Quizbesprekingen

Hieronder vind je besprekingen, bedenkingen, positieve en negatieve (maar steeds opbouwende) kritiek terug over quizzen waaraan Tajabad in het quizseizoen 2017-2018 deelnam. Tussen haakjes (omdat dat uiteindelijk bijzaak is) vermelden we waar mogelijk ook de behaalde score. Onderaan deze pagina kan je doorklikken naar een aparte pagina met alle quizbesprekingen van de periode 2008-2018.

Quizseizoen 2017-2018

16/11/2018: Davidsfondsquiz Malderen

Er zijn nog enige zekerheden in het leven, en voor quizzers is de Davidsfondsquiz in Malderen er daar één van. Wij Tajabadders weten alleszins waarom: geen overdreven multimedia, geen overdosis games of Netflixtoestanden, geen al te zware puzzelrondes op deze quiz. Wél een flinke portie lekker ouderwetse weetvragen, gezapig gepresenteerd in het sinds enkele jaren met gevoel voor ruimte en functionaliteit herbouwde Gildenhuis van de Londerzeelse deelgemeente.

Tajabad was er weer als de kippen bij om in te schrijven en mochten dus de vertrouwde tafel 1 innemen, al bleek dat ook dit jaar geen voorbode voor een gouden medaille. Al moeten we daar meteen bijzeggen: die ijdele hoop koesteren we al lang niet meer. Het speelveld van (semi-)topploegen die traditioneel aanschuiven voor deze quiz is ons daarvoor iets te sterk.

Nochtans: mooie antwoorden als koesterkoffer, de gemeente Bever, poesta, de Oslo-akkoorden, basketster Emma Meesseman, Eizeringen, nefrologie en Demeter deden Tajabad op geen enkel moment uit de top 20 verdwijnen en de door Guido gepronostiekeerde vijftiende plaats werd dan ook bewaarheid - toch niet slecht op het dertigtal ploegen dat aantrad.

Toch ook weer wat dingen bijgeleerd, in het bijzonder dan het antwoord op deze in onze ogen schijnbaar onoplosbare cryptische zin: "Maak promotie en je krijgt een heester...".

Eindstand: 1. Volkam (123), 2. Hego (120), 3. De Denkertjes (118)... 15. Tajabad (?)


26/10/2018: Lacrossequiz Antwerpen

Door de verkeersellende (Kennedytunnel) slaagde Tajabad er weer niet in om met een volledige ploeg aan te treden. Door de benepen plaats bleek achteraf dat een zesde man een hopeloze zaak zou zijn geweest.

Lacrosse… na deze quiz is onze kennis over deze sport op een "aanvaardbaar" quiz-niveau getild. Helaas waren er weinig andere verdiensten van deze quiz voor Tajabad... Het moet een leuke quiz geweest zijn voor niet-quizzers, te zien aan het enthousiasme in de zaal. Een beetje quizzer bleef evenwel op zijn honger zitten. Regelmatig gokvragen met al dan niet een keuzemogelijkheid, steeds de voornaam vermelden, 20 musicals, 20 fototrucages, 15 spreekwoorden via emoticons, veel film en televisie. Verder waren er geen vragen over geschiedenis, aardrijkskunde, wetenschappen, of fauna en flora. Hierbij dient vermeld dat René zijn algoritme ons heel goed heeft geholpen bij het oplossen van de meerkeuzevragen! Opmerkelijk voor deze quiz was wel dat er 10 mooie mythologie vragen werden gesteld, iets wat tegenwoordig zelden nog aan bod komt. In de loop van de avond werd slechts 1 – niet te controleren – tussenstand gegeven. Kortom de quiz was niet ons ding. Voeg daar nog bij dat er geen koffie geserveerd werd… Lacrosse was maar tweemaal een olympische dicispline, de lacrosse quiz zal het voor Tajabad met één deelname moeten stellen...

