Träning av självförtroende pågår

Hem

Träna ditt självförtroende, det går att göra det. Absolut, det är inget vi föds med. Men vi har perioder då vi är nere ordentligt och känner att det är svårt att få något gjort. Men det går att förändra, och förändringen kommer snabbare än vad du hade trott. 

Vi alla föds med en positiv självbild. Barn är stolta och nyfikna över sig själva, tills det händer något som förändrar detta. Kanske någon förälder eller vuxen är besviken på dig och ditt beteende.

Vad är då ett självförtroende? Är det att vara kaxig och tro på sig själv mer än andra? Ja, egentligen. Självförtroende visar sig i tilltron till din egna förmågan. Tilltron kan visserligen ibland vara något överdriven, men oftast är den realistisk. Har du ett gott självförtroende brukar du klara av nästan allt som du påstår dig klara av. Du tar ansvar för ditt liv och vågar göra sådant som känns meningsfullt.

Självförtroende kan vara förståndsmässigt och praktiskt, och det kan vara fysiskt och socialt. Om du har gott självförtroende i något avseende, smittar det ofta av sig på andra områden. Dock kan ett stort självförtroende på ett område samtidigt vara mindre på andra områden. Du kanske klarar av studierna jättebra, men har inga goda erfarenheter av att gå ut och dansa.





Här nedan kommer nitton punkter. Det är inte möjligt att träna alla samtidigt, däremot kan en punkt i taget väljas för att öva. När du känner att det sitter hos dig då är möjligt att ta nästa punkt. 


1/ Tänk på dina styrkor

Öva dig på att notera dina styrkor och förtjänster. Skriv kontinuerligt upp dina styrkor på ett papper varje vecka under din uppbyggnadsfas. En av fördelarna är att du själv aktivt lär dig att upptäcka bra saker som du själv gör. En bonuseffekt är att du lättare bra saker som andra gör.

2/ Älska din nästa såsom dig själv

Detta visdomsord förutsätter förstås att du tycker om dig själv. Gör du inte det, kommer du inte att älska andra heller. Den som är generös mot sig själv har lättare att vara generös mot andra. Motsatsen är lika uppenbar. Träna dig därför på att se dina positiva sidor och tyck om dig själv. Som övning kan du och dina vänner berätta för varandra om era goda sidor.

3/ Tala om vad du vill och vad du hoppas på

Personer som lider i tysthet blir sällan varma, goda och glada. De som alltid visar hänsyn utan att någon har bett om det, kan till och bli en plåga för sin omgivning. De sprider knappast någon glädje omkring sig. Bakom uppoffringarna finns ofta outtalade krav på tacksamhet och motprestationer.

Tala om hur du vill ha saker och ting. Inte för att tvinga din vilja på andra- utan för att ge andra en möjlighet att ta ställning till dina önskemål. Du gör det möjligt för andra att ställa upp och de behöver inte gissa sig till dina behov. Säg t ex "jag sätter värde på att ...." " jag tycker om att... " " jag njuter mest när du .... " , " vårt samarbete skulle underlättas om du... "

4/ Gör dig synlig

Sitt inte bara och vänta på chans utan använd din förmåga. Du behöver inte vara världsbäst för att våga erbjuda dina krafter. Om du har erfarenhet av något eller själv tycker att du behärskar något, ska du visa det. Och bli inte rädd för att det kan finnas andra som möjligen är ännu bättre.

5/ Gör din röst hörd

Gör din röst hörd tidigt när du hamnar i en ny grupp eller ett nytt sällskap. Det räcker med att ställa en aldrig så obetydlig fråga. Eller fälla en enkel kommentar. Ju längre du väntar, desto svårare blir det att säga något. Samtidigt ökar pressen (din egen!) på att det du säger måste vara viktigt. Då är risken att du förblir tyst.

6/ Ta risker

Våga prova något nytt. Tillåt dig själv att vara lite tafatt i början och även att misslyckas någon gång längs vägen. Utan att för den skull ge upp. Utsätt dig för risken att bli avvisad eller avfärdad. Fråga om det är något du inte begriper. Om du aldrig vågar tänja gränserna för vad du vågar, sker heller ingen utveckling. Du utvecklas ju inte som utförsåkare, om du för säkerhets skull år efter år övar plogsvängar i barnbacken. Inte heller får du någon vänkrets, om du inte vågar ta olika sociala kontakter.

7/ Tala högt och tydligt

Träna dig att tala högt och tydligt. Om du talar lågt och otydligt utstrålar du osäkerhet. Även om du har någon värdefullt att säga, kanske andra inte lyssnar på dig. Möt öppet blicken på den du talar med. Låt ditt kroppsspråk utstråla säkerhet. Sänk garde- be om feedback från människor du har förtroende för.

8/ Tala om det som intresserar dig

Ett sätt att träna upp sitt självförtroende är att man själv bestämmer dagordningen i ett samtal. Sitt inte alltid och vänta på att andra ska börja prata. Risken finns att det bara blir kallprat. När du talar om något som verkligen intresserar dig, kan ditt engagemang smitta av sig och sätta igång livlig diskussion. Det viktiga är dock att du stärker ditt självförtroende genom att inte sitta tyst och vänta på att andra ska initiativet.

9/ Se till att komma till tals

Se till att få tala till punkt, om du talar om något som är viktigt för dig. Ge utrymme för repliker. Men låt inte någon annan ta över och föra bort samtalet från det du vill ha sagt. För att reagera tydligt, höj rösten. Luta dig framåt om det behövs. Påpeka att du vill tala till punkt utan att bli avbruten. Träna på att detta utan att bli för aggressiv! Du kan också träna upp självförtroende genom att avbryta personer som pratar otroligt mycket utan att släppa in dig eller andra. Sträva även efter här att uttrycka dig säkert och tydligen utan att låta argsint. Säg exempel " nu ha du sagt vad du vill och nu är det min tur”.

