05 Fördelning, arbetsmiljöuppgifter

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Säkerställa att det är tydligt vem som ska göra vad i det systematiska arbetsmiljö-arbetet och att de som har uppgifter också har kunskaper, kompetens och andra nödvändiga resurser för sin uppgift.

Definitioner

Uppgiftsfördelning innebär att uppgifter i arbetsmiljöarbetet fördelas på bestämda personer eller befattningar. Resurser innebär här bland annat kunskaper, tid, pengar och befogenheter.

Rutin

Ansvar och uppgiftsfördelning

Vi är som arbetsgivare ytterst ansvarig för beslut och verkställighet i alla arbetsmiljöfrågor. VD har det yttersta ansvaret för att leda, planera och följa upp arbetsmiljön i bolaget. För att kunna arbeta effektivt för en god arbetsmiljö fördelar VD arbetsmiljöuppgifter enligt nedan.

VD delegerar arbetsuppgifter till sina avdelningschefer för var och ens verksamhet. Avdelningscheferna delegerar arbetsuppgifter till respektive underliggande chefer för var och ens verksamhet.

ORGANISATION

VD

Har det övergripande ansvaret att leda, planera och följa upp arbetsmiljöarbetet i bolaget. Ska fördela arbetsmiljöuppgifter i bolagets chefsled.

Avdelningschefer

Har ansvar för det dagliga löpande arbetsmiljöarbetet för sin verksamhet och ska systematiskt arbeta med undersökning, uppföljning och genomförande av insatser för att säkerställa en god psykosocial och fysisk arbetsmiljö. Ansvarig chef kan i sin tur fördela vissa uppgifter till underställd chef. Ansvaret ligger alltid på högsta chefen. Delgeringen förutsätter att mottagaren har de resurser och befogenheter som krävs för att kunna utföra arbetsuppgifterna på ett korrekt sätt.

Skyddskommitté

Skyddskomitté sammanträder kvartalsvis och består av VD som ordförande, HR-ansvarig som sekreterare, LG i bolaget samt centrala fackliga parter. Ytterligare ledningsreprentanter vid behov. Mötet anger tydligt vad som berör arbetsmiljöfrågorna och övrig MBL.

Arbetsmiljögrupp

Arbetsmiljögrupp ska verka för en god arbetsmiljö på bolaget och fungera som en rådgivande och samordnande resurs för bolagets skyddskommitté gällande bolagets systematiska arbetsmiljöarbete. Som mötesmanual tillämpas Arbetsmiljölagen Kap 6, § 9.

I uppgifterna ingår och att rapportera till skyddskommitté:

Uppföljning/bevakning av verksamhetspolicys och övriga relevanta policys. Planering och uppföljning av företagets systematiska arbetsmiljöarbete. Information och uppföljning utbildning i arbetsmiljöfrågor för chefer och skyddsombud (arbetsmiljöombud). Bevakning av sjukfrånvaroutvecklingen. Utredningar angående ohälsa, olycksfall och andra tillbud. Uppföljning av den psykosociala arbetsmiljön.

Skyddsombud (Arbetsmiljöombud)

På varje bemannad arbetsplats ska om möjligt finnas skyddsombud. Skyddsombudet utses av medarbetarna. I uppgifterna ingår att: Företräda medarbetarna i arbetsmiljöfrågor och verka för en tillfredsställande arbetsmiljö i god dialog med arbetsgivaren. Vaka över skyddet mot ohälsa och olycksfall på arbetsplatsen. Vaka över det systematiska arbetsmiljöarbetet följs (AFS 2001:1) och brandskyddsarbetet samt följer företagets ledningssystem. Verka för att arbetsmiljöfrågorna uppmärksammas på arbetsplatsen i samband med personalmöten samt att samverkan äger rum enligt lagens intentioner. Delta vid planering och genomförande av arbetet t ex vid undersökning av arbetsförhållanden, planering av åtgärder och årliga uppföljningar.

Samtliga medarbetare

Samtliga medarbetare har ansvar för att aktivt bidra till en god arbetsmiljö och delta i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Medarbetare utför ålagda uppgifter. Kan någon uppgift inte utföras ska detta återkopplas till närmaste chef

Företagshälsovården

Fungerar som en expertresurs i arbetsmiljöarbetet och kan behöva anlitas då den egna kompetensen inte räcker till. Vi har avtal med Feelgood Företagshälsovård.