Områdets historia

Tragedin bakom namnet

Den engelske lantbruksingenjören George Stephens anlitades under tidigt 1800-tal av häradshövdingen Wingård för att starta ett mönsterjordbruk på egendomen Skrymterud, strax norr om Karlstad, alldeles i närheten av vårt koloniområde idag. Metoder för bättre odling låg i tiden och ambitionerna i Karlstad var stora.

Men - under en av resorna till Sverige förliste fartyget och Stephens omkom i vågorna utanför Hollands kust. Wingård tog mycket illa vid sig av tragedin och begärde, för att hedra den omkomne, att få ändra namnet på området till Stefens minne, vilket godkändes. Så småningom smögs det till ytterligare ett ”f”, kanske för att underlätta uttalet.

Det sägs att det var Stephens som tog med sig lärkträdet hit och sedan dess är det ett vanligt inslag i naturen runt sjön Alsterns södra ände. 

Vår förening hör till de yngre koloniträdgårdsföreningarna, bildad 1984 och området började bebyggas året efter.
I Karlstad har det funnits koloniträdgårdar sedan 1912 då det första området på Sundsta etablerades. I samband med att den då nya brandstationen byggdes 1954 flyttades  i etapper lotterna där till området på Södra Kroppkärr.
Övriga koloniträdgårdsföreningar i Värmland finns i Säffle, Arvika och Kristinehamn.

En folkrörelse och en del av kulturarvet

I cirka 125 år har det funnits koloniträdgårdar i Sverige. Det första området fanns i Skåne redan 1895. 

Syftet var att ge arbetarbefolkningen i de snabbt växande städerna möjlighet att odla egna bär och grönsaker och samtidigt få andas frisk luft. 

Då som nu betonades den välgörande effekt som odlande av både grönsaker och blommor har på välbefinnandet. Som en av pionjärerna vid seklets början uttryckte det: 

Där kunna de få andas en friskare luft, där kunna de fröjda ögat med det som växer och blommar, där kunna de få fred och tystnad, finna lugn och ro för sinnen och själen” (Anna Lindhagen 1905).

Och det tycker vi som har våra koloniträdgårdar idag gäller fortfarande!