Eindstand: 1.Fred en zijn wijf(ook niet zeker) 128/? 2.Quizimodo 122 9.Tajabad 105

14/07/2018: Chaotical Brain Quiz Lede

Na een -voor Tajabad - ongebruikelijk lange quiz-loze periode, trokken Elke, Kevin, Roger en Maria naar de sterk bezette bordjesquiz in Lede (nieuwe locatie in Papegem). Er waren slechts 12 ploegen aanwezig, en er werden in de zaal in totaal 3 solo’s gescoord. Het was voor Tajabad van meet af aan de bedoeling om niet als laatste te eindigen. En... we zijn erin geslaagd... we werden eervol voorlaatste. Volgens onze telling hadden we ook net 50 vragen op 100 correct. Wat opviel aan deze quiz is dat hij qua vragen sterk "verjongd" is. Naast traditionele OZK vragen zijn ook Games, computer, moderne muziek, multimedia een wezenlijk onderdeel geworden. De jongste pupil in onze ploeg is dan ook onontbeerlijk bij deze quiz! Tajabad had beter kunnen scoren, zeer zeker qua aantal juiste vragen. Maar dit had weinig aan de stand veranderd. De kloof met de 10e ploeg was te groot. We hebben ons in ieder geval heel goed geamuseerd. En de aardbeien uit de automaat hebben gesmaakt!

Eindstand: 1.Under Siege III 2.Miracolli 3.Malheur 12 11. Tajabad

06/04/2018: Bocam quiz Boom

De Bocam quiz was oorspronkelijk gepland op vrijdag 2 maart, maar deelname op deze datum was onmogelijk voor quizploeg Tajabad. Wat we spijtig vonden, want we zijn graag present op deze leuke quiz. Maar “gelukkig voor Tajabad” trok koning winter op 2 maart niets ontziend door het land, en de organisatie besliste voor de veiligheid van iedereen om de Bocam quiz te verplaatsen naar vrijdag 6 april 2018. Tajabad nam deel met 3 vaste leden (Elke-Kevin-Maria) en een versterking vanuit het Mechelse. We speelden met een man tekort op deze quiz voor 5 personen, en toch eindigden we nog mooi binnen de top tien (9e plaats). Traditioneel kenden we ook in deze quiz een aantal spijtige missers (Demotisch schrift, Syracuse, Simone De Beauvoir, Karel Martel, Polnareff, Bloomsday i.p.v. Doomsday, Tom Lanoye i.p.v. Vitalsky, Neptunus i.p.v. Pluto, Gambia, het gerecht Zarzuela, Meester Prikkebeen) Mooie antwoorden waren Kasuaris, Kardemon, Iphigenia, Placaet van Verlatinghe, film “21 grams”, Richard Walraff museum, de Wupper rivier. Het werd een gezellige quiz avond, met veel plezier aan onze tafel. Ook onze gastspeler heeft zich wellicht goed geamuseerd.

Eindstand: 1.Kluizenaars 98/110 2.La Piovra 95 3.Quizimodo 10.Tajabad

17/02/2018: Jong NVA quiz Zemst

Tajabad werd in allerijl opgeroepen om deel te nemen aan deze quiz. Men kampte met een probleem van belangstelling en de organisator was de leverancier van de soep op onze Sporting quiz... We hadden dus een morele verplichting. Tajabad ging met een minimum bezetting van twee aangevuld met Jan de strijd aan. Helaas was het een vrij ongelijke strijd, want met liefst 30 (!) vragen over Zemst waren wij kansloos....

Eindstand: 1.Zonde van de bedenktijd 101/131 2.KWB Weerde 99 3.Niet van achter Lubbeek 91 5.Tajabad 74

02/02/2018: Jenaplan school Mortsel

Quiz met een hoog déjà-vu gehalte... Enkele maanden geleden in Vremde… appel eten tot een bepaald gewicht, gastspeler Jan en een zilveren medaille. Niet dat we daar fier op moete zijn (ook dat was het zelfde..), want een quiz was het niet.

