış” sekmesinden “0 pinini YÜKSEK değerine ayarla” komutunu çekip 3 nolu pin olarak güncelliyoruz. Bu komutu kopyalayıp ikinci paragrafa yerleştirip bu sefer “YÜKSEK” değerini “ALÇAK” olarak değiştiriyoruz.
Kod bölümü bitti.İsterseniz kodlarımıza bir kez daha yakından bakalım ve konuyu pekiştirelim.
**** KODLAR
int LDRdegeri = 0; // Öncelikle LDRdeğeri adında bir değişken tanımladık.
void setup()
{
pinMode(A0, INPUT); // LDR nin ayağına bağladığımız A0 kapısını giriş tanımlamasını yaptık.
Serial.begin(9600); // seri monitör ayarı yapıldı.
pinMode(3, OUTPUT); // LED i bağladığımız 3 nolu kapı çıkış olarak ayarlandı.
}
void loop()
{
LDRdegeri = analogRead(A0); // A0 dan alınan değeri LDRdegeri değişkeinine gönderdik.
Serial.println(LDRdegeri); // Bu değeri seri monitöre yazdırdık.
if (LDRdegeri < 450) { // Eğer LDRdeğeri 450 den küçükse
digitalWrite(3, HIGH); // 3 nolu kapıyı HIGH yap yani LED in yanmasını sağla
} else { // Değilse
digitalWrite(3, LOW); // 3 nolu kapıyı LOW yap yani LED in sönmesini sağla
}
delay(10); // Delay a little bit to improve simulation performance
}
**** KOD BİTİMİ
Kod penceresini küçültüp Seri Monitör kısmını aktif ettikten sonra “Simülasyon Başlat” tuşuna basarak projemizin çalışıp çalışmadığını kontrol edelim.
LDR üzerindeki ayar çubuğundan Karanlık ve Aydınlık simgeleri arasında çeşitli kademelerde Seri Monitördeki değerleri gözlemleyebilirsiniz. Değer 450 nin altına indiğinde LED sönmektedir.
Devremiz planladığımız gibi çalıştığına göre projemizi sonlandırabiliriz. Bir sonraki dersimizde görüşmek dileğiyle hoşça kalın.
Bu dersin tinkercad adresi : https://www.tinkercad.com/things/hQN1Zprmqw3