Üdvözlünk, kedves Látogató!

Téma: Szenes Hanna

Leírás: A webquest által a diákok különböző forrástípusokon keresztül ismerhetik meg Szenes Hannát és az ő küldetését.

Tantárgy: Történelem

Kulcsszavak: Szenes Hanna, második világháború, Horthy-korszak, német megszállás, Holokauszt, zsidómentés, cionizmus

Ajánlott korosztály: A vetélkedőn részt vehet valamennyi érdeklődő tanuló: általános iskola felső tagozatosai és középiskolás diákok egyaránt.

A webquestet és a feladatokat készítette: Ébner Anna és Ébner Zsuzsa

A verseny szervezői: Miklós Evelin, Rojkó Enikő, Ébner Zsuzsa és Ébner Anna

Küldetéstudat: Szenes Hanna emlékezetének lángja büszkén lobog Izraelben. Ősei földjén nemzeti hősként tisztelik, verseit kötelezően tanulják az iskolákban. Ezzel szemben szülőhazájában, Magyarországon sokan még a nevét sem ismerik: egy elhallgatott élet az övé. Jelen webquest elsődleges célja az, hogy minél több diák megismerje Hanna örökségét.

Bővebb leírás: A webquest segítségével a diákok háromfős csoportokban különböző forrásokat feldolgozva nyerhetnek betekintést Szenes Hanna életébe. A feladatok során a diákok többek között találkoznak Hanna naplóbejegyzéseivel, verseivel, leveleivel, korabeli fotókkal, illetve korunk történészei által összeállított cikkekkel, valamint szemtanúk visszaemlékezéseit őrző felvételekkel.

Fejlesztendő készségek, képességek: A webquest fejleszti a diákok szövegértési, és digitális kompetenciáját, valamint a kritikai gondolkodást és az önálló véleményalkotást. A diákok egyéni döntéseket, morális dilemmákat, és választási helyzeteket is vizsgálnak, melyeknek köszönhetően elgondolkodhatnak azon, hogy miért veszélyes közömbösnek maradni és hallgatni akkor, amikor mások az elnyomás áldozataivá válnak.

Regisztrációs határidő: Regisztrációs határidő nincs, azonban azzal a kéréssel fordulnánk felétek, hogy amennyiben szeretnétek részt venni a vetélkedőn, kérlek, küldjetek nekünk egy e-mailt, mely tartalmazza a csapatneveteket.

Beküldési határidő: 2022. július 1. (23:59)

Eredményhirdetés várható időpontja: 2022. július 17.

Elérhetőség: tortenelem.webquest@gmail.com

Konzultáció: Online konzultációra e-mailben előre egyeztetett időpontban van lehetőség.

Köszönetnyilvánítás: Szeretnénk megköszönni az ELTE PPK Neveléstudományi Intézetnek, hogy segítettek abban, hogy minél több iskolához eljuthasson webquestünk.

Nyeremények: Minden résztvevő csapatnak névre szóló digitális emléklapot állítunk ki. A három legtöbb pontot gyűjtő csapat minden tagja egy-egy Szenes Hanna életét bemutató képregényt (Markscheid Ádám: "Meghalni ifjan nem akartam...") kap, továbbá csapatonként egy CD-t (Sabbathsong Klezmer Band: Percek tánca), mely Hanna megzenésített verseit tartalmazza. A képregényeket és a CD-t a csoportoknak postai úton juttatjuk el.