Eindstand: 1.De Pol 120/160 2.Tajabad 119 3.Marian is no here 119

22/12/2017: KVSM Rijmenam

Op de vooravond van het lange kerstweekend beleefden we in het opgebroken Rijmenam een fijne quizavond. De Mechelse scheidsrechters schotelden ons een leuke quiz voor zonder hectische toestanden (geen linken, geen tussenrondes, enz...). Enig minpunt was misschien het feit dat de muziek verzameld werd in een laatste ronde. Maar dit is wat muggezifterij, want het was een goeie quiz. Iedereen scoorde mooie punten (alphabet, old firm, quirinaal, xoxo, klaver, Jack Ma, solid state drive, stegosaurus, website Rotten Tomatoes, Fogg bij Jules Verne, Jan De Ridder bij de parelvissers, Laffer curve, 4 van de 5 provinciegoeverneurs gevonden, de 5 grootste canarische eilanden, 5 overige landen van de EGKS waaronder West-Duitsland, de 5 laatste organisatoren van het EK voetbal) en zorgde er voor dat Tajabad lekker in de middenmoot bleef hangen. Ook de muziekronde was prima (8 titels en uitvoerders, en 8 vertalingen waarbij je de taal moest herkennen… 15/24, en gezien de scores in de zaal uitstekend). Gegaan voor een twintigste plaats en uiteindelijk 14de ex aequo (15de door de schiftingsvraag), het gaf een goed gevoel om zo het jaar af te sluiten! Proost!

Eindstand: 1.Zeekamelen 124/150 2.Chateauneuf 122 3.Hol van Plaato 118 15.Tajabad 103

14/12/2017: Kwis je kriek Schaarbeek

Geleerd door de ervaring van vorig jaar hadden wij het verkeerstechnische aspect van de deelname aan deze quiz tot in de puntjes voorbereid. Helaas bleek om 19:30 dat we niet de eerste waren, maar de laatste... de quiz startte immers om 19.00u en niet om 20.00u. Foei voor de kapitein.. Derde keer goede keer volgend jaar? De quiz zelf ligt ons niet - té jong, té snel, té atypische quiz, chaotische tussenrondes, geen mogelijkheid om de standen na te zien. Maar het is qua amusementswaarde een van de betere. Goede zaal, prima drank en eetkaart, uitstekende presentator, leuke bediening, geen parkeerproblemen, toffe sfeer, een ideale uitsmijter in deze duistere dagen. In de "normale" reeksen scoorden we zeer behoorlijk, met zelfs tweemaal een maximum. Maar de tussenrondes waren een regelrechte afgang (oude Brusselse gezichten herkennen, gemalen koekjes benoemen, gelijke namen combineren). En we speelden de snelste “snelle ronde” uit onze geschiedenis (20 foto’s van mensen beginnend met “Mac”, doorlopend afgespeeld, er was zelfs geen tijd om te noteren… resultaat: 12/20). Komen we terug? Vermoedelijk wel al was het maar voor de gezellige tramrit.

25/11/2017: Noord-Zuidquiz Kontich

In de mooie kapel van het Altenacomplex gaf Tajabad met Jan present voor deze quiz georganiseerd door het GROS. Zoals verwacht was er een sterke klemtoon op de "derde" wereld. Thema's waren onder andere rampen en hun organisaties, sporters uit ontwikkelingsgebieden, alternatieve energiebronnen en wereldmuziek. De 2 tussenronden handelden over 10 houtsoorten (7/10) en over 10 uitspraken van beroemdheden (8/10). Er was ook een rode draad, maar deze leek ons onoplosbaar… “ze was even meedogenloos voor de rijken als voor de armen”, en “ze was bijna even groot als Frankrijk”… bleek de orkaan Irma te zijn… We scoorden enkele mooie punten en lieten het niet echt afweten, maar de vierde plaats was het hoogst haalbare. Als voorbereiding voor de derde noord-zuidquiz wordt onze ploegkapitein naar de 'stanstaten' in Centraal-Azië gestuurd om eindelijk zijn gedachten over die regio te ordenen...

