Quizvragen

Hieronder een selectie van intrigerendste, leukste, moeilijkste, kortom meest wetenswaardige vragen die Tajabad in het recente verleden kreeg voorgeschoteld. Het antwoord vind je door de regel vlak na de vraag te selecteren (rechtermuisknop ingedrukt en slepen).

Biologie

Wie er ooit mee te maken kreeg weet dat het een uiterst pijnlijke aangelegenheid is: nierstenen. Nochtans zijn nierstenen meestal niet veel groter dan enkele millimeters en is de behandeling tegenwoordig - in theorie dan toch - vrij eenvoudig. In feite komen er in de meeste gevallen (maar niet die van ondergetekende) enkel laserstralen of (geluids)schokgolven aan te pas om de steentjes te verbrijzelen en zo de ergste pijnen te stoppen. Kent u de geleerde naam voor een dergelijke 'niersteenverbrijzeling'. U herkent er alleszins het griekse woord voor 'steen' in...Antwoord: lithotripsie (auch)

Strips

Blutch of korporaal Blutch is een personage uit de stripserie De Blauwbloezen van tekenaar Louis Salvérius en scenarist Raoul Cauvin. Blutch beleeft samen met zijn onafscheidelijke compagnon (die elkaar niet uit kunnen staan, maar ook niet zonder elkaar kunnen) diverse avonturen in de periode van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861 - 1865) tussen de noordelijke staten en de zuidelijke. Wat is de rang en naam van die reeds genoemde compagnon van korporaal Blutch?Antwoord: Sergeant Chesterfield

Flora

De zomerse temperaturen doen ons dezer dagen denken aan barbecue en frisse gerechten en dus voor deze maand een culinaire vraag. We vragen de Nederlandse naam van Foeniculum Vulgare, een winterhard, overblijvend kruid met aromatische, veervormige bladeren en zwavelgele bloemen. De plant wordt 1,5 tot 2 m groot en verkiest de volle zon. Het kruid heeft een uitgesproken anijssmaak en heeft hierdoor een natuurlijke verwantschap met vis en zomergroenten. De knol van de plant wordt dan weer gebruikt in soepen.Antwoord: venkel

Sport

Een sportvraag deze maand en een niet zo evidente ook. In waterpolo dragen de teams - in tegenstelling tot wat in de meeste sporten gebruikelijk is - niet hun eigen kleuren maar witte resp. blauwe badmutsen. De doelwachters van beide teams dragen een badmuts in één bepaalde kleur. Welke?

Antwoord: een rode badmuts - kijk maar: http://www.doeaansport.nl/img/741599_42093067.jpg

Aardrijkskunde

De vraag van de maand april komt uit de quiz van 't Kranske in Mechelen en riep met name bij Guido vakantieherinneringen op. Toen hij lang geleden een reis ondernam door Oostenrijk, las hij op een richtingaanwijzer de naam 'Presburg'. Wist hij veel dat dat de Duitse vertaling is - en tot 1919 de officieel gebruikte benaming - voor een thans Slovaakse stad (zie foto). Welke? Nog een tip: de Duitse naam gaat terug op Preslavasburg, naar een zekere 'Vratislav' van Moravië, die in de stad een burcht (burg) liet bouwen. En nog wat trivia: de Duitse stadsnaam is ook die van een familie, waaruit onder meer de moeder van Karl Marx voortkwam.Oplossing: Bratislava (van 'Vratislav' natuurlijk!)

Muziek

Deze maand is het Saint Patrick's Day (slaointe!) en daarom deze muziekvraag: van welke bekende Ierse groep maakt de man op de foto deel uit (klik op de foto om te vergroten)?

Antwoord: The Corrs (www.youtube.com/watch?v=8yHtpCStUI0)

Varia

We zoeken een bekend Grieks astroloog, astronoom, geograaf, wiskundige en muziektheoreticus, geboren in Egypte in 87 en waarschijnlijk gestorven in Alexandrië in 150. Hij schreef een uitgebreide samenvatting van de astrologie van zijn tijd: de TetraBiblos (De vier boeken). In de Tetrabiblos wordt uitgebreid ingegaan op het duiden van horoscopen. Hij heeft een uitzonderlijk grote invloed uitgeoefend op de astrologie na hem. Veel van zijn technieken zijn nog steeds in gebruik bij astrologen. Verder werden zijn opvattingen over astronomie en het zonnestelsel tot ver na de middeleeuwen in West-Europa en Arabië overgenomen, tot ze door Copernicus werden weerlegd. Het meest bekend is deze persoon wellicht geworden met zijn 'Cosmographia', een gids voor het maken van kaarten, die leidde tot de eerste atlassen. Zijn naam?

Antwoord: Ptolemaois

Geschiedenis

Een klassieker: Wie was tijdens de Slag om Waterloo, in 1815, de grote vijand van Napoleon Bonaparte? Voor deze laatste betekende deze slag zowat het definitieve einde van zijn illustere carrière, wat de persoon die we zoeken (onder meer) de eer verschafte rubber laarzen én een vleesgerecht naar zich vernoemd te zien.

Antwoord: Wellington

TV

Deze vraag komt uit de Sylvesterquiz. Dat ze hier figureert heeft er alles mee te maken dat de buitenaards slimme Beunhazen (die eerste werden), het antwoord erop niet wisten, maar Tajabad wel (met dank aan Elke voor de voorzet en aan Roger, die de bal geniaal binnenkopte). Hier komt ie: de Amerikaanse en later verfilmde TV-reeks 'The Fugitive' vertelde tussen 1963 en 1967 in 120 episodes het verhaal van de onterecht ter dood veroordeelde Dr. Richard Kimble (vertolkt door David Janssen), die op weg naar Death Row zijn kans schoon ziet om te ontsnappen en vervolgens op zoek gaat naar de echte moordenaar van zijn vrouw (de zogenaamde 'one-armed man', gespeeld door Bill Raisch). Daarbij wordt hij voortdurend op de hielen gezeten door een luitenant van de Stafford Police, gespeeld door Barry Morse. Kent u nog de naam van dit laatste personage, rechts op de foto hiernaast?

Antwoord: Philip Gerard (bron foto: http://www.imdb.com/title/tt0056757/)

Muziek

De Vredesbrug of Brug van Willebroek of nog Brug der Zuchten (foto met dank aan de voortreffelijke website http://www.willebroek.info/), werd gebouwd in 1952 en in 1992 geklasseerd als monument van industriële archeologie. In 1990 schreef een bekende Vlaamse kleinkunstenaar op vraag van de toenmalige BRT-radio een schertsend liedje over deze brug, waarin hij met name de lange en veelvuldige wachttijden aan het kanaal aan de kaak stelde. Het nummer wordt nog steeds frequent gedraaid en kreeg enkele jaren terug van Guy De Pré nog een plaatsje in zijn selectie uit 75 jaar Radiohits. Graag de naam van de zanger, aan wie we bij deze een postuum eerbetoon brengen...

Antwoord: Wannes Van de Velde (en groep) (album ‘De Zwarte Rivier’)