10/ Säg nej om du behöver det

Många gånger har du säkert svårt att säga nej. Det beror oftast på att du är rädd för att få ovänner. Du är rädd för att såra någon eller vågar inte hävda dina rättigheter. Du vet ofta inte heller hur du ska säga nej. Öva dig därför på att säga ifrån på ett vänligt, men bestämt sätt när människor vill få dig att göra något som du inte hinner, kan eller vill göra. Du kan inte säga nej av bekvämlighetsskäl. Inte heller för att glida undan din plikt. Men ibland måste du träna på att säga nej på ett mjukt sätt. Så att du inte sårar bara genom ditt sätt att uttrycka dig.

11/ Låt ingen sätta sig på dig

Om du inte står upp för dina rättigheter, försvinner de snart. För att reagera, om du tar illa vid dig över hur du blir behandlad. Det finns ingen vinst med att tiga och hoppas att det kan bli bättre. Eller att folk själva ska förstå att de gör dig illa. Tala om ordentligt hur du känner dig och hur du upplever situationen.

12/ Tala inte illa om folk

Den som inte sätter värde på sig själv, drivs av sin självhävdelsebehov att tala illa om andra. Det är självklart inte bra, för det förgiftar stämningen i en grupp. Och ingenting händer som stärker det egna självförtroende. Leta istället efter något som stärker dig själv. Finn positiva saker hos dig själv och andra. Samla mod för att säga det som behövs direkt till den den det vederbör.

13/ Klaga bara på det du inte kan ändra på

När du klagar över något, har du anledning att fråga dig vad du kan göra för att ändra på missförhållandet. Visst kan det hända att du inte kan göra något. Det är dock oftare så att du faktiskt kan göra något åt det som irriterar dig. Använd då dina krafter för en förbättring istället för till att klaga. Bonus blir att du stärker ditt självförtroende.

14/ Sträva efter jämvikt mellan viljor

De som kan mycket och är erfarna får viss tyngd både i diskussioner och i beslut. Du har dock rätt till inflytande, även om du inte är den största experten. Det är en uttalad mänsklig rättighet. Säg därför ifrån när du anser att någon tar för sig i överkant. Kräv att även du har rätt bli hörd och får ett inflytande. Se även upp med människor som försöker styra dig med hjälp med av sitt humör. Det kan handla om surhet och gnällighet och ilska. Eller om gråt och sarkasmer. De kan också bli "tyranner". Men de får inte störa dig så möt dem med konstruktiv feedback.

15/ Ta emot beröm utan krumbukter

Se det som att beröm oftast är ärligt menat, och våga ta emot det. Utan att fundera över om den andre kan ha några baktankar med sitt berömmande ord. Visa din glädje eller stolthet. Säg "tack, det var kul att du tycker det". Eller säg rätt och slätt bara tack. Att te emot beröm är uppenbarligen känsligt för många. Möjligen får du lägga dig i direkt träning på att ta emot det på ett positivt sätt. När du lyckats med det, har du också förbättrat ditt självförtroende.

16/ Våga visa förtroende

Du kanske inte kan lita på alla, men om du ställer rimliga krav, kan du faktiskt lita på de flesta. De som vågar lita på andra visar samtidigt sitt förtroende. Den som vågar lita på andra visar samtidigt sitt förtroende. Den som på så sätt får ett förtroende, växer oftast med förtroende. En person som vet att du förbehållslöst litar på henne, sviker sällan. För att våga lita på andra måste du uthärda vetenskapen om att du förr eller senare kan bli besviken. Eller känna dig lurad. Däremellan kommer du dock att uppleva vänskap och glädje. Tänk på att även de som ständigt misstänksamma blir lurade ibland. Men oftast förpestar de sin egen tillvaro genom att inte våga visa förtroende.

17/ Tala aldrig nedsättande om dig själv

Förvisso kan människan ibland skoja om sina fel och brister. Det är mycket bättre än att ha roligt åt andras fel och brister. Du ska dock aldrig på allvar tala nedsättande om din egen person och dina egna prestationer. Då undergräver du verkligen ditt självförtroende. Att falla i fällan att nedvärdera sig själv handlar om hoppet om att förekomma eller mildra kritiska synpunkter från andra. Det som inte upplever sig värdig andras respekt, får emellertid ofta klara sig utan den!

18/ Erkänn att du har gjort fel

Det anses vara en dygd att våga stå för det man gjort, och erkänna sina misstag. Likväl tycks det vara väldigt svårt att göra det. Ofta trasslar du in dig i olika bortförklaringar. Stärk istället ditt självförtroende genom att utan omsvep erkänna, när du gjort eller sagt något olämpligt. Det reparerar snabbt den kanske störda relationen. Människan har dessutom ett tydligt behov av att få ta emot en ärligt menad ursäkt. Det är något som i hög grad också minskar stressen.

19/ Vårda din fysik

En persons självförtroende påverkas av hur hon upplever sitt utseende. Det är förstås önskvärt att alla ska få känna sig unga och vackra, men det hindrar naturligtvis inte att du vårdar dig på bästa sätt. Och även ser till att du har bra kondition och helst ingen övervikt. Det krävs självförtroende för att ta tag i sig själv och påverka sin fysik. Det är otvivelaktig så att det är du själv som har det största ansvaret för hur du lever och hur du mår. Det går inte att bara skylla på regeringen, chefen eller frun eller på" dåligt arvsanlag. Du måste själv "friskvårda" dig- efter dina fysiska förutsättningar.


Hem eller till V

Så här blir vi med ett gott självförtroende