Eindstand: 1.De Jasperkes 130; 2.Neurotische narren 130; Cosa Nostra 128; Tajabad 120

18/11/2017: Flurkquiz Everberg

Bijna was het zover... nog eens eremetaal... Helaas... Na driekwart wedstrijd derde, maar door een magere score op de woordvoerdersronde (5/10) en een laat geantwoorde rode draad (Kim karDASHsian 4/10) strandden we op een vijfde plaats. Vroeger op de avond hadden we nochtans ook al zware averij opgelopen in de "ken uw provincie" ronde, waar we helaas slechts 8 op 18 foto's herkenden. In alle “gewone” ronden was er een verband (woorden beginnend en eindigend met opeenvolgende letters van het alfabet, COM-woorden, zeevaart, Brel, kleinkinderen koning Albert, Griekse letters, dubbele namen met & ..), en we scoorden hier telkens goed. Vrij originele muziekreeks waar de echte naam van de Vlaamse uitvoerders gevraagd werd, en niet de groep/het pseudoniem. Tot onze eigen verbazing haalden we in deze ronde het maximum van de punten. De proevertjes ronde bestond uit 5 kruiden, en onze specialist gastronomie loste dit doortastend en feilloos op. Ook de verbanden tussen 2 fotobladen was leuk, en hier scoorden we 8/10 (spijtig van de niet gevonden camembert “president” te linken aan de foto van Pompidou, anders hadden we ook hier het maximum gehaald…)

Eindstand: 1. Charmant, slim & Knap 118/143 2.Orakel van Delphi 113 3.Winokio 111 5.Tajabad 106

17/11/2017: Davidsfonds Malderen

De negendertigste editie van deze OZK werd na een jaar afwezigheid opnieuw gepresenteerd door vaste spreker Frans Leroy. Tajabad nam een mooie start met een knappe 28 op 30 en een vierde plaats na drie reeksen. We hadden wel al onze eerste kemel geschoten met de opvolger van Björn Soenens (Vrieleman geantwoord ipv Vrancken). Een mooie 1-2-3 ronde (22/30) en een mindere muziekronde (5/10) deed ons tuimelen naar de achtste plaats. De "Z" ronde (met o.a. Zoff, Zannekin, Zinneman en Ziggurat)en de mooie muzieknotenronde (Remigius, Sisiphus, Fagot, Fangio) bracht ons vlak voor de finale terug naar een vierde plaats.. Helaas volgde een desastreuse alfabetronde (Eben Emael, Clio, Jeremiade, Lech, Xenofon en Farouk gemist – 18/25) en deed ons tuimelen naar de achtste plaats. Bij de aanvang van de quiz zouden we getekend hebben voor deze plaats, nu proefde het een beetje zuur.. Naast de al vermelde linke ronden, was er nog een "beginnend met c" ronde, een ronde waarbij je lettergrepen moest schrappen en dan een woord (“oudsbergen” vormen, en de originele "Frans Leroy" ronde... Aan het secretariaat is inmiddels gevraagd om in te schrijven voor de veertigste editie...

20/10/2017: Ruusbroeckquiz Laken

De jaarlijkse uitstap naar het Ruusbroeckcollege wordt stilaan een echte traditie. En ook dit jaar werden wij niet ontgoocheld. Reeksen met linken (vogels – wit – a…a – honden – beatles) werden aangevuld met een alfabetronde, en een 1-2-3 ronde. Maar vooral de familieronde werd erg gesmaakt en lokte een spontaan applaus uit in de zaal (aan de hand van de antwoorden zoals Uncle Ben, Mama Mia, Louis Neefs, Tia Maria, Joost Zwagerman enz.. moest men in een stamboom een persoon ontdekken..). Ook de introronde – letters aan de hand van foto’s vormden een spreuk – was meer dan origineel. En wat deden wij? We scoorden redelijk, maar gelukkig werd een zwakke alfabetronde (Tiblisi ipv Tasjkent, Wylleman ipv Willemsen, Xenoloog ipv Xenograaf, Romelus ipv Remus,…) gecompenseerd door een prima muziekronde en bleven wij in de top 10. Tot volgend jaar!

