חובת הפנסיה בדיני עבודה

חובת הפנסיה בדיני עבודה

עו"ד שאול מוש,

עובדים רבים אינם יודעים מהם זכויות הפנסיה שלהם וכיצד ניתן להתנהג במעבר בין עבודות רבות, כאשר יש פנסיות שונות ומעבידם שונים. להלן סקירה קצרה להסבר על חוק הפנסיה וכיצד לפעול על פיו.

"חוק הפנסיה" תקף החל מ 2008 והינו למעשה צו הרחבה הנקרא "צו הרחבה לביטוח פנסיוני במשק" . צו זה אושר על ידי שר התעשייה והמסחר המחייב את כל המעסיקים בהפרשות לפנסיה לעובדים והוא מחייב כמו חוק.

המדינה מאפשרת כיום ניתן להפריש לחיסכון פנסיוני בשלושה מכשירם פיננסים: קרן פנסיה או ביטוח מנהלים או קופת גמל.

החל משנת 2008 ובהדרגה העלו את האחוזים שיש להפקיד לפנסיה עד למינימום שנקבע כיום כך שסך כל ההפקדות עומדות על סך של 18.5% משכר הברוטו של העובד.

החובה להפרשה לפנסיה כיום מחולקת לשלושה רכיבים: הפרשות עובד לפנסיה 6% (מנוכה מתלוש השכר) הפרשות מעביד לפנסיה 6.5% והפרשות מעביד לפיצויים 6%. שלושת הרכיבים יחדיו המרכיבים את החיסכון הפנסיוני של העובד בגיל פרישה.

יודגש כי כאשר מדובר על שכר הכוונה לשכר ברוטו ושכר בסיס ללא תוספות כלשהם. במקרה בו לעובד שכר בסיס נמוך ותוספות גבוהות התוספות לא יכנסו לצורך הפרשה פנסיונית והחיסכון הפנסיוני שלו בעתיד יהיה נמוך וכך גם הקצבה הבסיסית לפנסיה כי היא מתבססת רק על שכר בסיס בלבד. טיפ - כדאי תמיד לשאוף לשכר בסיס גבוהה יותר שממנו יופרשו הפרשות גבוהות יותר לפנסיה.

החובה על מעסיק להפריש לעובד לחיסכון פנסיוני חלה בשני מקרים עיקריים:

  • כאשר עובד התחיל לעבוד ואל היה לו חיסכון פנסיוני פעיל לפני כן - חובת המעסיק להפריש לחיסכון פנסיוני לעובד היה לאחר 6 חודשי העסקה.
  • כאשר העובד התחיל לעבוד והיה לו חיסכון פנסיוני פעיל - חובת המעביד להפריש לעובד החל מהיום הראשון, אולם יוכל לשלם רטרואקטיבית לאחר 3 חודשי עבודה או בתום שנת המס לפי המקודם ביניהם.

יודגש אלו שני החובות העיקריים ויש עוד מספר מקרים שונים למצבים שונים בצו ההרחבה לביטוח פנסיוני במשק לגבי אופן ההפרשה לפנסיה. כמו כן, לעובד כיום יש זכות לבחור את המכשיר הפיננסי ואם לא בחר אז המעסיק ראשי לבחור לעובד וישר להפקיד לאותו מכשיר פיננסי את הפרשות העובד.

במציאות התעסוקה כיום שבה עוברים בין מספר עבודות כל עובד צריך לפקח אישית על פנסיה שלו, כלומר לבדוק אם מעסיק מפריש לו כחוק בתקופת העסקתו ואם לא לדרוש שיפקיד, אן העובד לא יודע כיצד לבדוק יכול להסתייע בגורמים מוסמכים כגון עו"ד המומחה לדיני עבודה או יועץ פנסיוני. במקרה והמעסיק מסרב ניתן לחייבו להפקיד לפנסיה ואף לתבוע זכויות פנסיה בבית דין לעבודה אולם לאור החשש של עובד לפעמים לעבודתו הסיטואציה הינה סבוכה ולא תמיד נוחה ומתאימה לכן יש להתייעץ עם עו"ד בטרם נקיטת הליך כלשהו.

טיפ החשוב - כאר יש נדידות רבות בין עבודות חשוב לשמר את רציפות ההפקדות לפנסיה בכל אחד מהמכירים כי לכל אחד הם יש תקופת אכשרה וחבל לפספס אותה כאשר אין הפקדות לפנסיה בגלל חוסר תעסוקה. לכן מומלץ למי שיוכל בתקופה בה הוא לא מועסק לשלם את המינימום של הפרשה למכשיר הפיננסי כדי לשמור על זכויותיו ועל הרציפות שבהפקדות.

כמו כן, אם יש מספר פנסיות ממעבידים שונים רצוי לאחדם למכשיר פנסיה אחד שירכז את כל הכספים של העובד.

טיפ נוסף וחשוב מאוד - מומלץ בסיום העסקה להשתדל לא למשוך את רכיב הפיצויים כי רכיב זה מקטין את הפנסיה העתידית.

אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי, חוות דעת או תחליף לייעוץ משפטי אצל עו"ד, האמור לעיל אינו אלא תיאור כללי בלבד ולא מחייב של הנושאים. בכל מקרה ספציפי מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין