CONTEXTUALItZACIÓ


Aquesta experiència d'aprenentatge es desenvolupa a la llar d'infants municipal de Vilanova de Bellpuig (Pla d'Urgell, Lleida), en coordinació amb la Residència i centre de dia Pare Pacífic de la mateixa població.

Des del projecte educatiu del centre, entenem la comunitat educativa en el seu sentit més ampli, donat que, a l'estar situats en una població petita (d'uns 1200 habitants), les relacions són properes i existeixen multitud de vincles que poden facilitar la col·laboració entre persones i entitats.

Des d'aquesta perspectiva, entenem que la comunitat està formada per l'alumnat, les educadores i les famílies, però també pel centre d'educació infantil i primària (que es troba en el mateix recinte), altres entitats del poble (residència, associacions), serveis (ajuntament, comerços, bars, centre de salut, mercat) i la resta de la població en general, amb els quals tenim una relació estreta a través de les nostres passejades pel poble (hàbit que practiquem totes les setmanes), quan anem a comprar coses que necessitem o quan sortim a fer encàrrecs. 

En aquest marc, un dels eixos del projecte educatiu parteix de la motivació de l'equip docent de col·laborar amb la residència de gent gran, amb la que ja existia una relació informal, donat que els dos centres es troben propers. La relació es va iniciar en aquestes passejades que fem, en les que sempre aprofitàvem per anar-los a saludar des de la finestra, doncs aquestes sortides van començar en plena època covid i no hi podíem entrar!

Aquest curs, per fi, s'han acabat les restriccions que ens limitaven les relacions, les pors s'han relaxat i des de l'equip es va decidir posar energia en aquest projecte, obrint espais de relació amb els usuaris i usuàries de la residència de forma més organitzada. Així es com neix el projecte "Teixint vincles", un projecte d'intercanvi generacional, establint una veritable xarxa de col·laboració mútua, a través de la metodologia d'aprenentatge servei.