Eindstand: 1.La Piovra 140/150 2.ZVK Olga 139 3.Berts Vrienden 133 9.Tajabad 124

14/10/2017: Van Abba tot Zorro Dendermonde

Voor de tweede maal gingen we op zoek naar Abba tot Zorro. Lag het aan de té hoog gespannen verwachtingen, aan de toeristische uitstap in Dendermonde,… geen idee, maar het enthousiasme na deze editie lag toch een pak lager. Veel visuele vragen, vele links (Brexit, cijfervragen, van abba tot zorro als beginletters van de antwoorden, muziekcombinatie, van/de toevoegen aan foto's, ronde met de 25 landen van de EU enz..) en een veel te hoge snelheid - een kleine honderddertig vragen en dan om 23 uur beëindigd.. men moet het doen. Wat valt er van onze prestatie te zeggen? Ook niets wereldschokkends.. Knappe punten gescoord (Utrecht, Oikos, Trinidad en Tobago, Rue Rivoli,Ground Zero, Cecile de France, de rotonde, Horne, ..............), maar ook de nodige flaters (Barcelona, something rotten Danmark).

Eindstand: 1.Vicaris 112/131 2.Vlammers 108 3.Incognito 103 5.Tajabad 101

22/09/2017: Eerste echte quiz Sint Katelijne Waver

Na meer dan dertig jaar quizvertier mochten wij aanschuiven aan de eerste "echte" quiz... De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen. We vermoeden dat de fanfare na enkele ludieke pogingen ditmaal hun eerste echte quiz opstelden. Ach het was niet slecht, maar acht ronden van negen vragen, twee tafelronden van 10 vragen, en een rode draad op 8 punten is toch iets te weinig om een volledige quizavond te vullen. Twee extra ronden zou zeker de clubkas goed kunnen doen. Bovendien was het een vrij gemakkelijke quiz waarin je werkelijk niets mocht laten liggen, want dit was daarna moeilijk terug in te halen. Het was ook de eerste quiz met veel gevangenissen (Alcatraz, Robbeneiland, Guantanamo), en heel veel rampen (Townsend Thoresen, Maalbeek, Schettino bij de Costa Concordia, Softenon, American Airlines op 9/11, het Pentagon op 9/11, German Wings, Malaysian Airlines, Sierre, White Star Line, Utoya, OS München). Hopelijk was er niemand van de nabestaanden in de zaal. Een rode draad (Tom Cruise) over een pauze laten lopen is een beginnersfout, en ook het in de laatste zin weggeven van het antwoord is niet bevorderlijk voor het quizplezier (Jos ... Ghysen, niet Manet dus ... Monet, enz..). Ik vermoed dat wij volgend jaar op zoek gaan naar een quizorganisatie met iets meer ervaring.

Eindstand: 1.Kactus 94/98 2.Glazen Huys 91 3.FC De Jul 90 13.Tajabad 79

15/09/2017: Finado Quiz Berlare

Tweede deelname aan deze mooi verzorgde quiz gepresenteerd door Filip Joos voor 60 ploegen. Jonge en visuele quiz (5 boeken en 5 films uit 2017 enz.). In elke ronde waren er linken die prijsgegeven werden in een filmpje vòòr de ronde (baarden, steden, auto’s, lichaamsdelen, enz..). Jammer dat er twee stevige tafelrondes moesten opgelost worden tijdens de gewone vragenrondes. Dit verstoorde echt het quizplezier. Zonder scoreblad en zonder regelmatige tussenstanden konden wij op het einde enkel vaststellen dat we mooi negende waren. Een plaatsje beter dan in 2016. Doe zo voort zouden we zeggen!

