Antiga capella de Sant Miquel, ermita de Sant Miquel

Tipus de monument: ermita

Datació: segle XII

Localització: N 41 21 52.0 E 01 29 39.1

Estat de conservació: bo

Ús i funció actual: ermita

Accés: fàcil

L’ermita de Sant Miquel està situada als afores del Pla de Manlleu, dins el terme municipal d’Aiguamúrcia.

De l’antiga capella romànica només se’n conserven l’absis i els murs. D’aquestes restes es dedueix que tenia una planta rectangular dividida en dos cossos per un arc apuntat de 19 dovelles que va aparèixer amb l’ampliació posterior. La porta d’accés es troba a la façana principal, a la qual s’hi accedeix per 3 esgraons. A la façana lateral si intueix la ubicació de l‘antiga porta d’accés.

L’absis de planta semicircular encara conserva la seva teulada primitiva. La teulada original era de lloses de pedra. Actualment el sostre és de cabirons de fusta i acabat de teula.

L’interior de l’església es troba en molt bon estat degut a una restauració recent. Hi ha un altar situat davant del presbiteri aixecat dos graons respecte de la resta de la nau.

A la part superior de la façana principal s’hi troba un petit campanar de cadireta d’un sol forat. Mencionar que hi ha una persona encarregada del manteniment de l’ermita.

La primera menció de l’ermita de Sant Miquel apareix en el testament d’Elisenda de Fonollar l’any 1247 i en altres documents del 1308. Segons documentació de l’època se sap que al segle XV es trobava en mal estat, no fou restaurada i ampliada fins al segle XVIII. Recentment s’hi ha fet molt bons treballs de restauració que li donen el bon aspecte que té actualment.

L’ermita està situada en una bonica zona boscosa que ha estat habilitada com a àrea de lleure.