Ders 4- Arduino ile Potansiyometre kullanarak Mikro DC Motor ( redüktörlü) hız kontrolü.
Herkese merhabalar. Bu projede,arduinoya bağlayacağımız bir potansiyometre ile Mikro DC motorun dönüş hızını kontrol etmeye çalışacağız..
Bu projeyi yaparken;
Potansiyometre, DC motor ve Analog giriş nedir? Ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Sorularının cevaplarını öğreneceğiz.
Hazırsak dersimize başlayalım.Tinkercad.com adresine bağlanıp giriş yaptıktan sonra, circuits bölümünden “yeni devre oluştur” sekmesine gelip çalışmamıza istediğimiz bir isim veriyoruz.
Devremize arduino , breadboard, potansiyometre ve bir adet DC motor ekliyoruz.
Kablo bağlantılarına geçmeden önce devremize ekleyeceğimiz potansiyometre elemanını inceleyelim.
Potansiyometre, direnç çeşitlerinden biridir. Potansiyometrenin özelliği ayarlanabilen direnç olmasıdır. Temel elektronik elemanlarından biridir ve ayarlama gerektiren devrelerin çoğunda bulunmaktadır.
Biz devremizde potansiyometrenin sol ve sağ uçlarına GND ve 5V tan gelen uçları bağlayacağız. Potansiyometrenin dönüş açısını nasıl kullanmak istiyorsanız ona göre bir uca 5V u diğer uca GND yi bağlayabilirsiniz. Böylece soldan sağa yada sağdan sola şeklinde artan veya azalan değerler üretebilirsiniz.
Potansiyometre bizim verdiğimiz kontrole göre üzerinden geçen 0 ve 5V değerlerine göre , 0 ile 1023 arasında bir değer üretecektir.Peki biz bu değeri kullanarak DC.motorun hızını nasıl kontrol edeceğiz?
Öncelikle üretilen bu değeri okumamız gerekmektedir.İşte bu yüzden potansiyometrenin orta ucunu analog girişlerden A0 pinine bağlıyoruz.
Bu analog pinler, analog sensörlerden gelen sinyalleri okumak veya sensörlerimize gerilim üretmek için kullanılabilirler.Arduino Uno modelinde 6 adet bulunmaktadır.Bunlar A0 ve A5 aralığındaki pinler olup her biri eşdeğerdir.
Potansiyometrenin bağlantılarını gerçekleştirelim.
Şimdi sıra DC motor elemanının bağlantılarını yapmaya geldi. Dilerseniz önce DC motor elemanına yakından bir göz atalım.
DC motor en basit anlatımla, düz akım elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren makinedir.Fırçalı , Fırçasız , Servo ve Step gibi çeşitleri mevcuttur. Projelerimizde farklı ihtiyaçlarımıza göre uygun DC motoru kullanmamız gerekir.
Bu konu oldukça geniş olduğu için ileride bu konuyu daha detaylı inceleyeceğiz. DC motorumuzda 2 terminal bulunmakta.Biz devremizde bu terminallerin birini GNDye diğerini 3 nolu pine bağlayacağız.Motorun dönüş yönünü terse çevirmek istiyorsanız terminalleri tam tersi şekilde bağlayabilirsiniz.
Şimdi DC motorunda kablo bağlantılarını yapalım ve kodlama bölümüne geçelim.
Önce “Giriş” sekmesinden potansiyometreyi bağladığımız A0 pinini okutalım.
Potansiyometre 0-1023 arasında değerler üretiyordu.Buna rağmen DC motorumuzun alabileceği değerler 0-255 aralığında.Bu uyumsuz durumla sık sık karşılaşıldığı için bu soruna “map” komutuyla çözüm bulunmuş.Kod bloğu penceresinde “Matematik” sekmesinde bulunan “......aralığına eşleştir” bloğu map komutudur. Bu komutu çalışma alanına bırakıp.Sol tarafındaki kaynak bölümüne az önce eklediğimiz “A0 analog pinini oku” komutunu sürükleyip içine bırakıyoruz.Sonrasına sağ tarafındaki iki boşluğa istediğimiz hedef değerleri yani “0” ve “255” değerlerini yazıyoruz.
Sıra DC motorun hız kontrolüne geldi. Bunun için “Çıkış” sekmesinden “3 pinini 0 değerine ayarla” komutunu kod alanına sürüklüyoruz ve “sıfır” yazan yere daha önce oluşturduğumuz kod bloğunun tamamını sürüklüyoruz.
Kodlarımız şu an için çalışır durumda.
Son olarak Seri Monitör bölümünden potansiyometre ile ayarladığımız değerleri görebilmek için son kod parçamızı da ekleyelim.Çıkış sekmesinden Seri monitör komutunu sürükleyip ilk başta yaptığımız kod bloğunu sağ tuş ile kopyasını çıkarıyoruz.
“ Hello World” yazan boşluğa bu kopya kod bloğunu sürükleyip bırakıyoruz.
Nihayet kodlarımız son halini aldı. Dilerseniz kodlarımıza en başından bir daha bakalım ve konuyu pekiştirelim.
Kod penceresini “Sadece Blok” görünümüne alarak Seri monitörü açalım ve “Simülasyon Başlat” tuşu ile devremizin nasıl çalıştığına bir göz atalım.
Devremiz dilediğimiz gibi çalıştığına göre artık projemizi sonlandırabiliriz. Bir sonraki dersimizde görüşmek dileğiyle hoşça kalın.
Bu dersin tinkercad adresi : https://www.tinkercad.com/things/cy1gd3pwd3s