Eindstand: 1.Vlammers 195/214 2.Usurperende bevoegdheden 194 3.KNOK 189 9.Tajabad 173

08/07/2017: Chaotical Brains Lede

De "bordjes" quiz vond dit jaar plaats in Lede i.p.v. Gooik. Nieuw terrein voor Taja! Misschien was daardoor de start barslecht. In een vorige quiz misten we "afscheidsquiz" en nu zagen we "en we zijn weer vertrokken" niet bij de paardensprong... We bengelden na een eerste beurt aan de staart. Maar we herpakten ons daarna met mooie antwoorden. Mooie punten werden gescoord met Badminton (hoogste snelheid van de bal) Chase Carey (F1 baas), en Claude Debussy (muziekfragment). Negatieve solo's voor Tajabad waren Mjollnir, en Trappist 1 (!!). Pijnlijke misser was Phyros antwoorden ipv Phapos (culturele hoofdstad). In 2 reeksen (van de in totaal 4 reeksen) werden we respectievelijk vierde en zesde. Helaas was de put van de eerste ronde té diep en strandden we aan het einde van de avond op een eervolle tiende plek- weliswaar ruim boven de verwachte 13de plaats. De score waarbij iedere vraag 1 punt zou geweest zijn, gaf zelfs een negende plaats.

Het blijft iets specials die bordjes, de snelheid van antwoorden en de spanning over het aantal juiste antwoorden. Het brengt een dosis adrenaline naar boven die je op een normale quiz niet hebt. Voor ons is de verhuis van Gooik naar Lede prima verteerd! We komen zeker volgend seizoen terug!

Eindstand: 1.Smarties jr 136,77 2.Elementaire Yeti's 125 3.Under Siege 117,22 10.Tajabad 97,06

17/06/2017: BGSO Grembergen

“Als je de taal van de liefde verstaat” van Daniel Dirk zal in het collectief geheugen van Tajabad gegriefd staan. De reden is helaas niet voor publicatie vatbaar. Schitterend gestart met een maximum na de eerste reeks en standgehouden tot na de pauze. Helaas hadden wij toen al Sobral gemist- maar nog geen man overboord. De bierronde (o.a. Deus, pilaarbijter, bush..) verliep foutloos , maar de kleuren linkronde was echter fataal. Welke ploeg weet nu niet aan welke kust Saint Tropez ligt... Juist… In de laatste ronde bezondigden we ons aan een klassieke beginnersfout. Antwoorden in functie van de link. Foei, zo vergooiden we Sartre .. Het gezochte woord was overigens "afscheidsquiz" ... jammer want we zouden zeker teruggekomen zijn! En ja, uiteindelijk werden we negende, zoals voorspeld.

Eindstand: 1.Zwamneusjes 220/236 2.Haasjes 216 3.Malheur 12 216 9.Tajabad 200

09/06/2017: Dorpsschool Vremde

Dat een goede uitslag niet steeds hand in hand gaat met een goede quizervaring werd nog maar eens bewezen. We haalden in Vremde met gastspeler Jan immers onze eerste en enige medaille van dit seizoen maar erg vreugdevol verlieten we de school niet. De onvermijdelijke missers waren: gamba's i.p.v. langoustines, Okinawa i.p.v. Iwo Jima, Zes i.p.v. CAZ, Tepanyaki (niet kunnen opkomen).

In elke reeks was er een 'niet quiz vraag', zoals een appel eten tot een bepaald gewicht. (sommigen van onze ploeg vonden die appel duidelijk iets te lekker, met alle gevolgen van dien … Tajabad was één van de weinige ploegen die er teveel van gegeten had -J). Andere niet-quiz vragen waren: het aantal kilo aardappelen voor het lokale frietkot, het aankomstuur van de pizzabezorger, het beeldje bij het binnen komen van de quiz, enz... Leuk was wel de bruggenronde: foto's linken aan plaatsen op een kaart. Maar zo'n slechte akoestiek, om gek te worden.

Eindstand: 1.Kwistetnie 1998 110 2.Tajabad 107 3.Kolonisten van Boechout

24/05/2017: Sint Cecilia Puurs

D-quiz met een stevige eenzijdige muziekronde (15 door Tom Boonen gekozen nummers op Stubru), een fotoronde(20) met enkel "dokters", een puzzel- en denksportronde en een joker in te zetten op een van de gewone reeksen. De vraagstukken zoals "fiets en trein" waren echt niet van de poes en zijn eigenlijk té voor een quiz. Soms bleek de vraag op het scherm niet 100% te kloppen met de vraagstelling. De muziekronde was té doorslaggevend, en we haalden slechts 7 op 15. Op de gewone rondes in dit type quiz haal je dit nooit meer op, zeker niet met missers zoals belhamel antwoorden i.p.v. hamel, berg Ararat antwoorden i.p.v. de Sinaiberg voor Mozes en zijn 10 geboden en zoals altijd dactyloscopie verwarren met dactylografie.

Eindstand: 1.Cum Laude 142/160 2.Dominion 142 3.Teamboektoe 139 15.Tajabad 127

12/05/2017: RevArte Edegem

Bijzondere locatie: een gigantische gewezen legerloods in het fort V. Na drie reeksen scoorden we 31 op 32 en we konden vermoeden dat we ergens vooraan stonden Helaas was de vierde ronde - de Disneyronde - geen succes en een tussenronde met slechts 14 op 22 sloeg ons onverbiddelijk uit medaillekoers. Ook in de 1-2-3 punten ronde hadden we beter kunnen scoren: Jo Cox (2 punten) laten liggen door te gokken op schilder Coxcie (juist antwoord was De Cock voor 3 punten) ). Ook nog Baden-Baden (2 punten) laten schieten voor het foute antwoord op de 3 puntsvraag (Wang-wang antwoorden i.p.v. Lang-lang).

Voor le petit histoire, men vroeg naar de treinjournalist van de GVA ("wie weet dat nu"). Juist ja, Herman Welter!

Eindstand: 1.Brood&Quiz 2.Cum Laude 3.Klaver vier 6.Tajabad

21/04/2017: Kranske Mechelen

Het werd een quiz waar elk klein foutje werd afgestraft. De start was desastreus met een 6 op 10. Een tafelcombinatieronde waarbij in extremis de foto Sarkozy & Depp en de hamertip aan schaatsster Marianne Timmer gelinkt werden. Een reeks kort en bondig (Li, ai, SX, enz.), en een muzieknotenreeks (repelsteeltje, doyenne, Lambik, enz.).

Eindstand: 1.Volkam 128/170 2.The Lennon 126 3.Camping Cosmos 123 7.Tajabad

17/03/2017: KOTK Mechelen

Bijna was het zo ver… een eerste eremetaal in dit seizoen, maar het werd net niet...

In de gewone vragenrondes scoorden we bijna feilloos, de puzzelronde was prima en zelfs de fotoronde was behoorlijk voor ons doen. Vele mooie linken (Ierland - waar we wel de logische harp vervingen door lier - Stromae - dagen van de week - Ronde van Vlaanderen – Sinterklaas). De alfabetronde was maar zus en zo, maar de killer van de avond was muziek. Tien uitvoerders én titels was zelfs voor onze specialist teveel, wat resulteerde in een dramatische 8 op 20. Na de eerste tussenstand bleek dat wij de helikoptervlucht aan onze neus zouden zien voorbij vliegen, en wij moesten ons concentreren op een stek in de eerste vijf. Uiteindelijk werden we nog vierde en konden we toch nog ons hartje ophalen aan de werkelijk prachtige prijzentafel. We komen terug !

Eindstand: 1.'t is gebeurd 137 2.Nerveuze Nerviërs 134 3.Marnixring 132 4.Tajabad 128

03/03/2017: BOCAM Boom

Zoals steeds een uitstekende CD quiz! Pure nostalgie... Met de "klassieke" tegenstanders in de zaal, ging Tajabad voor plaats 13. De bereikte 10de plaats stemde ons dus uiterst tevreden! Twee weetjes opgestoken: de Romeinse god Terminus en het verschil tussen een berline en een sedan...

Eindstand: 1.Quizimodo 97/100 2.La Piovra 97 3.Viseo 93 10.Tajbad 78

17/02/2017: QVR Kluizenaars Boom

Tajabad zakte als gastploeg af naar de door de Kluizenaars georganiseerde proef in deze quizcompetitie, die helaas door het gering aantal ploegen in ademnood is. Nochtans verdient deze competitie meer ploegen. De sfeer, de gezelligheid, de bediening, het is uniek in de quizwereld. Tajabad had als doel niet als laatste te eindigen. Na een desastreuse start met een 8 op 15, wat ons de voorlaatste plaats opleverde met slechts één puntje voorsprong, was het zaak die positie te verdedigen. En we slaagden daar wonderwel in! Het was voor ons een moeilijke quiz maar vreemd genoeg scoorden we liefst twee van de vier zaalsolo’s!! Eerst met een fotovraag van de veldrijder Toon Aerts en dan met de cosmetica-avonden van Rivella! Tajabad is vereeuwigd in het vierentwintigste en hopelijk niet laatste seizoen van deze competitie! Mooi antwoorden waren verder: Hani, Amis, hakken (uit de gabbercultuur), Tajani, gemeente Slijpe, Oblomov, Daniël Buren, Skeleton coast, Wallace mysteries, Savonarola, boerenwormkruid, Uniqlo, Moro.

Eindstand: 1 La Piovra 123/140 2 5de Kolonne 108 3 Beekvelden 106 4 Lierse Entente 103 5 Tajabad 78

10/02/2017: BBC Aartselaar

Vijf pokemon namen en vijf parfummerken (tweede maal dit seizoen..)...

Verder leuke quiz en zoals de stand het aangaf, zat er een ereplaats in! Spijtig van missers zoals Moreno De Pauw; Autobahn, Bram Willems van Stubru, Olga Leyers, poema, dille, kokosnoot. We werden vijfde, maar hadden het gevoel dat er meer in zat.

Eindstand: 1.Cum Laude 137/155 2.De Kluizenaars 129 3.Café Chez José 126 4. Prettig Gestoord 125 5.Tajabad 125

27/01/2017: Grivok Grimbergen

Een onvolledige ploeg startte het nieuwe jaar met de Grivok quiz in Grimbergen. Mooie quiz, met veel vragen, een fotocombinatieronde en stevige muziekvragen. Helaas wel met een joker, wat ons de nodige stress opleverde. We waren er bijna mee blijven zitten. Door dit jokergedoe waren de tussenstanden misleidend, maar in het eerste gedeelte leek een tiende plaats in ons bereik. Leuke antwoorden op het nippertje gevonden waren rivierenhof (warmathon)-Mort Subite (brouwerij in Kobbegem)- Bedwants (als vieze beestjes)-moederkoren (schimmel), Beck (uitvoerder-bier) maar helaas ook weer de nodige missers (Gilles Van Bauwel, Santorini, cornetto, Gaugin ipv Cézanne). Het was vooral een inzinking tussen de twee pauzes die ons uit de top vijftien liet tuimelen. De “grinta” ontbrak in onze ploeg om deze quiz volledig te smaken, misschien was de grote consumptie aan water de oorzaak van het verwateren van de quiz-emo…

Eindstand: 1.Volkam 148 2.La Piovra 138 3.Wounded knee 137 21.Tajabad 121